Organik alabalık tuttu

Rize'de tarım müdürlüğünce geliştirilen ''Organik Su Ürünleri Üretimi Projesi'' kapsamında 6 işletme tarafından sertifikalı olarak üretimine başlanan organik alabalıklar, kısa bir süre içinde piyasaya sunulacak. Proje ile yılda ilk etapta üretilecek 500 tona yakın organik alabalığa yurtdışından 7 ülke, yurtiçinden pek çok firma ve marketten talep geldi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 08:16
Abone Ol google-news

Rize'de organik alabalık yetiştirilmesi amacıyla Rize Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürü Şafak Bulut tarafından 2003 yılında çalışma başlatıldı. İl genelindeki yer altı ve yer üstündeki sularda tarımsal kullanımdan kaynaklanan nitrat kirliliği konusunda araştırma yapıldı. Kimyasal ilaç ve tarımsal faaliyetlerin etkilerini 3 yıl boyunca izleyen ekipler, ilin bakir doğasının, oksijen yönünden zengin ve soğuk suyunun değerlendirilmesi amacıyla 2006 yılında İl Özel İdaresinin katkısıyla Türkiye'de ilk olan ''Rize'de Organik Su Ürünleri Üretimi Projesi''ni geliştirdi.

Bu yıldan itibaren yapılan çalışmalarla ilde organik alabalık yetiştirilmesi üzerinde duruldu. Yapılan çalışma sonucunda 2009 yılının Ekim ayında il genelinde 6 üretici işletme, organik su ürünleri müteşebbis sertifikası aldı, 1 işletme de kısa bir süre sonra sertifikasını alacak.
Proje kapsamında ilk olarak organik yem üretimi gerçekleştirildi. Organik alabalık üretimine başlayan işletmeler, ilk ürünlerini 1-2 ay içinde piyasaya sunabilecek.

Rize'de 44 firma tarafından yılda ortalama 2 bin 500 ton civarında alabalık üretimi gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında ise ilk etapta yılda ortalama 500 ton civarında üretim yapılması planlanıyor.


Rize'ye önemli gelir kazandıracak proje

Şafak Bulut, doğası organik üretime son derece uygun olan Rize'de organik su ürünleri yetiştirilebilmesi amacıyla uzun yıllardır çalışma yaptığını belirterek, ''Rize'de sağlıklı ürün üretilebilmesi ve organik taleplerin karşılanabilmesi amacıyla proje geliştirdim. Projem 5 aşamadan oluşuyor. Bunlar organik balık yeri üretimi, organik balık üretimi, organik su ürünlerinin bir çatı altında toplanması, su ürünleri işleme ve ambalajlama tesisi kurulması ile kültür turizmi adı altında işletmelerin turizme kazandırılmasıdır'' dedi.

Projenin ilk aşaması olan organik balık yemi üretiminin yine Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiğini anlatan Bulut, ''Organik yem üretimi de organik su ürünleri üretimi de dünyada sadece birkaç yerde yapılıyor. Ülkemizde ise ilk ve tek olarak biz yaptık. Dolayısıyla önemli bir başarı sağladık. Ülkemiz ve Rize için çok önemli bir proje geliştirdik. Projemiz yurtdışında da oldukça ses getirdi. Yurtdışındaki bazı ülkelerde projemiz hakkında bilimsel makaleler yayımlandı'' diye konuştu.

Projenin ikinci aşaması olan organik alabalık yetiştirilmesi konusunda 6 işletmenin sertifikalarını aldığını ve üretime başladıklarını ifade eden Bulut, şunları söyledi:
''Proje kapsamında gerçekleştirilen tüm işlemler, dünyada söz sahibi olan İtalyan bir sertifikasyon firması tarafından kontrol ediliyor. Suyun sıcaklığından balıkların büyüklüğüne kadar her işlem kayıt altına alınıyor. Çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Yetiştirilen alabalıklar, piyasaya sunulma aşamasında yurtdışındaki bir laboratuvarda kimyasal ve sentetik madde olup olmadıkları konusunda analize tabi tutulacaklar. Bir sorun olmadığı yönünde rapor alındıktan sonra da piyasaya sunulacak. Bu kapsamda yetiştirdiğimiz ilk ürünler kısa süre sonra kontrolden geçirilip piyasaya sunulacak.''
Bulut, proje ile Rize'ye önemli katma değer sağlanacağını vurgulayarak, ''Geçtiğimiz haftalarda İzmir'de katıldığımız organik ürünler fuarında standımız büyük ilgi çekti. Yurtiçi ve yurtdışından birçok firma, market ve kişi standımızı ziyaret edip bilgi aldılar. Şu anda 7 farklı ülkeden organik alabalığın ihracı için talep geldi. Ayrıca yurtiçinden pek çok firma ve marketten de teklif var. Bu talepleri değerlendiriyoruz. Pazar sorunu gibi bir sorunumuz olmayacak gibi görünüyor. Ayrıca organik alabalıklığı normal alabalıktan çok daha iyi fiyata satabileceğiz'' diye konuştu. Şafak Bulut, yurtdışından da talep gören projeyi uygulamak isteyen Bulgaristan'ın proje ekibini ülkelerine davet ettiğini sözlerine ekledi.
 

Organik alabalığın lezzeti çok fark ediyor

Ayder Yaylası'nda sertifikalı organik alabalık işletmeciliği yapan Mustafa Memoğlu ise bölgenin suyunun zaten alabalık yetiştirmek için çok uyuğun ve temiz olduğunu vurgulayarak, ''Şu ana kadar ürettiğimiz alabalığa sadece organik yem vermiyorduk. Tarım İl Müdürlüğünün geliştirdiği proje ile Türkiye'de ilk defa tam anlamıyla organik alabalık üretmeye başladık'' dedi. Şu anda projenin geçiş sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu, kısa bir süre sonra üretilen ilk ürünlerin yurtdışında tahlillerinin yapılıp piyasaya sunulacağını anlatan Memoğlu, ''Organik olarak üretilen balığın lezzeti gerçekten çok fark ediyor. Ama bunu çok iyi anlatmamız lazım. Bu konuda eksikliğimiz var. Organik ürünün farklılığını çok iyi anlatmalıyız. İnsanlar organik ürünü yeterince tanımıyor. Organik ürün alırken sertifikalarına mutlaka bakılması gerekir'' diye konuştu.

Memoğlu, geçtiğimiz haftalarda İzmir'de düzenlenen organik ürünler fuarında organik alabalığı tanıttıklarını, oldukça da ilgi gördüğünü dile getirerek, ''Ürünlerimize oldukça fazla talep geldi. Pazar sorunu yaşamayacağımızı düşünüyorum. Özellikle büyük şehirlerde daha kolay pazarlanacağını tahmin ediyorum. Bana göre yerinde satarken tanıtımdan dolayı biraz daha fazla zırlanacağız'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon