Ormanlar hem çevreye hem ekonomiye faydalı

Orman köylüleri; ağaç kabuğu, tavşan memesi, göl soğanı, ayı mantarı, ıhlamur, erika kökü gibi birçok üründen her yıl önemli oranlarda gelir sağlıyor.

Ormanlar hem çevreye hem ekonomiye faydalı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2010 - 09:09

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sorumluluk alanlarındaki Bursa, Yalova ve Bilecik'te toplam 759 bin hektar ormanlık alan bulunduğunu, bunun 30 bin hektardan fazlasını meyveli ormanların oluşturduğunu belirttiler.

Her yıl bozuk ormanlarının rehabilitasyonuna yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden yetkililer, meyveli ağaçların sayısını artırmak için çaba harcadıklarını dile getirdiler.

Ormanların, çevreye sağladığı faydalarının yanı sıra ekonomiye önemli katkıda bulunduğunu dile getiren yetkililer, özellikle orman köylüleri için orman ürünlerinin önemli kazanç kapısı olduğunu ifade ettiler.

Köylülerden alınan orman ürünlerinin, yurtiçinde değerlendirildiği kadar yurtdışına da ithal edildiğini vurgulayan yetkililer, şöyle konuştular:
''Orman köylüleri, ormanlarda yetişen birçok üründen gelir sağlıyor. Geçen yılın rakamlarına göre köylüler 291 ton ağaç kabuğu, 40 ton ayı mantarı, 780 ton boş kozalak, 2 bin 540 ton defne yaprağı, 25 ton eğrelti otu, 8 ton erika kökü, 2 bin 700 ton fıstık çamı kozalağı, 4 ton göl soğanı, 150 ton ıhlamur çiçeği, 250 kilo karayemiş, 12 ton kaya yosunu, 75 ton kestane meyvesi, 44 ton kök odunu, 5 ton ruskus otu, 3 ton sarmaşık, 5 ton taflan yaprağı, 3 ton tavşan memesi, 40 ton yosun, 750 kilo kuşburnu, 250 ton çeşitli mantar, 85 ton kekikten para kazandı.''


Toplam gelir 24 milyon lirayı geçti

Yetkililer, 15 milyon lirayla en çok kestaneden gelir sağlayan köylülerin, ıhlamur çiçeği satışından 4,5 milyon, fıstık çamından 3 milyon, defne yaprağından 400 bin, ayı mantarından da 200 bin lira kazandığını bildirdiler.

Bunların yanı sıra köylülerin, ağaç dalları, her çeşit bitki artığı, çalı çırpı, sürgün ve yapraklar, ağaç ve bitki köklerinden de önemli gelir sağladığını belirten yetkililer, ''Geçen yıl köylülerin tahmini kazancı 24 milyon lirayı geçti. Ülke genelinde ise bu rakam çok daha fazla. Köylülerimiz, ormanların sunduğunu iyi değerlendirmeli, sahip çıkmalıdır'' dediler.

Geçen yıl sorumluluk alanlarındaki ormanlık alanlara, on binlerce adet fıstık çamı, badem, ceviz, ıhlamur ve kestane fidanı diktiklerini aktaran yetkililer, bu çalışmaları sürdüreceklerini, ormanlardan ekonomik anlamda daha fazla yararlanılmasını sağlayacaklarını kaydettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler