'Ödül çocukların hakkı'

'Eğitim Nobeli'nin 10 finalistinden biri olan Nurten öğretmen "Ödül çocukların hakkı" dedi.

Yayınlanma: 17.03.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Hint asıllı iş insanı Sunny Varkey’in kurduğu Varkey Vakfı’nca Dubai’de düzenlenen ‘Dünya Eğitim ve Beceriler Forumu’ Dubai’de başladı. Vakıf tarafından verilen ve ‘Eğitim Nobel’i olarak nitelendirilen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nün kime verileceği ise bu akşam açıklanacak. Kazanan eğitimci 1 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi olacak. 10 finalist öğretmen arasında Türkiye’den Nurten Akkuş’un yanı sıra; Güney Afrika, Kolombiya, Filipinler, ABD, Brezilya, Belçika, Avustralya. İngiltere ve Norveç’ten öğretmenler bulunuyor.

10 çocuktan sadece 4’ü

Atlantis Oteli’ndeki forum, dünyanın çatışmalı bölgelerinde yaşayan çocukların çektiği sıkıntıları gösteren görüntülerle başladı. Gösterimin ardından konuşan Sierra Leoneli eğitim aktivisti Mohamed Sidibay, “Eğitimden daha güçlü bir şey yok. Üniversiteler sadece zengin ve güçlü çocuklar için değil. Dünyada 10 çocuktan altısı eğitim alamıyor. Cezaevleri, çatışma alanları çocuklarla dolu. Lütfen birbirimizi öldürmeyi bırakalım. Dünyadaki her çocuğun kaliteli eğitime erişme hakkı var” dedi. ABD’de 17 kişinin öldürüldüğü Florida Marjory Stoneman Douglas Lisesi’ndeki saldırıyı yaşayan öğrencilerden üçü Suzanna Barna, Lewis Mizen ve Kevin Trejos da foruma katılarak, yaşadıklarını ve okulların daha güvenli yerler haline gelmesi için ne yaptıklarını anlattı. Forumdaki konuşmacılar arasında ABD’li sanatçı-BM barış elçisi Charlize Theron ve ABD eski Başkan yardımcısı Al Gore da bulunuyor.

'Önce sobayı yaktım’

Öğretmenliğe 22 yaşında Samsun’un Asarcık ilçesinin Musaağa Köyü’nde başlayan 33 yaşındaki Nurten Akkuş ile ödülün açıklanmasına saatler kala görüştük. Şu anda yine Samsun’da Ayvacık ilçesindeki Ayvacık anaokulunda öğretmenlik yapan Akkuş, meslekteki ilk gününü şöyle anlattı: “İlk gün kapıyı açtığımda çocukların umutla baktıklarını gördüm. Benden bir şey daha bekliyorlardı: sobayı yakmamı! Hiç yakmamıştım daha önce, ama öğrendim. Öğretmenlik sadece derse girmek, konuları anlatmak değil. Onların hayatlarına dokunmak, sevmek, değişim baslatmak. Bilgi ve yaşam odaklı öğretmenliğin kaynaştığı modeli oturttum.”

‘Küçüklük hayalimdi’

“Eğer kazanırsam, alacağım 1 milyon doları hem Türkiye’deki hem dünyanın başka bölgelerindeki dezavantajlı çocuklar için harcayacağım” diyen Akkuş, öğretmenliğin kendisinde nasıl bir yer kapladığını şu ifadelerle anlattı: “Öğretmenlik, çocukken oyunlarımı, hayallerimi süslerdi. Şimdiyse yaşamımın bir parçası. Öğretmenliği, öğrencilerimi, okulumu çok seviyorum. Köy okuluyla başlayan yolculuğumda, 11 yılımı hep kırsal ve kısıtlı imkânların bulunduğu bölgelerde geçirdim. Bundan da çok mutluyum. Çünkü insanların hayatlarında ilkleri gerçekleştirmek muhteşem bir şey. Sadece eğitim alanında değil, toplumla eğitimi bütünleştiren ve farkındalık uyandıran çalışmalar yaptım. Benim için toplumla eğitim hep bir bütün ve öğrencilerime daha iyi bir gelecek hazırlayabilmek için çevresinin de gelişimi oldukça önemli. Öğretmenlik benim için, dokunabildiğin tüm hayatları değiştirmek; bugünde ve geleceklerinde kalıcı izler bırakabilmek.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler