Obama Kudüs'te soykırım müzesini gezdi

İsrail ziyaretini tamamlayan ABD Başkanı Barack Obama, Ortadoğu gezisinin son durağı Ürdün'e hareket etti.

Yayınlanma: 22.03.2013 - 15:15
Abone Ol google-news

İlk olarak, Yahudi ulusal hareketi Siyonist düşüncenin kurucusu Teoder Herzl ve suikastte hayatını kaybeden eski Başbakan İzak Rabin'in mezarlarını ziyaret eden Obama, ardından hemen yakındaki Yad Vashem'e geçti.

Ziyarette Obama'ya İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra Yad Vashem Vakfı Başkanı Avner Şarel ve Tel Aviv Baş Hahamı İsrael Lau da eşlik etti.

Müzeyi ilgiyle ve dikkatle gezen Obama, anma töreninin yapıldığı salonda hiç söndürülmeyen “Ebedi Ateşi” alevlendirdi, altında soykırım kamplarında hayatlarını kaybeden Yahudilerin küllerinin bulunduğu taşa çelenk bıraktı.

Tören sırasında çocuklardan oluşan bir koro ile bir haham ilahiler okudu.



"Hiçbir zaman unutulmayacaklar"

Müzeden ayrılmadan önce bir konuşma yapan Obama, “Teşekkürler İsrail halkı, bizden koparılıp alınan milyonların isimlerini muhafaza ettiğiniz için. Bu sayede, hiçbir zaman unutulmayacaklar” dedi.

Müzeyi ikinci kez ziyaret ettiğini ve bu kutsal mekandan çok etkilendiğini belirten Obama, “Buraya bin kez de gelsek, her seferinde aynı acıyı hissederiz” diye konuştu.

Burada gördüklerinin, insanların nasıl barbarca davranabildiklerini gösterdiğini ifade eden Obama, “Burada, bu insanların yüzlerini görüyor, seslerini duyuyoruz. Onlar birer sayıdan ibaret değildi, onlar, kim oldukları, nasıl dua ettikleri, kimi sevdikleri yüzünden ölüme gönderilen kadınlar, erkekler ve çocuklardı” ifadelerini kullandı.

Müzenin, insanların her zaman seçim yapma özgürlüğü olduğunu da gösterdiğini söyleyen Obama, olaylara ilgisiz kalmak ya da harekete geçmek arasında seçim yapmanın mümkün olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Obama, ırkçılık ve anti-semitizmin modern dünyada yeri olmadığını da sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından müzeden ayrılan Obama'nın, Başbakan Netanyahu ile bir araya gelmesi bekleniyor. Başkan Obama'nın öğle saatlerinde Beytüllahim'e geçerek İsa'nın Doğuşu Kilisesi'ni ziyaret etmesi, sonrasında Ortadoğu turunun son durağı olan Ürdün'e geçmesi öngörülüyor.
 

Yad Vashem, soykırım müzesi

İsrail'e gelen yabancı devlet ve hükümet başkanlarının uğrak yeri olan Yad Vashem, soykırımda hayatını kaybedenlerin anısına 1953 yılında açıldı.

Müze, içinde sanat eserlerini, bir sinagogu ve soykırım kurbanlarına ilişkin arşivlerin yanı sıra, araştırma merkezi, kütüphane ve eğitim merkezini de barındırıyor.


İsrail ve Filistin yetkilileriyle görüştü

Barack Obama, üç günlük Ortadoğu turu kapsamında geldiği ve başkanlığı döneminde ilk kez ziyaret ettiği İsrail'de, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile ikili görüşmede bulundu.

İsrail Müzesi ile Yad Vashem Soykırım Müzesi'ni gezen ve eski Başbakan İzak Rabin'in mezarına çelenk koyan Obama, Kudüs'te çoğunluğu gençlerden oluşan bir kalabalığa da seslendi.

Filistin tarafıyla da bir araya gelen Obama, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad ile ayrı ayrı görüştü. Obama, ziyaretinin son gününde Hristiyan dünyası için büyük önem taşıyan Yeniden Doğuş Kilisesi'ni de ziyaret etti.

 

Obama Ürdün'de

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail ve Filistin'den sonra Ortadoğu ziyaretinin son ayağı Ürdün'e ulaştı.

ABD Başkanı Obama'yı taşıyan uçak, başkent Amman'daki Ürdün Uluslararası Kraliyet Havaalanı'na indi. Obama'yı karşılayan heyette Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde, Amerikalı mevkidaşı John Kerry ve Amerika'nın Amman Büyükelçisi Stuart Jones yer aldı.
ABD Başkanı Obama ve beraberindeki heyet, konvoy eşliğinde resmi karşılama töreninin yapılacağı Ürdün Kraliyet Sarayı'na doğru hareket etti.

Obama'nın Ürdün'deki temaslarının ardından İsrail, Filistin ve Ürdün'ü kapsayan Ortadoğu ziyaretini sonlandıracağı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler