"Ortadoğu, İran yüzünden silahlanacak"

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İran'ın nükleer programının, "Ortadoğu ülkelerini nükleer bir silahlanma yarışına sürükleyeceğini" öne sürdü. Lieberman, uluslararası arenadaki İsrail'in en büyük sorununun imaj olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 11:19
Abone Ol google-news

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Knesset'in (İsrail parlamentosu) Dışişleri ve Savunma Komisyonunda yaptığı konuşmada, İran'da hakim olan düşüncenin "uluslararası toplum eğer Kuzey Kore'yi durdurmaya muvaffak olamazsa Tahran'ın nükleer programını da durdurmanın mümkün olmayacağı" yönünde olduğunu ifade etti.

Lieberman, bu konudaki değerlendirmelerini İranlı öğrencilerin, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri sonrasında çeşitli internet sitelerindeki yorumlarına dayandırdı.

Özellikle de sansürlenmemiş web sayfalarında yazılanlar okunduğunda, öteki Körfez ülkelerindekinin aksine, başta (İranlı) öğrenciler arasında olmak üzere konunun enine boyuna tartışıldığını söyleyen Lieberman, bu yazılanlardan "dünyanın en izole ülkesi olan Kuzey Kore'ye bir şey yapamayan uluslararası toplumun bizi (İran'ı) durdurmak için hiçbir şansı yok" örneğini de verdi.

Lieberman, Sünni Arap dünyasının İran'ın nükleer silah sahibi olmasına sadece müsamaha göstermekle kalmayacağını belirtip, "Allah saklasın, eğer İran askeri nükleer kapasiteye sahip olursa bölgenin geri kalanı da nükleer bir yarışın içine yuvarlanacak" görüşünü dile getirdi.

Lieberman, Knesset komisyonunda ayrıca, İsrail'in uluslararası diplomasi arenasındaki en büyük sorununun, kamuoylarındaki imajı olduğunu da ifade etti. "Uluslararası kamuoyu nezdindeki durumumuz gerçeği yansıtmıyor" diyen Lieberman, bunu önemli ölçüde değiştirmeden, Batı ülkelerinde algılandığı şekliyle başarılı bir dış politika sürdüremeyeceklerini söyledi.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın PR firması sorumlarından İdo Aharoni de Lieberman ile benzer görüşleri dile getirdi. Aharoni, ABD ve Avrupa ülkelerinde, İsrail'in nasıl göründüğünü belirlemek amacıyla bir dizi çalışma yaptıklarını belirtti. Aharoni, "Bu çalışmalarda gördük ki, Araplar, rakiplerimiz, bizim için gerçekle çok az bağlantılı bir kimlik yaratarak, Borat Kazakistan'da ne yaptıysa aynısını bize yapmakta başarılı olmuşlardır" diye konuştu.

Lieberman, İsrail ile ABD arasında kriz söylentileriyle ilgili olarak da "İsrail'in, ABD yönetiminin, İsrail-Filistin haricinde, taraflar arasında barış süreciyle ilgili bölgesel yaklaşımını, bir barışa erişilmesi teşebbüslerini memnuniyetle karşıladıklarını" kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler