'Önce biz' şartı

CHP, AKP’den gelecek teklife karşı kendi koşullarını belirlemeye başladı. CHP, önce başbakanlığın kendisinde olmasını istiyor.

Yayınlanma: 20.06.2015 - 23:08
Abone Ol google-news

MHP’nin bütün önerilere karşın kendisiyle bir koalisyon kurmasının çok güçleştiği değerlendirmesini yapan CHP, AKP’den gelebilecek bir ortaklık teklifi durumunda kendi önereceği model konusunda hazırlıklara başladı. CHP, AKP’den “dönüşümlü” modelle başbakanlığı isteyecek. Koalisyonun ilk döneminde başbakanlığın CHP’de olmasını isteyecek olan CHP, böylece koalisyonun adının da “AKP-CHP” değil “CHP-AKP” olmasını planlıyor.

CHP’de, MHP’yle oluşturacağı koalisyon olasılığının çok zayıfladığı görüşleri öne çıkmaya başladı. Bu görüşler çerçevesinde parti yönetimi, siyasetin önünde AKP - MHP ve AKP ile CHP şeklinde iki çözüm kaldığı değerlendirmesini yaptı. CHP’ye göre MHP’nin koşulsuz yapılan tüm önerileri reddetmesinin altında AKP’li bir koalisyona yönelmesi yatıyor.

 

Dönüşümlü olmalı

Davutoğlu’nun ilk görüşmeyi Kılıçdaroğlu ile yapacağından da hareketle CHP yönetimi AKP’den gelecek koalisyon teklifine karşı kendi tezlerini belirlemek için çalışma başlattı. Edinilen bilgilere göre CHP, AKP ile koalisyon pazarlığına oturmak için öncelikle “dönüşümlü başbakanlık” koşulunu ortaya koyacak.

CHP’de AKP’ye dönüşümlü başbakanlık koşulu getirilmesinin gerekçesi, “AKP ile bir koalisyon CHP’nin istediği ve savunduğu bir seçenek değil ancak, ekonomik sorunlar ve Türkiye’nin acil çözüm gerektiren konuları böyle bir koalisyonu zorunlu hale getirirse bunun partimize bazı bedelleri olacak. Yorulmuş, tıkanmış, içte ve dışta daralmış oyları düşen ve hesap vermesi gereken bir parti ile koalisyona girerek bedel ödeyecek CHP, topluma bunu anlatmak için başbakanlığı almalıdır” şeklinde ifade ediliyor.

CHP, koalisyonun dört yıllık süreyle kurulması halinde başbakanlığın ilk dönemde CHP’de olmasını da isteyecek.

 

Yüce Divan koşulu

CHP, Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde iki parti arasındaki oy ve milletvekili sayısındaki farklılığı göstererek dönüşümlü başbakanlığın olamayacağını söylemesine karşın bu koşulunda ısrar edecek. CHP ayrıca 4 bakanın Yüce Divan’da yargılanması için Meclis’te sürecin yeniden başlatılması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anayasal sınırlar içine çekilmesi, Cumhurbaşkanının örtülü ödeneği kullanmasına son verilmesi gibi temel koşullarında da diretecek. CHP’de dönüşümlü başbakanlığın yanısıra bakanlık paylaşımının da iki parti arasında eşit ya da birbirine yakın sayıda olması görüşleri öne çıkıyor.

 

'Millete havale ediyoruz'

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin CHP’nin “Koalisyon kuralım, başbakan sen ol” teklifine olumsuz yanıt vermesini eleştirdi. Tekin, “Sayın Bahçeli kabul etmeyeceğini ifade etmiş. Millete havale ediyoruz! Millet takdir edecek. Türkiye’nin kevgire döndüğü, içeride ve dışarıda bu kadar sorunların olduğu bir ortamda bir erken seçimi Türkiye’nin kaldırması mümkün değildir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon