Ölen gönüllülere veda

İsrail'in "Gazze filosu"na düzenlediği baskın sonucu hayatını kaybeden 9 kişi ile ilgili Adli Tıp Kurumu açıklama yaptı. Açıklamada ölenlerden 8'inin Türk, 1'inin de Türk asıllı ABD vatandaşı olduğu belirtilirken hepsinin ateşli silahla vurularak öldürüldüğü belirtildi. Cenazeler için Fatih Camii'nde tören düzenlendi.

Yayınlanma: 03.06.2010 - 06:25
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda hayatlarını kaybeden 9 yardım gönüllüsünden 8'inin cenazesi, kalabalık bir grup eşliğinde Edirnekapı'ya götürüldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla Fatih Camisi'nde gerçekleştirilen cenaze töreninin ardından vatandaşlar tekbir getirerek cenazeleri, omuzlarda taşıyarak, araçlara yerleştirdi.

Bu arada, basın mensuplarının saldırıya ilişkin sorusu üzerine Bakan Yıldız, ''Başımız sağ olsun'' ifadelerini kullandı.

Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan grup, Fatih Camisi'nden hareket ederek, Edirnekapı Mezarlığı'na doğru Fevzipaşa Caddesi boyunca yürüyüşe geçti.

Gruplar, ''Kahrolsun İsrail'' sloganları atarak, ilerledi. Fevzipaşa Caddesi'nde yürüyüş boyunca trafik aksarken, cenazelere kalabalık bir grup eşlik etti.

Hayatını kaybedenlerden Necdet Yıldırım'ın cenazesi Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.


7 gönüllünün cenazeleri memleketlerine gönderildi

Öte yandan İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda hayatlarını kaybeden 7 yardım gönüllüsünün cenazeleri, uçaklarla memleketlerine gönderildi.

Türk ve Filistin bayrağına sarılı cenazeler, Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından konvoy eşliğinde Atatürk Havalimanı kargo binasına getirildi.

İbrahim Bilgen'in cenazesi Siirt, Ali Haydar Bengi'nin cenazesi Diyarbakır, Çetin Topçuoğlu'nun cenazesi Adana, Furkan Doğan'ın cenazesi Kayseri, Fahri Yaldız'ın cenazesi Adıyaman, Cengiz Songür'ün cenazesi İzmir ve Cengiz Akyüz'ün cenazesi Hatay'a gönderilmek üzere THY uçaklarına bindirildi.

 

3 uçakla geldiler

Gazze'ye yardım götüren ve İsrail'in saldırısına uğrayan gemilerdeki gönüllüleri taşıyan 3 uçak, gece yarısından sonra Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. THY'ye ait 3 uçakla gelen 466 gönüllüyle birlikte, onlara yardımcı olmak amacıyla İsrail'e giden 4 milletvekili de Atatürk Havalimanı'na geldi.

"9 kişi de ateşli silahla öldürmüş"

Cenazeler ve gönüllülerin tamamı havalimanından Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Ölen kişinin cesetlerine Adli Tıp'ta ilk inceleme yapıldı, Adli Tıp ön raporunu açıkladı. Rapora göre 9 kişi de ateşli silahla vurularak öldürülmüş.

 İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Türkiye'ye getirilen ve Adli Tıp Kurumu'nda otopsileri yapılan 9 cesetten 8'inin Türkiye Cumhuriyeti, birinin ise Türk asıllı ABD vatandaşına ait olduğu öğrenildi.

Kuruma getirilen 9 cesetten 8'inin Türkiye Cumhuriyeti, birinin ise Türk asıllı ABD vatandaşına ait olduğu belirlendi.

Tümünde kurşun yarası olan cesetler, sabaha kadar süren otopsi işlemlerinin ardından saat 09.00 itibarıyla yakınlarına teslim edildi.

Kurumda, ayrıca cesetler üzerinde kimyasal incelemeler de yapıldı. Bu incelemelerin sonuçları 2-3 hafta sonra çıkacak. Raporların ilgili savcılığa ulaştırılması ise 1,5-2 ayı bulacak.
''Yakın mesafeden ateş edilip edilmediği''ne ilişkin bilgi ise savcılık tarafından verilebilecek.

Bu arada, İsrail'den Türkiye'ye getirilen yaklaşık 500 yardım gönüllüsü, 120 adli tıp kurumu uzmanı ve asistanı tarafından muayene edildi.

Yardım gönüllüleri arasında bulunan İngiliz ve İsveç uyruklular ise muayeneleri kendi ülkelerinde yaptıracakları gerekçesiyle Adli Tıp Kurumu'nda muayene olmadı.
 

"Bizdeki liste daha kabarık"

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise ''Şu ana kadar bize 9 şehit cenazesi verdiler ama bizdeki liste daha kabarık. Kayıplar var'' dedi.  

Yaralıların ifadesi alınıyor

İsrail'in, "Gazze filosu"na düzenlediği kanlı baskın sonucu yaralanarak Türkiye'ye getirilen Türk vatandaşlarının ifadelerinin alınmasına başlandı.

Ankara Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesine gelen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, yanında zabıt katibiyle birlikte, yaralıların tek tek ifadesini almaya başladı.


"Kurşunlar narkoz verilmeden kerpetenle çıkarıldı" iddiası

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıda yaralanan İzmirli yardım gönüllüsü Musa Çoğaş, İsrail askerleri tarafından vurulduktan sonra sırtındaki 2 kurşunun İsrailli doktorlar tarafından narkoz verilmeden kerpetenle çıkarıldığını söyledi.

Çoğaş, Adli Tıp Kurumundaki muayenesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kurşunları çıkarmak için lokal anestezi kelimelerini duyduğunu, ancak herhangi bir şeyin uygulanmadığını ifade ederek, şunları anlattı:

''Sırtımdaki 2 kurşun İsrailli doktorlar tarafından narkoz verilmeden canlı bir şekilde kerpetenle çıkarıldı. Gemi yanaşana kadar da 12 saat mermiler sırtımda kaldı. Aort damarına çok az bir mesafe kalmış. Gerçekten psikolojimiz çok bozuk. Beni lazer ışınlı silahla vurdular. Farklı farklı 3-4 silah vardı.''

 

Başhekimden açıklama

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan, İsrail'den getirilen hastalara yapılan müdahaleleri öğrenmek için ciddi gayretlerinin olduğunu belirterek, ''Ancak bu konuda iletişimle ilgili ciddi bir eksiklik yaşandı. O yüzden tüm hastaları sanki ilk defa bize gelen hastalarmış gibi herhangi müdahale geçirmemiş gibi yeni baştan değerlendirdik'' dedi.

Doç. Dr. Doğan, hastane önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün gece hastaneye biri İrlanda uyruklu 19 yaralının getirildiğini hatırlatarak, hastalara geldikleri andan itibaren tüm tıbbi işlemlerin yapıldığını, tüm birimlerce sağlık durumlarının değerlendirildiğini söyledi.
Şu an itibarıyla üç hastanın yoğun bakımda, diğer hastaların ise servislerde tedavilerinin sürdüğünü vurgulayan Doğan, yaralanmaların ağırlıkla ateşli silahlardan kaynaklandığını, hastaların göğüs, batın, kol ve bacaklarında ciddi yaraların bulunduğunu bildirdi. Doğan, bazı hastalarda da gaz ve plastik mermilerden kaynaklanan yaralanmalar olduğunu da söyledi.
Hastaların genel durumunun geldiklerine oranla daha iyi olduğunu belirten Doğan, ''Ancak ciddiyeti olanlar da var'' dedi.

Hastaları kısa vadede taburcu etmeyi düşünmediklerini, durumu en iyi olanların bile 2-3 gün hastanede misafir edileceğini anlatan Doğan, ''Parçalı ve açık kırığı olan hastaların bazılarına cerrahi girişim gerekebilecek. Yaralanmalara bağlı enfeksiyonu olan hastalarımız var. Bunlarla ilgili tedaviler devam ediyor'' değerlendirmesinde bulundu.
 

''İsrail'de hastalara müdahaleler yapılmış"

Bir gazetecinin ''Savcılar ifade almaya devam ediyor mu?'' sorusu üzerine Başhekim Doğan, hastaların ifade vermeye devam ettiğini belirtti.

Başka bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaralıları ziyarete gelip gelmeyeceğini sorması üzerine Doğan, ''Henüz teyit almadık ancak muhtemelen gelecek diye düşünüyoruz'' dedi.

Bir başka soru üzerine de Doğan, hem psikologların hem de psikiyatrislerin hastaları değerlendirdiğini, hastaların psikolojik durumunun ve morallerinin iyi olduğunu, birinci derece yakınları ile görüştürüldüklerini bildirdi.

''Hastalara İsrailli doktorların müdahalesi olmuş mu?'' sorusu üzerine Doğan, şunları söyledi:

''İsrail'de hastalara müdahaleler yapılmış. Görünürde problemli bir müdahale görünmüyor. Hastalar orada gördükleri muameleyi kendileri ifade edeceklerdir. Tıbbi açıdan sıkıntılı bir durum görünmüyor. Hastalara yapılan müdahaleleri öğrenmek için ciddi gayretlerimiz oldu, ancak bu konuda iletişimle ilgili ciddi bir eksiklik yaşandı. O yüzden tüm hastaları sanki ilk defa bize gelen hastalarmış gibi her hangi müdahale geçirmemiş gibi yeni baştan değerlendirdik. Hastalarla ilgili her konuda hakimiyetimiz var.''

Bir gazetecinin ''İfade veremeyecek durumda olan hastalar var mı'' sorusu üzerine Doğan, yoğun bakımdaki 3 hastanın ifade vermelerine kendilerinin izin vermediğini, diğer hastaların ifadelerinin alındığını bildirdi.

Doğan'ın açıklamaları sırasında yoğun bakımdaki hastalardan birinin dayısı, akrabasının sağlık durumunun sordu Doğan, hastanını sağlık durumunun düne göre daha iyi olduğunu, ciddi bir enfeksiyon geçiren hastaya yoğun bir antibiyotik tedavisi uygulandığını söyledi. 

İstanbul Başkonsolosluğu önündeki protesto sona erdi

Öte yandan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı üyelerinin, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde 2.5 gündür devam eden protestosu sona erdi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler