"Ölümle sonuçlanan her olaya savcılar el koyar"

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Hakkari Çukurca'da geçtiğimiz yıl meydana gelen ve yedi askerin şehit olduğu mayın patlaması ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.04.2010 - 11:32

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, eski Genelkurmay Başkanlarından Mareşal Fevzi Çakmak'ın ölümünün 60. yıl dönümü dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen anma töreni ve panelin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 27 Mayıs 2009'da yedi askerin şehit olduğu mayın patlamasıyla ilgili dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığı'na geldiğinin hatırlatılması üzerine Orgeneral Güner, patlamanın her yıl yaz tertiplenmesi kapsamında o bölgeye gönderilen birliklerden birinin intikali sırasında olduğunu ifade ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ölümle sonuçlanan her olaya emre gerek kalmadan savcıların el koyduğun söyledi. Güner şöyle devam etti:

"Kışlada elektrik çarptı vefat oldu, araç kaza yaptı vefat oldu, suya girdi boğuldu, sonu ölümle biten, kışlada da olduğu gibi, terörle mücadele bölgesinde de harekatta da ölümle biten her olaya otomatik olarak, hiç ayrıca bir emre gerek kalmadan savcılar el koyuyor. Yani gece yarısı olduysa öbür sabah ilk ışıkla beraber adli soruşturma başlıyor. Bu olayda da Çukurca Cumhuriyet Savcılığı olaya el koymuş ve adli soruşturma başlatılmıştır. İlk incelemelerden sonra Çukurca Cumhuriyet Başsavcısı olayı terörle mücadele kapsamında görerek, Haziran ayının sonunda yetkisizlik kararı verip, Van'daki Cumhuriyet Savcılığına havale etti. Bütün soruşturmayı Van'daki bu işle yetkili savcılık yürüttü. İncelemelerden sonra Van Savcılığı olayın kendi yetkisi dışında olduğuna kanaat getirerek, askeri görev esnasında oluştuğu düşüncesiyle görevsizlik kararı verip, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdi."

Dosyanın bu hafta başında Genelkurmay Başkanlığı'na ulaştığını açıklayan Orgeneral Güner, Askeri Savcının soruşturmayı sürdürdüğünü bildirdi. Orgeneral Güner şöyle devam etti:

"Sanki bir şey kesildi, durdu, şekli değişti gibi haber ve yorumlar var. Hayır, sadece ilgili yere, askerin yetkisine girdiği düşünülerek Askeri Savcıya dosya geldi. Askeri Savcımız şimdi dosyayı inceleyecek. Başka soruşturmalar, dinlemeler yapacak ve sonunda iddianamesini hazırlayıp askeri mahkemede açmak istiyorsa o da açabilecek. Neticede bu olay adli soruşturma sürecinde. Yargı sürecinde olan bir konu hakkında bizim şimdi yorum yapmamız. Aslına bakarsanız başkalarının da yorum yapması ne kadar uygun?"

Birilerini suçlu ya da suçsuz gibi göstermenin ne kadar doğru olabileceğine işaret eden Orgeneral Güner, henüz varılan bir kararın bulunmadığını kaydetti. Güner, "Devam eden bir soruşturma süreci var. İnanın dosyayı ben görmüyorum, çünkü zincirin içinde değilim. Şu anda askeri savcıda. Bir tek o biliyor dosyayı. Tek dileğim hızlı bir soruşturma yapılır, müspet, menfi, ne denecekse hızlı denir. Sizin beklentiniz, ailelerin beklentileri, onların acılarını çok paylaşıyorum ve anlıyorum, kamuoyunun beklentisi süratle cevaplanır" dedi.
 

Anayasa değişikliği taslağı

AKP'nin TBMM'ye sunduğu Anayasa değişikliği teklifinde askeri yargı ile ilgili bölümler olması nedeniyle taslak aşamasında kurum olarak kendilerine sunulup sunulmadığının sorulması üzerine Orgeneral Güner şöyle dedi:

"Bu taslak hazırlanırken ilgili kurum ve kuruluşlara verildi. Bize de resmen iletildi. Biz de inceleyip görüşümüzü resmen ilettik. Tabii ki, bu teklif komisyonlarda ve genel kurulda nereye gidecek, nasıl bir şekil alacak bunları takip ediyoruz."
 

Orgeneral Başbuğ'un imzaladığı ileri sürülen belge

"Balyoz Harekat Planı" soruşturması kapsamında seminerin bitiminden sonra dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Orgeneral İlker Başbuğ'un "Amacı aşıldı" şeklinde bir rapor hazırlayarak imzaladığına dair bir belgenin bulunup bulunmadığını sorulması üzerine Orgeneral Güner, böyle bir belgenin olmadığını söyledi.
Orgeneral Güner, "Seminerden sonra böyle bir belgenin olduğu doğru değil. Sonuç raporu dışında bir belgeden bahsediliyor. Böyle bir belgenin olmadığına dair açıklama yaptık" diye konuştu.
 

"Balyoz" gözaltıları

"Balyoz" soruşturması kapsamında çok sayıda görevli generalin gözaltına alınacağı haberleri üzerine soruşturmanın askıya alındığı hatırlatılarak, Genelkurmay'ın bir müdahalesinin olup olmadığını sorulması üzerine Orgeneral Güner şöyle dedi:
"5 Nisan'daki gözaltılar, basının tabiriyle "2. dalga" haberi bize İstanbul Merkez Komutanlığı üzerinden geldi. Askerin girdiği tek nokta, Merkez Komutanlığı'na gelen gözaltı listesiyle ilgilidir. Böyle kapsamlı bir yazı alınca ve altında başsavcının imzasını göremeyince, Merkez Komutanlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nı arıyor, 'Bu konudan bilginiz var mı' diye. Başsavcı da olmadığını söylüyor. Adli sisteme, yargılamaya, başsavcı veya savcılara o şekilde bir şey söz konusu değil."

Dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök arasında sarfedilen sözleri nasıl bulduğunun sorulması üzerine Orgeneral Güner, "Çok hoş bir şey olduğunu söylemek mümkün değil" yanıtını verdi.

 

Islak imza

Albay Dursun Çiçek'in yazdığı ileri sürülen ıslak imzalı belge üzerinde yapılan incelemelerin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Orgeneral Güner, "Auvkatların talepleri doğrultusunda incelemeler devam ediyor. Savcı avukatların taleplerini değerlendiriyor. Yazıcı, kağıt ve Genelkurmay'da kullanılan mürekkebin incelenmesi bakımından" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler