"Ortak ekonomik alan oluşturulmalı"

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İslam ülkeleri arasında dış ticaret hacminin yüzde 30'lara çıkarılması gerektiğini belirterek, İslam Konferansı Teşkilatı'na üye ülkeler arasında yani müslüman ülkeler arasında ortak bir ekonomik alan oluşturulması çağrısında bulundu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.10.2009 - 14:25

13. Uluslararası İş Forumu (İBF) Kahire'de başladı. Foruma Türkiye'den 300'ü aşkın işadamı gelirken, heyete Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlık etti. Forum nedeniyle ilk kez Mısır'a gelen Çağlayan, Türkiye'nin krize hiçbir dahili olmadığını belirterek, Mısır ve gelişmekte olan ülkelerin gibi krizden etkilendiğini kaydetti.
Türkiye'nin 2008'de 200'den fazla ülkeye toplam 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, toplam ticaret hacminin 334 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Çağlayan, Türkiye'nin İslam Konferansı Teşkilatı'na üye 57 ülke ile dış ticaret hacminin 2008'de 62 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Türkiye'nin İslam Konferansı Teşkilatı üye ülkelerle olan ticaretinin, toplam dış ticaretin yüzde 20'sine denk geldiğini belirten Çağlayan, İslam Konferansı Teşkilatı üyesi toplam 57 ülkenin 1.4 milyar kişi olduğunu, ancak toplam GSYH'nin 4.5 trilyon dolarda kaldığına dikkat çekti.

Çağlayan, "Yani toplam Dünya GSYH'nın sadece yüzde 7'si. Bu hepimizin şapkasını çıkarıp önüne koyacağı, üzerinde yeni projelerin yeni hedeflerin yeni çalışma biçimlerinin oluşturulması gereken bir olgu. Bu kader değildir, bunu geliştirmek de bizim elimizdedir" dedi.
 

"Ekmeğimizi bölüşelim"

İslam ülkelerinin 2008 yılı ihracatının sadece 1.4 trilyon dolarda kaldığına dikkati çeken Çağlayan, "Gelin hep birlikte İslam Konferansı Teşkilatı üyesi olarak pazarlarımızı beraber paylaşalım, ekmeğimizi sizlerle beraber bölüşelim. Bu konuda Türkiye'nin gerek coğrafi gerek stratejik, her türlü avantajlarını beraber paylaşalım" diye konuştu. Son 10 yılda islam ülkelerinin elinde 1 trilyon dolardan fazla rezerv biriktiğini dile getiren Çağlayan, 'bu rezervin, karmaşık riskli alanlarda kullanmaması gerektiğini söyledi. Çağlayan, böyle bir rezervin, finansal bir krizin yaşandığı böyle bir ortamda İslam Konferansı Teşkilatı üyeleri arasında kullanılması ve böyle bir finans desteğinin kendi arasında verilmesinin son derece önemli olduğuna ifade etti.

Ortadoğu uyarısı

Türkiye'nin 2009'da Rusya ile ulusal para ile ticarete başladığını anımsatan Çağlayan, bunu İslam Konferansı Teşkilatı'na da önerdi. Giderek azalan petrol rezervinin Ortadoğu'yu gelecekte daha önemli bir konuma getireceğini vurgulayan Çağlayan, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini, İslam ülkelerinin birbirine daha fazla güvenmesi gerektiğini kaydetti. İslam ülkeleri arasında dış ticaret hacminin yüzde 30'lara çıkarmak gerektiğini ifade eden Çağlayan, bunun için de ikili ilişkilerin, ticaretin büyük önem taşıdığını vurguladı. Çağlayan, "Türkiye olarak özellikle sizden bir çağrıda bulunmak istiyorum. Diyorum ki gelin İslam Konferansı Teşkilatı'na üye ülkeler arasında yani müslüman ülkeler arasında ortak bir ekonomik alan oluşturalım ve oluşturacağımız ekonomik alanda ticaretimizi ticaret hacmimizi artıralım" dedi.

"İslam ülkeleri arasında ticaret serbestleştirilmeli"

İslam ülkeleri arasında ticareti serbestleştirmesini isteyen Çağlayan, şöyle devam etti:
"Bu konuda bütün islam ülkelerine çağrıda bulunmak istiyorum. Diyorum ki bu konuda 23 ülkenin imza attığı ve bugüne kadar sadece 9 ülkenin parlamentosunda onayladığı islam ülkeleri arasında tercihli ticaret sisteminin bir an önce hayata geçmesi için sizlerin huzurunda 10'uncu ülkeyi aradığımı ifade etmek istiyorum. Anlaşma yürürlüğe girmesi için en az 10 ülkenin parlamentosundan geçmesi gerekiyor. Bu amaçla islam ülkelerinin ticaret bakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptım. Gelin bir ülkemiz daha bu anlaşmayı kendi meclisinden geçirsin böylelikle 57 ülke arasında, imza koymuş 23 ülke arasında karşılıklı gümrüklerimizi sıfırlayalım. İşadamlarımızın önünü açalım."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler