"Onlar durursa, biz de dururuz"

İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar arasında ateşkes, tarafların "resmi olarak ateşkeste anlaştık" açıklamaları olmasa da fiilen sağlandı. Gazzeliler durumu dikkatle izliyor

Yayınlanma: 11.04.2011 - 07:14
Abone Ol google-news

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden atılan dünkü roket ve havanlara rağmen, gece Hamas mevzilerini bombalamadı. Filistinli militanlardan da dün gece İsrail'e Kassam ve havan saldırısı gelmedi.

Perşembe günü Hamas'ın İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından atılan bir tanksavar roketinin, İsrail'in güneyinde bir okul servisinde iki kişinin yaralanmasına neden olmasıyla başlayan İsrail bombardımanlarında Gazze Şeridi'nde 18 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. Filistinli militanlar da karşılık olarak İsrail tarafına 120'den fazla roket ve havan saldırısı düzenlemişti.


Hamas yetkili: "Ordu saldırılarını durdursun"

Öte yandan, Gazze'deki hükümette yapılan değişiklikle Savunma Bakan yardımcılığına getirilen Hamaslı Gazi Hamad, dün gece İsrail radyosuna verdiği demeçte, İsrail ordusunun ateşi kesmesini istedi.

Hamad, İbranice yaptığı söyleşide, sükunetin sağlanmasını istediklerini vurgulayarak, "İsrail ordusunun da saldırılarını durdurmasını istiyoruz" dedi.

İsrailli bir Savunma yetkilisi de bunun Cumartesi gününden bu yana Hamas'ın ateşkes istediğine ilişkin İsrail'e gönderilen "ikinci dolaylı mesaj" olduğunun altını çizdi.

İsrailli yetkili, BM Genel Sekreteri'nin Ortadoğu Barış Süreci Temsilcisi Robert Serry, Mısırlı istihbarat yetkilileri ve Hamas'ın iletişimde olduğu Avrupa ülkeleri Norveç ve İsveç'ten de aynı mesajın geldiğini belirtti.

Hamas'ın Şam'daki siyasi temsilcilerinden Usame Hamdan, dün Hamas'a bağlı Filistin gazetesinde, İsrail'in saldırılarını durdurması amacıyla baskı yapmaları için Avrupa ülkeleriyle temas halinde olduklarını bildirmişti.

İsrailli Savunma yetkilisiyse "Biz Gazze'ye roket atışlarına cevaben saldırıda bulunuyoruz. Eğer ateş durursa bizim saldırılarımız da durur" dedi.

Dün Gazze Şeridi'nden İsrail'e en az 13 roket ve havan saldırısında bulunulmuştu.

İsrail ordusundan bir subay Haaretz gazetesine, "Bu son saldırılara cevap vermekte ısrarlı olmayacağız" dedi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki son saldırısını Cumartesi gecesi düzenlemiş ve roket saldırısında bulunmayı amaçlayan bir grubu hedef aldığını duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün, "sükuneti sağlama niyetinde olduklarını" belirtmiş, "Eğer Hamas'ın da niyeti buysa sükunet sağlanır. Hamas saldırılarını yoğunlaştırırsa bizim cevabımız çok daha sert olacaktır" demişti.
 

Lieberman: "Ateşkes çok büyük hata olur"

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise İsrail radyosuna bu sabah yaptığı açıklamada, "Hamas'la varılacak bir ateşkesin çok büyük hata olacağı" görüşünü dile getirdi.
 

Filistinlilerin görüşleri

Gazze'deki son duruma ilişkin görüşlerine başvurulan Filistinlilerden Ahmed Eyl Ebadi, bu sakin durumdan memnun olduğunu, savaş ortamında hayatın çok zor olduğunu belirterek, "Çalışmaya ihtiyacımız var ve bu da sadece barış ortamında mümkün" dedi.

Rami Ebu Şahla ise bu sakin ortamı şüpheyle karşılayarak, çözülmesi gereken boğucu İsrail kuşatması, ablukası, ilaç sıkıntısı ve işsizlik sorunları bulunduğunu ifade ederek, "ateşkes olduğunda ya da olmadığında durumun değişmediğini" söyledi.

Midhat Ebubekir bu durumu, Filistin halkının yararına olması ve Filistinli bütün örgütler tarafından kabul edilmesi halinde desteklediklerini ifade etti.

Cebrel Derdes ise İsrail'in ateşkese uyacağına ilişkin şüphesini dile getirerek, ateşkes ilan edilse bile İsrail'in kendilerini bombalayacağını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler