'Önce güven ortamı sağlansın'

İmralı ile başlatılan görüşme sürecine AKP'den farklı bir bakış geldi. Eski AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, bölgede hem hükümete hem de PKK'ye yönelik kaygılar olduğunu belirtti, BDP'nin de sürece dahil edilmesini istedi.

'Önce güven ortamı sağlansın'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.01.2013 - 08:06

İmralı ile PKK’ye silahları bıraktırmaya yönelik başlatılan görüşmeler konusunda AKP içinden farklı bir yaklaşım geldi.

AKP’nin bir dönem Diyarbakır İl Başkanlığı’nı yapan ve geçen dönem de Diyarbakır milletvekili olan Abdurrahman Kurt, İmralı ile başlayan görüşmeleri değerlendirirken, bu görüşmelerin samimi, sonuç alıcı ve çözüm hedefli olması için “güven verici psikolojik ortama” ihtiyaç olduğunu söyledi.

Görüşmeler başlarken önceki deneyimler nedeniyle kamuoyunda iki türlü kaygı bulunduğunu belirten Kurt, “Bu kaygılar hem hükümete hem de PKK’ye yönelik. Hükümete yönelik kaygı olayın bir seçim yatırımına dönük olmaması gerektiği yolunda. PKK ile ilgili olarak da her kış ateşkes ilan etmesiyle ilgili kaygı var. Dolayısıyla hemen bu aşamada örgüt de bu sürecin kış koşullarından kaynaklanmadığının güvencesini vermeli” diye konuştu.

Görüşmeler sonucu PKK’ye silah bıraktırılması kararının alınması ve Öcalan’ın da bunu açıklaması durumunda PKK’nin nasıl hareket edeceğinin bilinmediğini vurgulayan Kurt, “PKK’nin varılacak bir anlaşma konusunda nasıl tavır alınacağı şimdiden bilinmelidir. Bu nedenle PKK, hemen bugünden İmralı’da yapılan görüşmelerde Öcalan’ın alacağı karara uyup uymayacağını deklare etmeli, açıklamalıdır” dedi.

BDP’nin de katkılarının alınması gerektiğini belirten Kurt, BDP’nin olası bir anlaşmaya karşı tavrını bugünden açıklamasının istenebileceğini ifade etti. Kurt, yeni kutuplaşmalar ve çatışmalar yaratılmaması gerektiğinin de altını çizerken “Kürt sorununu çözerken Türk sorunu çıkarmamalıyız” uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon