Öncü insanlarde erkekler ev kuşu

Güney Afrika'daki iki mağarada bulunan 19 fosil dişi inceleyen Amerikalılar, eski atalarımızda dünyayı dolaşanların kadınlar olduğunu buldu. Erkekler yaşamlarını daha çok doğdukları bölgenin çevresinde sürdürüyordu. Dişlerden 11 tanesi Paranthropus robustus, üç tanesi ise Australopithecus africanus türüne ait. Dişler yaklaşık 2,4 ila 1,7 milyon yıl yaşında.

Öncü insanlarde erkekler ev kuşu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.06.2011 - 14:42

Bilimciler fosil dişlerin minesindeki stronsiyum izotop izlerini incelemişler. Stronsiyum, kayaçlarda ve yeryüzünde bulunan doğal bir element. Farklı kayaç türleri ve jeolojik bölgeler, farklı stronsiyum izleri taşır. Bu madde besinlerle birlikte insan bedenine de girer ve diş minesinin sertleşmesi sırasında buraya yerleşir. Bu süreç, öncü insanlarda aşağı yukarı sekiz yaşında gerçekleşmiş.

Boulder Colorado Üniversitesi’nde Sandi Copeland ve arkadaşları, iki mağarada bulunan daha büyük dişlerin (erkeklere ait oldukları sanılıyor) mağaralardaki dolomitlerdeki stronsiyum izotop izlerini taşıdığını görmüşler. Oysa küçük dişlerin çoğunda, yani kadınlara ait olduğu sanılanlarda, bölgeye ait olmayan izler bulunmuş. Farklı izler güneydoğu yönündeki iki ila üç kilometrelik mesafedeki en yakın bölgeye ve kuzeydoğu yönündeki beş ila altı kilometre mesafedeki diğer bir bölgeye ait.

Buna göre genç kadınlar diğer bir gruba katılmak ve eş bulmak için en azından bu kadar mesafe kat etmiş olmalılar, diyor bilimciler. Erkekler ise mağaraları ve buradaki besinleri tercih ettikleri için kendi bölgelerinde kalmışlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon