Onur konuğu Türkiye

60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın onur konuğu olan Türkiye'den birçok edebiyatçı Alman meslektaşlarıyla buluştu. Açılışına Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un da katılacağı fuara paralel olarak açılan ve İstanbul'u anlatan ''Becoming Istanbul/İstanbullaşmak'' adlı sergi, 9 Kasım'a kadar Alman Mimarlık Müzesi'nde görülebilecek.

Onur konuğu Türkiye
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.09.2008 - 09:40

Türkiye Edebiyatçılar Derneği ve Alman Edebiyatçılar Birliği tarafından düzenlenen toplantıya Türkiye'den Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan, şair Yücel Kayıran ve yazar Mehmet Yaşin, Almanya'dan da Alman Edebiyatçılar Birliği Genel Başkanı İmre Török ile yazarlar Charlotte Worgitzky, Anja Tuckermann ve Horst Bosetzky katıldı.

Cengizhan, burada yaptığı konuşmada, 14-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Frankfurt Kitap Fuarı öncesinde 12 Türk ve Alman edebiyatçının bir araya geleceğini, bu buluşmaların iki ülke edebiyatçıları için çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de  güçlü bir edebiyatın bulunduğunu kaydeden Cengizhan, bu toplantıların iki ülke arasındaki yazarların aracısız bir şekilde buluşmalarını sağladığını, bu işbirliğini sürdürmek istediklerini kaydetti.Cengizhan, Almanya'da yapılan bu buluşmalarda, okunan metinleri daha sonra birleştirerek kitap haline getireceklerini söyledi.

60. Kitap Fuarı'nın açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk yapacak. Açılış törenine Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de katılacak.

Ayrıca, Türkiye'nin onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı'na paralel açılan ve üç medeniyete beşiklik yapan İstanbul'u anlatan ''Becoming Istanbul/İstanbullaşmak'' adlı sergi, 9 Kasıma kadar Frankfurt'taki Alman Mimarlık Müzesi'nde görülebilecek.

Garanti Galeri ve Alman Mimarlık Müzesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen serginin küratörlüğünü ve bu kapsamda hazırlanan kitabın editörlüğünü, mimar ve Garanti Galeri Yöneticisi Pelin Derviş, mimarlar Bülent Tanju ve Uğur Tanyeli tarafından yürütüldü. Sergi ve kitabın basılı malzemesiyle logo tasarımı Bülent Erkmen tarafından gerçekleştirildi.

Serginin büyük bölümünü, İstanbul üzerine düşünen, İstanbul'da çalışan, İstanbul ile ilgili üretimde bulunan, İstanbul'u farklı perspektiflerden yakalayan çok sayıda fotoğrafçı, sanatçı, mimar, yazar, çizer ve akademisyenin eserleri oluşturuyor.

Ayrıca sergi için gazete, dergi ve televizyon arşivlerinde yapılan araştırmalardan elde edilen bir seçkinin sunulduğu interaktif veritabanı da tasarlandı. Sergi için özel tasarlanan bir arayüzle izleyicinin kullanımına sunulan veritabanı, 80 kavram üzerine tasarlanan ve 371 alt grupta toplanan 7 binin üzerinde görselden meydana geliyor. Sergi için hazırlanan bir dizi harita, İstanbul'un Türkiye ve dünya konteksi içindeki yerini farklı başlıklar altında belgelemeyi hedefliyor.

Akademisyenler, antropologlar, gazeteciler, mimarlar, sosyologlar, şairler, şehir planlamacıları, tarihçiler ile mimarlık, edebiyat ve sinema eleştirmenlerinin katılımıyla hazırlanan ansiklopedik kitap ise son 150 yıllık zaman aralığında İstanbul'da yaşanan kentsel dönüşümü taze bir bakışla irdeliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler