'Ölümlerin arkasında infaz rejimi var'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yargılama için Van'dan İstanbul'a giden cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklunun yanarak hayatını kaybetmesine tepki göstererek "Hiç bir gerekçe ölümleri meşru gösteremez" dedi.

Yayınlanma: 16.09.2011 - 13:44
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yargılama için Van'dan İstanbul'a giden cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklunun yanarak feci şekilde hayatını kaybetmesine tepki gösterdi.

"Onlarca mahkûmun ülkenin bir köşesinden diğer köşesine hücreden beter, insanlık dışı koşullarla nakli nasıl bir vicdanın ürünüdür" diye soran Tanrıkulu, "Hiçbir gerekçe ya da açıklama bu ölümlerin arkasında infaz rejimini meşru gösteremez. Bu olayın bütün failleri ortaya çıkarılmalı ve yeni ölümlerin olmaması için acil önlemler alınmalıdır" dedi.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada Van'dan İstanbul'a götürüldükleri sırada cezaevi nakil aracında çıkan yangında yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerken "Bu olayın bütün sorumluları ortaya çıkarılmalı, mağduriyetler derhal telafi edilmelidir" dedi. Hukuka ve insan haklarına saygı gösteren devletlerde özgürlüklerinden yoksun bırakılan insanların yaşamlarına daha fazla özen göstermenin, devletin yükümlülükleri arasında olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, 26 Temmuz'da cezaevlerinin durumuyla ilgili Adalet Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdiğini ancak iki ay geçmesine rağmen cezaevlerindeki durumla ilgili olarak hiçbir açıklama yapılmadığını ifade etti.

 

"Ölümlerin arkasındaki infaz rejimi"

Soru önergesinde "Ülkemizde cezaevleri, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayıları ve bunların yaşam koşullarına ilişkin kamuoyunda ciddi kaygılar bulunmaktadır. Bu kaygıların giderilmesi ve kamuoyunun sağlıklı bir biçimde bilgilendirilmesi büyük bir önem taşımaktadır" diyerek mahkumların yaşam koşulları, sevk edilmeleri ve daha birçok konuda uyarıcı nitelikte sorular sorduğunu ve Bakanlığı uyardığını belirten Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Hiçbir gerekçe ya da açıklama bu ölümlerin arkasındaki infaz rejimini meşru gösteremez. Bu olayın bütün failleri ortaya çıkarılmalı ve yeni ölümlerin olmaması için acil önlemler alınmalıdır. Onlarca mahkûmun ülkenin bir köşesinden diğer köşesine hücreden beter, insanlık dışı koşullarla nakli nasıl bir vicdanın ürünüdür? Şimdi Adalet Bakanı sorumluluğun gereğini yapmalı ve bu sorulara cevap aramalıdır. Sayın Bakan, cezaevlerini AKP muhalifleriyle doldurmaya çalışacağına birazda cezaevleri ile ilgilenmelidir."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler