OECD vergi idareleri forumu sona erdi

ABD Gelir İdaresi Başkanı ve OECD Vergi İdareleri Forumu (FTA) Başkanı Douglas H. Shulman, forum toplantısı kapsamında OECD bilgi alışverişi anlaşması modeline uygun olarak değişik ülkeler arasında 500'den fazla anlaşma imzalandığını bildirdi.

Yayınlanma: 16.09.2010 - 15:00
Abone Ol google-news

OECD Vergi İdareleri Forumunun dün başlayan iki günlük 6. toplantısının ardından Shulman, OECD Vergi Politikası ve İdaresi Merkezi Başkanı Jeffrey Owens ve Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'nin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda sonuçlarına ilişkin bilgi veren Shulman, offshore vergi kaçırma ve mevzuata uyum konusunda, son 2 yılda uluslararası sermaye piyasalarını kullanarak deniz aşırı ülkelerde varlıklarını saklama ve ülkeden ülkeye geçerek vergiden kaçırma olaylarının yoğun olarak yaşandığına işaret etti.

Shulman, ''OECD bilgi alışverişi anlaşması modeline uygun olarak değişik ülkeler arasında 500'den fazla anlaşma imzalandı. Böylece ülkeler birbirleri arasında bilgi alışverişini yoğunlaştıracaklar ve böylece ülkeler arasında sermaye hareketleriyle vergiden kaçma durumları azaltılacak'' dedi.

İki ya da daha fazla gelir idaresinin bir araya gelerek belirli bir kişi ya da kurumu ortaklaşa denetleyebilmesi için ortak denetim konusunda da çalışmalar yapıldığını söyleyen Shulman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık vergi idareleri işbirliği yaptılar ve ülkeler arasında bu işbirliğini gerçekleştirdiler. Bu noktadan sonra yapılacaklar çok önemli. Bunun iki sonucu olacak, bir kere vergi mevzuatına uyum güçlü şekilde gerçekleştirilecek. Bireyler, şirketler bir varlığını bir yerde diğerini başka bir yerde arbitraja tabi tutamayacak. Ayrıca sınır ötesi işlemlerde vergi idaresinin herhangi bir gücü olamıyordu, bu anlaşmalar sayesinde sınırötesi işlemler uyum çerçevesine alınabilecek.''

Shulman, bankacılık sektörüne yönelik çalışmalar çerçevesinde de bankalar ve vergi idareleri arasında gerçek zamanlı bir diyalog sağlayarak, bankaların krizde kaydettikleri kayıpları nasıl muhasebeleştirecekleri konusunda erken bir aşamada bilgi alışverişinde bulunulacağını anlattı.

Ayrıca FTA bünyesinde formel bir ağ kurduklarını kaydeden Shulman, böylece farklı ülkelerdeki vergi yöneticilerinin aralarında bilgi alışverişinde bulunabileceklerini bildirdi.
Shulman, ''6 yıllık FTA toplantılarının ardından daha güçlü, daha birleşik ve daha sıkı bir işbirliği ortamına erişmiş bulunuyoruz. Sınırötesi para akışlarının hızlı yaşandığı bu dünyada vergi yönetimlerinin, devletlerin, bu ticari işlemlerin vergisel sonuçları konusunda daha iyi bir izleme ve kontrol mekanizması sağlaması önemli. Ortak denetim bu işbirliğini koordineli aksiyonlara dönüştürecek, somut örnekler olacak, önümüzdeki yıllarda bunlardan bahsedilecek'' diye konuştu.

Vergi dağılımı

OECD Vergi Politikası ve İdaresi Merkezi Başkanı Jeffrey Owens da, soruları yanıtlarken, son 3 yılda Türkiye'de vergi idaresinin önemli bir gelişme gösterdiğine ancak hala yapılması gereken çok şey bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'nin vergi yönetiminin forum bünyesindeki diğer ülkelerle uyumlaştırılması için çalışıyor olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye'de dolaylı vergilerin oranının yüksekliğinin, gelir vergisi ve kurumsal vergilerin tabanının genişletilmesiyle yeniden bir dengeye getirilmesi gerektiğini kaydeden Owens, ''Hükümetin önceliklerinden biri, gelirlerin üçte birinin gelir vergilerinden, üçte birinin kurumsal vergilerden, üçte birinin ise tüketim vergilerinden geldiği OECD ortalamalarına yaklaşmak olmalı'' dedi.

Ankara'da bir vergi eğitim merkezleri bulunduğunu ifade eden Owens, Türkiye ve OECD arasında hem Türkiye'deki vergi uygulamalarının daha iyileştirilmesi hem de Türkiye'nin bir köprü olarak kullanılarak bölge ülkelerine ulaşılmasına ilişkin süregelen bir diyalog bulunduğunu söyledi.
 

İstanbul bildirisi

OECD Vergi İdareleri Forumu toplantısı sonunda İstanbul bildirisi kabul edildi.
Bildiride, uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesinin önemi vurgulanarak, mükellef hizmetleri ve uyumu geliştirmeye yönelik stratejileri destekleyecek FTA projeleri şöyle sıralandı:

''- Offshore uyumunun geliştirilmesine ilişkin kolektif odağın yenilenmesi,

- Ortak denetim: hem uluslararası vergi uyumunu artırmak hem de vergi mükellefleri ve benzer gelir yapıları için maliyetleri düşürmek üzere dizayn edilmiş koordineli harekete yönelik işbirliğinin ötesine geçmek,

- Vergi uyumunu artırmak için bankalarla çalışmak,

- Net değeri yüksek olan kişiler: Bu vergi grubu tarafından vergi uyumu hakkındaki tecrübelerin ve uzmanlığın paylaşılması,

- Mükellef hizmetlerinin elektronik iletilmesindeki son gelişmelerin değerlendirilmesi ve özellikle işletmeler üzerindeki idari borçların azaltılması için girişimlerin araştırılması.''

Bu projelerin yanı sıra, bildiride ana paydaşlar ile yapıcı bir diyaloğa olanak sağlamaya devam edileceği, KOBİ uyumu yaklaşımında araştırma ve yeniliklerin, vergi alanında güçlü kurumsal yönetimin ve gelişen ekonomilerdeki vergi idarelerine desteğin sürdürüleceği kaydedildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler