'Ortak adımları birlikte istişare ediyoruz'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü mekanizmasıyla ilgili olarak, "Artık bir araya geldiğimizde birçok konuyu doğrudan gündeme alıyoruz. üç taraf gibi değil, barışı ihdas etmek isteyen barış yolunda çabalayan, Balkanların bu makus talihini değiştirmekte kararlı olan bu üç arkadaş olarak ortak adımları birlikte istişare ediyoruz" dedi.

'Ortak adımları birlikte istişare ediyoruz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.06.2010 - 11:03

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj arasındaki toplantının ardından basın toplantısı düzenlendi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu sabah Halkalı'da meydana gelen, 3 asker ve 1 genç kızın hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi. Terörün vahşi boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydeden Davutoğlu, "Bu vahşi boyut ne ölçüye ulaşırsa ulaşsın bizim için teröre karşı mücadele sonuna kadar en güçlü şekilde devam edecektir" dedi.

Davutoğlu, hiç kimsenin halkı terör konusunda karamsarlığa, devleti de tedbir alma konusunda bir tereddüte sevkedemeyeceğinin altını çizdi. İstanbul'da Güneydoğu Avrupa ülkelerinin bir araya geldiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu zirvenin Balkan ve Güneydoğu Avrupa ülkelerini biraraya getiren en kapsamlı forum olduğuna dikkati çekti. Bugün ve yarın İstanbul'da Güneydoğu Avrupa ülkelerinden 11 devlet veya hükümet başkanı ile dışişleri bakanının bir araya geleceğini belirten Davutoğlu, bugün dışişleri bakanlarıyla toplantı yapılacağını, yarın da devlet başkanlarının bir araya geleceğini kaydetti. Geçen yıl ekim ayından bu yana Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü mekanizmasının düzenli olarak toplandığını ifade eden Davutoğlu, geçen yıldan bu yana hem üçlü mekanizma arasındaki ilişkinin derinleştiğini ve kökleştiğini hem de 3 ülke dışişleri bakanları arasındaki dostluğun gittikçe pekiştiğini bildirdi.

Üçlü mekanizma toplantısında 3 ülke arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, ayrıca Bosna-Hersek'te sonbaharda yapılacak seçimleri de ele aldıklarını kaydederek, "Biz bu seçimin Bosna'daki bütün etnik grupların tam bir barış içinde bir araya getirecek bir siyasi tablonun ortaya çıkması için önemli bir fırsat olarak görüyoruz" dedi. Bosna-Hersek'in istikrarının Balkanların istikrarı için önemli olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin Bosna-Hersek'in Nato üyeliğine tam destek verdiğini, ayrıca Sırbistan'ın Nato üyesi olmamasına rağmen Bosna-Hersek'in üyeliğine destek vermesinden dolayı takdirle karşıladıklarını ifade etti. "Bizim hedefimiz bir taraftan Bosna-Hersek'in tam bir barış ve güvenlik içinde geleceğe hazırlanması, diğer taraftan da Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan arasındaki gittikçe gelişen ilişkilerle Balkanlarda istikrara katkıda bulunmak" diyen Davutoğlu, bundan sonraki toplantının Bosna-Hersek'te Srebrenitsa'da, ardından da Ağustos ayında da Saraybosna'da yapılmasının planlandığını kaydetti.
 

Sırp Bakan'dan taziye

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Türkiye'de son günlerde yaşanan terör saldırılarından dolayı hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, Türkiye'nin teröre karşı mücadelesinde başarılı olacağına ve terör örgütünün bu türden eylemlerini sona erdireceğine olan inancını ifade etti. Jeremiç, Sırbistan'ın teröre karşı mücadelesinde her zaman Türkiye'nin yanında olmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan arasında kurulan üçlü mekanizma sürecinin çalışmalarını başarıyla devam ettirdiğini kaydeden Jeremiç, "Bundan dolayı Sırbistan olarak biz, bu sürecin içinde yer almaya devam ediyoruz" dedi.
Bir sonraki toplantının önemine değinen Jeremiç, Srebrenitsa'da yaşanan katliamın 15. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu anma toplantısına Sırbistan'ı temsilen Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in katılacağını bildirdi.

Sırp toplumunun bu konuda çok hassas olduğunu dile getiren Jeremiç, birkaç ay önce Sırbistan Parlamentosunun Srebrenitsa katliamınndan dolayı özür dileyen bir karar aldığını belirterek, "Bu tüm Avrupa tarihinde gerçekleşmiş bir ilktir" dedi. "Geleceğimiz kesinlikle ortak" diyen Jeremiç, üç ülkenin geçmişinin ortak olduğunu, şu anda ortak bir süreç yaşandığını ve bu üç ülkenin geleceğinin de ortak olduğunu ifade etti. Üçlü mekanizma arasındaki yakın işbirliğinin Balkanlarda istikrar üçgeni oluşturmak açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu konudaki çabalarını övdü. Jeremiç, Balkanlarında gelecekte Türkiye'yle sıfır problemi olan bir komşu olmasını ümit ettiğini söyledi.

Davutoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye, Bosna-Hersek ve Hırvatistan arasında üçlü bir mekanizmanın Zagrep'te başlatıldığını, Ankara'daki toplantının ardından bugün üçüncü üçlü toplantıyı yaptıklarını hatırlattı. Üçlü süreçte giderek daha fazla bölgesel istikrar ve Bosna-Hersek'e yapılacak katkılar konusunda işbirliği yaptıklarını dile getiren Davutoğlu, bu işbirliğinin çok somut sonuçlarının olduğu söyledi.

Davutoğlu, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Jandrokovic'e özellikle Bosna-Hersek'in NATO Üyelik Eylem Planı (MAP) çerçevesinde verdiği güçlü destek dolayısıyla teşekkür etti. Türkiye ile Hırvatistan'ın, Bosna-Hersek'in NATO sürecinde birlikte çalıştıklarını ve üyelik eylem planı tanınması gibi önemli bir adımı birlikte gerçekleştirdiklerini dile getiren Davutoğlu, bu gelişmenin Hırvatistan'ın, Bosna Hersek'in istikrarına ne kadar destek verdiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, Bosna-Hersek'in NATO üyeliğinin Balkanlar için taşıdığı önemi açık bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.
 

Teknik çalışma grubu oluşturulacak

Ankara'daki son toplantıda alınan önemli kararlarla ilgili ortaya çıkan görüşmeleri gözden geçirdiklerini işaret eden Davutoğlu, ''Özellikle Mostar ve civarında gerçekleştirilecek projelerle ilgili olarak -ki Ankara'da bu projeleri detaylı olarak kamuoyuyla paylaşmıştık- bir teknik çalışma grubu oluşturmaya karar verdik. Bu teknik çalışma grubu bakanlıklarımız arasında genel direktörler düzeyinde olacak ve bu ekonomik projelerin Mostar'da hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar yapacak'' diye konuştu.

Davutoğlu, bir sonraki üçlü toplantının ağustos sonu, eylül başı gibi Saraybosna'da yapılmasına karar verdiklerini bildirdi. Hırvatistan Dışişleri Bakanı Jandrokovic'in, 9-10 Temmuz'daki Dubrovnik Zirvesi'ne davet ettiğini anlatan Davutoğlu, buna katılmaya gayret edeceklerini, Bosna-Hersek'ten de katılımlar olmasının beklendiğini, orada da gelişmeleri ele almayı düşündüklerini kaydetti.
 

Zagreb'te üçlü ekonomik forum yapılacak

Davutoğlu, Jandrokovic'in, Zagrep'te bir ''üçlü zirve'' toplantısı yapılması teklifinde bulunduğunu belirterek, ''Bu bizim açımızdan çok güzel ve son derece olumlu bir teklif. Biz bu üçlü ekonomik forumu da en kısa zamanda eylül ayı gibi Zagreb'te gerçekleştirmeye çalışacağız'' dedi. Bosna-Hersek içindeki gelişmelere ve seçim öncesi pozitif katkı gibi konulara değindiklerini kaydeden Davutoğlu, bölgenin bir bütün olarak NATO ve Avrupa Atlantik konularına yönelimi ve üç ülke olarak ortak forum oluşturma anlamında önemli kararlar aldıklarını dile getirdi. Bundan sonra bu üçlü mekanizmayı sürdürmeye kararlı olduklarını belirten Davutoğlu, Balkanlara ve bölgenin istikrarına çok ciddi bir şekilde katkı yapacaklarına inandığını vurguladı.
 

Barış sembolü

Mostar ve çevresinde yapılacak projelere ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, Mostar'ın turizm alanında kalkınması için Hırvat ve Boşnak nüfusla birlikte sembolik bir şekilde tarihin inşa edilmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi: ''Biz istiyoruz ki Mostar, Balkanların barış sembolü olsun. Boşnaklarla Hırvatların birlikte inşa ettikleri yeni bir şehir figürü gibi bir çalışma alanı olarak değil, aksine Mostar köprüsünün iki yakayı birleştirmesi gibi Bosna'daki tarafları da bir araya gelen güçlü bir barış merkezi olsun. Onun için ekonomik kalkınma önemli, biz ortak projelerle buna katkıda bulunacağız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler