Önder'den Akdoğan'a: Laf yetiştireceğine Dolmabahçe'ye odaklan

HDP İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, “Yalçın Akdoğan, KCK’ye laf yetiştireceğine ya da kongre takvimiyle ilgili tahminlerde bulunacağına Dolmabahçe mutabakatının gereklerine odaklansa barış ve demokrasi açısından daha iyi bir iş yapmış olur” dedi.

Yayınlanma: 18.04.2015 - 23:15
Abone Ol google-news

7 Haziran seçimlerine 1,5 ay gibi kısa bir süre kala Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “PKK’nin kongre toplaması, silah bırakması, bir iki ay içinde olacak gibi görünmüyor” açıklaması AKP hükümetinin çözüm sürecini seçim sonrasına ertelediğinin göstergesi olurken, HDP İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, “Yalçın Akdoğan, KCK’ye laf yetiştireceğine ya da kongre takvimiyle ilgili tahminlerde bulunacağına Dolmabahçe mutabakatının gereklerine odaklansa barış ve demokrasi açısından daha iyi bir iş yapmış olur” diye konuştu.

HDP İmralı Heyeti üyesi ve İstanbul Milletvekili Önder, Akdoğan’ın açıklamaları ve süreçle ilgili Cumhuriyet’e değerlendirme yaptı:

Laf yetiştireceğine Dolmabahçe’ye odaklan: Yalçın Akdoğan KCK’ye laf yetiştireceğine ya da kongre takvimiyle ilgili tahminlerde bulunacağına Dolmabahçe mutabakatının gereklerine odaklansa barış ve demokrasi açısından daha iyi bir iş yapmış olur.

 

Çok başlılığı giderin

Süreç 3-5 fazla oya odaklanmamalı: İktidar bloku kendi içinde bu çok başlılığı gidermek durumundadır. Bir vesayetler zinciri ayaklarına dolanmış, tek bir adım atamıyorlar. Birinin atmaya niyetlendiği adımı bir diğeri boşa çıkarıyor. Çözüm süreci seçimlere ya da 3-5 oy fazla alma ya da karşıyı siyaseten değil de siyaset dışı yöntemlerle baraj altı bırakmaya odaklanmamalıdır.

Fal açmak yerine sonuç alın: Yalçın Akdoğan ve Başbakan başta olmak üzere Çözüm Kurulu üyelerine bir çağrı yapmıştık. Heyet olarak bu çağrımız halen geçerlidir. Bölgeye gelip birinci elden yaşananları halkın tanıklığıyla dinlemeleri gerekmektedir. Şüphesiz ki böyle bir tutum fal açmaktan daha sonuç alıcı bir tutum olacaktır.

Hainlik verilen sözü yerine getirmemektir: Sayın Başbakan, eş başkanımıza ‘hain’ demiş. Hainlik ille de bir davranışa oturtulacaksa; mutabık kalınan ve temel bir insani hak olan bütün bu siyasi tartışmaların ve sürecin dışında bir yerde ele alınması gereken, ölümü bekleyen tutuklular konusunda verdiği sözleri yerine getirmemektir. Çünkü direkt insan canı ve hak ihlali söz konusudur.

 

Ordunun tekzibi kıymetli

Ordu gladyo egemenliğini sorguluyor: Barış süreci herkesi dönüştürecek iddiasındaydık. Bunun şüphesiz herkes için aynı seviyede gelişmesini beklemek akla ve bilime aykırı. Ama artık ordunun da kendi içindeki gladyo egemenliğini sorgulamaya başladığının izlerini, ipuçlarını görüyoruz.

Ağrı’daki şerden hayır çıktı: Ağrı olayı için şunu söyleyebiliriz: Bir söz vardır; her şer hayra gebedir. Orada canlar kaybettik askerler yaralandı. Büyük bir felaketin eşiğinden döndük ama aynı zamanda şunu da gördük ki bedel parası bulamadığı için cepheye sürülen gençler eskisi kadar savaş konusunda söyleneni yapma eğiliminde değiller. Ordunun Sayın Başbakanı tekzip etmesi de kıymetli bir yaklaşımdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler