'OHAL var yetkim kısıtlı'

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan, Medya ve İktidar isimli konferansın ifade özgürlüğünü kısıtlayacak duruma geldiği için iptal edildiğini söyledi.

Yayınlanma: 16.12.2016 - 19:09
Abone Ol google-news

Boğaziçi Üniversitesi öğrenci temsilcileriyle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, 11 Aralık’taki “Medya ve İktidar” isimli konferansın iptaliyle ilgili talebin Öğrenci İşleri Dekanlığı’ndan geldiğini ve kendisinin de bu talebi kabul ettiğini söyledi. Özkan, iptal talbine gerekçe olarak, ilerleyen dönemde üniversitedeki ifade özgürlüğünü etkilemesini ve öğrenci güvenliğini gösterdi. Özkan, “Öğrencilerin güvenliğini etkileyecek ve üniversitenin ilerleyen dönemde, daha geniş anlamdaki ifade özgürlüğünü olumsuz etkileyecek bir sürece girdiği için öğrenci dekanımız bu faaliyeti iptal etme kararı aldı. Ben de bu görüşüne saygı duydum” dedi.

Sözlerine rektör olmasının her şeye gücü yettiği anlamına gelmediğini kaydeder devam eden Özkan, ifade özgürlüğünün ülkenin içinde bulunduğu OHAL şartlarında suç oluşturabileceğini belirtti.

Güvenlik sorunu

Özkan şöyle konuştu: “Benim de rektör olarak gücümün yettiği ve yetmediği yerler var. İfade özgürlüğü alanında benden kaynaklı bir sorun olmaması için çalışıyorum. Ancak ifade özgürlüğünün de ülkenin şartlarında suç olabileceği durumlar ve bununla ilgili bir kanun varsa orada benim de yapabileceğim pek bir şey yok. Özellikle içinde bulunduğumuz olağanüstü halde bu güç daha da sınırlı. Bu toplantının düzenlenme şekli üniversiteye zarar verecek şekilde ilerlediyse, bu süreçlere iyi bakmamız lazım.”

Eylemlerle ilgili öğrenci toplulukları tarafından alınan kararların üniversitenin tüm paydaşlarıyla paylaşılıp tartışılması gerektiğini kaydeden Özkan, “Riskleri önceden değerlendirilmiş ve üniversitenin bütününde kabul görmüş olsaydı ilerlenilmiş olurdu. İlk adımı sağlam atmadığımız için geldiğimiz riskli nokta öğrencinin güvenliğini olumsuz etkileyecek bir sürece girdiği için öğrenci dekanımız bu faaliyeti iptal etme kararı aldı. Her ne kadar önemli sayıda öğrenci ve hocamızı üzmüş olsa da yapılmamasının geldiği noktada üniversitenin çok daha faydasına olduğunu görebiliyorum” dedi.

Atanmış rektör

Prof. Dr. Mehmed Özkan, yaz aylarında yapılan seçime girmemiş, 15 Temmuz sonrasında çıkarılan KHK ile üniversite seçimlerinin kaldırılması sonucunda, Cumhurbaşkanlığı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmıştı. Özkan’ın atanmasının öncesinde, üniversitedeki bazı öğrenci grupları ve öğretim görevlileri seçimde birinci sırada yer alan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun atanması için eylemler düzenlemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler