OHAL yabancıyı ürküttü
Ernst Young (EY) Türkiye’nin raporuna göre birleşme ve satın almalar 2017’de paralel bir seyir izledi, işlem hacminde artış yakalansa da yabancı yatırımcıyı OHAL kaçırdı.
Türkiye’de 2017’deki birleşme ve satın alma işlemleri 2016’ya göre yüzde 61 arttı. Ancak 20 milyar doların aşıldığı 2012’yi yakalamadı.
Ernst Young (EY) Türkiye’nin, Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2017 Raporu’na göre, işlem değeri açıklanan 127 işlemle toplam 7.4 milyar dolar tutarında işlem hacmi yaratılırken, değeri açıklanmamış işlemlerle toplam hacim yaklaşık 10 milyar dolar oldu. Değeri açıklanmayan işlemlerin sayısı da 124 oldu.
OHAL’in Türkiye ekonomisi için risk oluşturduğunu ifade eden Ernst Young (EY) Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye’nin jeopolitik konum başta olmak üzere çok sayıda sorunla boğuştuğunu anlattı.
2012 yakalanamadı
2012’de değeri açıklanan satın alma birleşme işlemlerinin büyüklüğü 23.2 milyar dolar olurken, bu rakam yıllar içinde giderek azalmış, 2013’te 13.7, 2014’te 17.7, 2015’te 10.7, darbe girişiminin olduğu 2016’da 4.6 milyar dolar olmuştu. Cantekinler, 2018’de hem ekonomik seyrin hem de bölgesel gelişmelerin yatırım ortamı üzerinde belirleyici olacağını düşündüklerini belirterek, “Risklerde ilk sırada jeopolitik durum var; Suriye meselesi bizi çok etkiliyor. (ABD’deki) para politikaları ve dünyadaki para akışları ikinci sırada yer alırken, Türkiye’de de iç meseleler riskler arasında yer alıyor” diye konuştu.
“OHAL olan bir ülkede yatırımlar istenen seviyeye gelemez” diyen Cantekinler, “Bir yabancı şirket, yatırım yapmak istediğinde, OHAL’in devam etmesi onlar için olumsuz bir etkendir. Ama umuyorum bu süreç 2018’de sonlanır” dedi.
Enerji ve bilişim yerini korudu
Rapora göre, 2017’de de enerji sektörü işlem hacmi bazında, bilişim sektörü de adet bazında ilk sırada yer aldı. İşlem adedinde çoğunluğu küçük işlemlerden oluşan 75 işlem ile bilişim sektörü öne çıktı. IFM Investors’ın Mersin Limanı’nın yüzde 40’ını 869 milyon dolarlık işlemle ulaştırma, işlem hacminde ikinci sıraya yerleşti. Rapora göre, işlem adedi olarak yerli yatırımcı, yabancıyı geride bıraktı. İşlem sayısı 173. Yabancı yatırımcıların işlem sayısı 8 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 78 oldu. 2016’da toplam işlem hacminin yüzde 54’ünü yapan yabancı yatırımcılar, geçen yıl toplam işlem hacminin yüzde 62’sini oluşturan yerli yatırımcının önündeki yerini korudu. Cantekinler, Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan güvenlik sorunlarının ve dalgalı seyreden döviz kurunun yatırımcılar nezdinde olumsuzluklar oluşturduğunu dile getirdi.
Varlık Fonu etkiledi
2016’daki kamu kaynaklı işlem hacmi toplam 1.1 milyar ABD doları iken, 2017’deki kamu kaynaklı işlem hacminde önemli bir azalış görüldü. Toplamda 604 milyon ABD dDoları ile değeri açıklanan işlemlerin sadece yüzde 9’unu oluşturan kamu kaynakları işlemlerinin 2016’da yakalanan rakamların altına inmesinin sebeplerini, yurtiçi ve yurtdışı siyasi ve ekonomik konjonktür dolayısıyla beklenen özelleştirme ve İşletme Hakkı Devri işlemlerinin birçoğunun gerçekleşmemiş olması ve özelleştirme kapsamında bulunan bazı varlıkların Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiş olması olarak öne çıktı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu