Obama'ya GATA raporunu gösterecek

Erdoğan Washington'da Ankara'nın Esad yönetiminin kimyasal silah kullandığına ilişkin savına destek bulmaya çalışacak.

Yayınlanma: 16.05.2013 - 08:09
Abone Ol google-news

Washington temasları çerçevesinde bugün ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gündeminin ilk sırasında Suriye ve bu ülkeye ait kimyasal silahlar konusu bulunuyor. Esad yönetiminin muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığını öne süren Erdoğan’ın çantasında, GATA Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Bilim Dalı Başkanlığı’nın muhaliflerle ilgili verdiği tıbbi rapor yer alıyor.

Türkiye’nin, bu ay başında Suriye’den getirilen 12 yaralıyı GATA’da tedavi altına aldığı ve kimyasal testlere tabi tuttuğu belirtiliyor. GATA’da yapılan testlerin sonuçlarına ilişkin bilgi alınamazken buradan çıkan rapor hakkında Başbakan’a bilgi verildiği kaydedildi. Erdoğan, Esad yönetiminin kimyasal silah kullandığını Obama’ya ispat etmesi durumunda, ABD’nin “kırmızı çizgileri”nin gereğini yerine getirmesini isteyecek.

Suriye’deki muhaliflerin silahlandırılması ve bu ülkeye askeri müdahale Türkiye’nin talepleri arasında yer alıyor. KBRN Bilim Dalı Başkanlığı bünyesindeki araştırma laboratuvarında KBRN ajanlarının tespit ve tanısına yönelik spektrofotometre, gaz kromatografisi - kütle spektrometrisi cihazları bulunuyor.

Obama, Suriye ile ilgili kırmızı çizgilerinin, “Esad yönetiminin kimyasal silah kullanması” olduğunu açıklamıştı. Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile, bu hafta içinde Oval Ofis’te yaptığı ikili görüşmenin ardından da “Suriye’deki kimyasal silahların kullanımına yönelik unsurları ortaya çıkarmaya çalışmaya devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu. Cameron’a göre ise Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığına dair sınırlı ama ikna edici bilgi var. Erdoğan da bir Japon gazetesine verdiği demeçte, “16 Mayıs’ta ABD ziyaretim esnasında Obama ile ikili görüşmemizde kimyasal silah konusunu da ele alacağız. Bunu (kimyasal silahları) Esed rejiminin kullandığı açık” ifadelerini kullanmıştı. BM İnsan Hakları Gözlemcisi Carla del Ponte ise Suriyeli muhaliflerin Esad kuvvetlerine karşı “kimyasal sarin gazı” kullanmış olabileceklerini söylemişti.

Erdoğan’ın Washington temaslarında ayrıca Suriye’deki cihatçı El Nusra’nın ABD tarafından “terör örgütü” olarak ilan edilmesine yönelik tepkisini dile getireceği de iddialar arasında. Bu kararın Ankara’nın uyarılarına karşın acele bir şekilde alındığı, böylelikle bölgedeki Amerikan karşıtlığıyla ilintili olarak örgütün güç kazanmasına yol açıldığı, Esad yönetiminin de eline koz verildiği savlarının Türkiye tarafından görüşmelerde aktarılacağı savunuluyor. Ayrıca Ankara’nın El Nusra’yı desteklediği iddialarını reddettiğini Obama yönetimine ileteceği de belirtiliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney önceki günkü basın toplantısında “Türklerle terör tehditlerine karşı koymada omuz omuza çalışmaktayız ve bu saldırı (Reyhanlı), halklarımızı korumak ve bölgedeki istikrar ve şiddetle mücadele etmek için birlikte çalışma kararlılığımızı daha da güçlendirecektir. Bu olayın, Erdoğan ile Obama tarafından ele alınacak konulardan biri olacağına dair beklentim tam” dedi. Carney, iki dost ve NATO müttefikleri olarak Türkiye ve ABD’nin, bir dizi kritik küresel ve bölgesel meseleyi ele almada ortaklar olduğuna işaret ederek görüşmelerde, iki ülkeyi de ilgilendiren Suriye konusunu kesinlikle konuşacağını ifade etti. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet dün Washington’da askeri törenle karşılandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler