Orion'da teknik arıza

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) derin uzay araştırmaları için tasarladığı uzay kapsülü Orion’u teknik arıza sebebiyle Mars’a gönderemedi. Fırlatış yarına ertelendi.

Orion'da teknik arıza
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2014 - 15:08

2030 yılında insanların Mars’a ayak basmasını amaçlayan Orion Görevi’nin ilk aşaması bugün geçiliyor. Orion uzay aracı, 4.5 saatlik bir deneme uçuşu gerçekleştirecek ve insanlığın derin uzaya gidişi için ilk adım böylece atılmış olacak.

Orion yarın fırlatılacak - VİDEO

ABD'li fizikçiden dikkat çekici iddia: Mars'ta iki uygarlık yaşadı

2 Aralık’ta NASA TV üzerinden düzenlenen bir konferansta, Mars’a yapılacak ilk insanlı görevle ilgili planlar ve tarihler açıklandı. Konferansa Orion Uzay Aracı’nın Program Yöneticisi Mark Geyer, Uzay Fırlatma Sistemleri yöneticisi Todd May ve yer sistemlerinin geliştirilmesi konusuna çalışan Mike Bolger katıldı. 3 bilim insanının açıkladığı plana göre Orion uzay aracı, 2025 yılına kadar 4 astronotu Dünya ve Mars arasındaki bir göktaşına götürecek. İnsanlığın Kızıl Gezegen’e ulaşması ise 2030 ortalarını bulacak. Derin uzaya yapılacak olan bu yolculuk, 1972’de Ay’a yapılan Apollo 17 görevinden beri, bir insanın uzayda gittiği en uzak nokta olacak.

Mars misyonu kapsamında uzaya gönderilmesi planlanan Delta IV roketinin taşıyacağı Orion’un fırlatılması, Türkiye saati ile 14.05’te gerçekleşti..

Uygun hava koşulları sağlandığında uzay yolculuğuna başlayacak olan uzay kapsülünün dünyadan 5 bin 800 kilometre uzağa gönderilmesi planlanıyor. Bu mesafe aynı zamanda Apollo görevinden sonra insan yapımı bir uzay aracının uzayda kat ettiği en uzak mesafe olacak.

Orion’a önümüzdeki yıllarda planlanan Mars’a yolculuğun ilk adımı olarak bakılıyor. İnsansız test uçuşu gerçekleştirecek olan Orion, insanlığın önce gök taşlarına, sonra da Mars’a gitmesinin yolunu açacak.

 

Bu uzun yolculuk için özel olarak tasarlanan uzay kapsülü Orion yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde ve güçlü radyasyona karşı oldukça dayanıklı. İçindeki mürettebatı her türlü tehlikeye karşı koruyabilecek biçimde tasarlanan Orion’daki astronotlar beklenmedik bir durum yaşanması halinde, 6 gün hayatta kalabilecek ve Dünya'ya geri dönebilecek. Bir uzay aracına bağlı olarak hareket edecek olan uzay kapsülü en fazla 21 gün astronotlar için barınma imkanı sunabiliyor.

Meteorologlar, Perşembe günü yapılacak olan fırlatmanın, “yüzde 60 olasılıkla uygun fırlatma koşulları altında” gerçekleşeceğini düşünüyor. Fırlatmayla ilgili herhangi bir problem yaşanmaz ise, Orion uzay aracı Amerika saatiyle 7:05’te, Türkiye saatiyle de 14.05’te Kennedy Uzay Merkezi’nden havalanacak. Dünya çevresinde turlayacak ve sonra geri dönecek olan Orion’un, Uluslar Arası Uzay İstasyonu’ndan 15 kat daha uzak bir mesafede yörüngeye oturması planlanıyor. Aynı gün saat 11:30’da atmosfere yeniden giriş yapacak olan Orion’un, Pasifik Okyanusu’na iniş yaparken 11 paraşüt kullanacak.

İlk hedefe 10 yıl kaldığını düşününce, bugün yapılacak olan deneme uçuşunun önemi daha da artıyor. Orion uzay aracında insan olmayacak ama, radyasyon seviyeleri ve sıcaklığı ölçebilmek için uzay aracının kabinine 1200 sensör yerleştirildi. Sensörler aynı zamanda, kalkışın iptal edilmesi gibi farklı sistemleri de test edecek.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler