Öğretmenler MEB'den şikayetçi

Türk Eğitim-Sen tarafından 3 bin 65 öğretmen üzerinde yapılan anket öğretmenlerin MEB'den şikayetçi olduğunu ortaya koydu.

Öğretmenler MEB'den şikayetçi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.11.2009 - 12:18

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk,  İçkale Otel'de 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili düzenledikleri basın toplantısında Bakan Çubukçu'yu eleştirdi. Koncuk, Bakan Çubukçu'nun Hüseyin Çelik döneminde yapılan atamaları yargı kararıyla iptal edilmesine rağmen neden hâlâ iptal etmediğini sordu.

Koncuk ayrıca, 310 bin adayın atama beklediğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Sözleşmelilerin kadroya alınması ve Kasım ayında yapılacağını söyledikleri öğretmen atamalarıyla ilgili 'Maliye Bakanlığı konuyu değerlendiriyor' diyorlar, yine yapılmıyor. Atamalar Aralık sonuna bırakılıyor. Çubukçu, bunları açıklamadan önce bürokratlarına sormuyor mu? Ya verdiği sözü tutmalı yada söz verip tutmayanların ne yapması gerekiyorsa onu yapmalı."


Öğretmenler de kredizede ve kiracı

Koncuk, Türkiye genelinde 3 bin 65 öğretmene yaptıkları "Öğretmenlerin sosyo-ekonomik ve mesleki durumlarının tespiti" başlıklı anket sonuçlarını da açıkladı. Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 70.5'inin kredi kartı borcu varken, yüzde 29.4'ünün kredi kartı borcu bulunmuyor. Buna göre ankete katılanların yüzde 43.9'unun bin ile 5 bin TL arasında borcu var.

Ayrıca, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 60.4'ü ise, kirada oturduğunu belirtti.


Öğretmenler idarecilerin arımcılık yaptığına inanıyor

Ankete göre, öğretmenlere idarecilerle olan ilişkilerinde ne tür sorunlarla karşılaştıkları sorusuna öğretmenlerin yüzde 42.5'i adam kayırma ve ayrımcılık, yüzde 29.4'ü okulda yaşanan sorunlara duyarsızlık, yüzde 14.1'i baskıcı ve dayatmacı tutum, yüzde 13.9'u da sendikal farklılıklara göre davranma cevabını verdiği kaydedildi.


"Öğretmenlere göre MEB yanlış tutum içinde"

Ankette öğretmenlere mesleğini severek yapıp yapmadıkları da soruldu. Yüzde 62.7'si mesleğini severek yaptığını söylerken, yüzde 37.2'si mesleğini severek yapmadığını belirtti. Ayrıca, mesleğini severek yapmadığını belirtenlere bunun nedenleri sorulduğunda, yüzde 41.3'ü mesleğini MEB'in öğretmenlere yanlış tutumu dolayısıyla severek yapmadığını söylerken, yüzde 28.4'ü öğretmenlik mesleğinin ücret ve özlük hakları açısından yetersiz olduğunu, yüzde 22.9'u kadrolaşma faaliyetlerinin hevesini kırdığını, yüzde 7.2'si de öğretmenlik mesleğinin ideali olmadığını ifade etti. Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve hükümetin anket sonuçlarını değerlendirerek, çözüm üretmeleri gerektiğini söyledi.


"Öğretmenevleri kimliğini yeniden kazanmalı"

Koncuk, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 69.6'sının öğretmenevlerine hiç gitmediğini belirtirerek, öğretmenevlerine hiç gitmeyenlere bunun nedenlerini sorulduğunda yüzde 45'inin öğretmenevlerinin işlevini yitirdiğini kaydettiğini ifade etti ve "Bir düzenleme yapılarak öğretmenevleri kimliklerini yeniden kazanmalı" dedi.


Öğretmenler samimiyetsizlikten ve öğrencilerin ilgisizliğinden yakınıyor

Öğretmenlere meslektaşları ile olan ilişkilerinde ne tür sorunlar yaşadığı sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 61.4'ü ilişkilerde samimiyetsizlik, yüzde 19.9'u düşünce farklılıkları, yüzde 11.3'ü konuşma ve hitap şekillerindeki farklılıklar, yüzde 6,2'si uyum sorunu, yüzde 1'i de cinsiyet ayrımcılığı cevabını verdiği kaydedildi. Öğretmenlerin, öğrencilerle olan ilişkilerinde ise yüzde 34.6'sının, öğrencilerin derse ilgisizliğinden şikayetçi olduğu belirtildi.


Öğretmenler MEB'den şikayetçi

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 96.7'si MEB'in öğretmenlere maddi, sosyal ve psikolojik olarak yeterli desteği vermediğini belirttikleri görüldü.

Öğretmenlerin yüzde 51'i, Türkiye'deki en büyük sorunun işsizlik ve ekonomik sıkıntılar olduğunu , yüzde 16.6'sı dışa bağımlılık, yüzde 15.6'sı terör olduğunu belirtti. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 73.4'ü Türkiye'deki siyasileri dürüst bulmadığını ifade etti. Öğretmenlerin yüzde 37.6'sı "Milli Eğitim Bakanı olsalardı ilk olarak ne yapacakları" sorusuna, öğretmenlerin ücretleri ve özlük haklarında düzenleme yapacağını, yüzde 19.1'i ise kadrolaşmaya ve yandaş kayırmaya son vereceklerini kaydetti.

Ayrıca, öğretmenlerin yüzde 45.4'ü ise eğitim-öğretime hazırlık ödeneğinin bir maaş tutarında verilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler