Oscar ödülleri sahiplerini buluyor

Dünya sinemasının en büyük ödülerinden Oscarlar bu yıl da birbirinden iddialı filmler ve oyuncularla göz kamaştıracak.

Yayınlanma: 23.02.2013 - 09:30
Abone Ol google-news

Los Angeles Dolby Tiyatrosu'nun evsahipliğinde 24 Şubat Pazar akşamı yapılacak ve oyuncu Seth MacFarlane'nin sunuculuğunu üstleneceği gece için tüm hazırlıklar tamamlandı. Bu yıl da birbirinden iddialı filmlerin aday gösterildiği Oscar'da, Steven Spielberg'in tarihi draması ''Lincoln'' ile Ang Lee'nin edebiyat uyarlaması ''Life of Pi'' (Pi'nin Hayatı) filmleri, 12 ve 11'er adaylıkla gecenin yıldızları olarak dikkati çekiyor.
Gecenin diğer iddialı filmleri ise Hugh Jackman'a en iyi erkek oyuncu adaylığı getiren 8 adaylık sahibi ''Sefiller'' ve Ben Affleck'in oynayıp yönettiği ''Argo'' olacak.
Oscar'ların öncesinde verilen ve ''Oscar habercisi'' kabul edilen Altın Küre ile Hollywood Sahne Sanatçıları Birliği (SAG) ödüllerinde ''En İyi Yönetmen'' olarak açıklanan Affleck'in, bu dalda Oscar'a aday gösterilmemesi, sinema çevrelerinde hayal kırıklığına neden olmuştu.
Affleck'in ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) İran'daki 6 Amerikan vatandaşını kurtarmak için düzenlediği operasyonu anlatan filmi ''Argo'', Oscar gecesinde ''en iyi film'' başta olmak üzere 7 kategoride heykelciği kapmak için yarışacak.

Erkek oyuncu dalında büyük yarış

En iyi erkek oyuncu dalında, sinema eleştirmenlerine göre, Altın Küre ve SAG törenlerinde de ipi göğüsleyen Daniel-Day Lewis, gecenin favorisi olarak kabul ediliyor.
Lewis'in performansının, filmin çok ötesine geçtiğini savunan birçok eleştirmene göre, İrlanda asıllı aktör, 1989 ve 2008'deki başarısını tekrarlayarak, üçüncü kez Oscar almaya ve tarihe geçmeye yakın görünüyor.
Lewis'in, bu başarıyı yakalayabilmek için bir diğer Oscarlı aktör Denzel Washington'un yanı sıra, Hugh Jackman, Joaquin Phoenix ve Bradley Cooper'ı geride bırakması gerekiyor.

Tartışmalara konu olan Bin Ladin filmi

Yönetmenliğini Kathryn Bigelow'un yaptığı ABD yapımı "Zero Dark Thirty" (2012), Amerikalıların El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i yakalama sürecini konu alıyor.
Film, ABD siyasetinde derin tartışmalara neden olurken, bu yıl Oscar'a aday gösterilen en iyi 9 film arasında tek kadın yönetmen olarak Kathryn Bigelow bulunuyor.
Topladığı beğeniler kadar filmdeki işkence sahneleri nedeniyle eleştirilen Bigelow, filmindeki işkence sahnelerini savunmuştu.
Sinema eleştirmenleri ise Mark Boal'ın yazdığı filmin çok uzun süresine karşın şaşırtıcı bir şekilde seyirciyi sıkmadığı görüşünde.
Eleştirmenler, politik yankılarınını yanı sıra filmin konusu, kurgusu ve güçlü oyunculuğuyla diğer adayları zorlayacağı görüşünde.
Belgesel tadında bir film olarak da politik ve güncel konulara temas eden film, ABD'deki seçim sonuçlarını etkilememesi için 2012 Aralık'ta Amerika'da sınırlı gösterimi yapıldı, asıl vizyon tarihi 2013 Ocak'ta oldu.
Filmin yankıları sürerken ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, filmin yapımcılarına Bin Ladin'in yakalanmasıyla ilgili bilgi veren üst düzey istihbarat yetkilisi Micheal Vickers hakkında geçen ay soruşturma başlatmıştı.

Gecede birçok ilk yaşanacak

Fransız yapımı ''Amour'', uzun bir aranın ardından hem ''En İyi Film'' hem de ''En İyi Yabancı Film'' kategorilerinde aday olmayı başardı. Ang Lee'nin unutulmaz filmi ''Kaplan ve Ejderha'', 2000 yılında benzer bir başarıya imza atmıştı.
Gecenin ilginç notlarından bir diğeri ise ''En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'' kategorisindeki ''bol Oscar'lı rekabet'' olacak.
Akademi Ödülleri tarihinde ilk kez bir kategoride yarışan adayların tümü, daha önce Oscar almış oyunculardan oluşuyor. Adaylardan Alan Arkin, Tommy Lee Jones ve Christoph Waltz daha önce bu kategoride ödüle ulaşmış isimler. Phillip Seymour Hoffman ise ''en iyi aktör'' dalında ödülü geçmişte almıştı. Bu kategorinin son ve en güçlü adayı Robert De Niro da hem en iyi erkek oyuncu hem de en iyi yardımcı erkek oyuncu heykelciklerine sahip.
85. Akademi Ödülleri, yaşlarla ilgili rekorların el değiştireceği tören olacak. En iyi kadın oyuncu dalında ''Amour'' filmindeki rolüyle Oscar'a 85 yaşında aday oyan Emmanuelle Riva, 1989 yılında 80 yaşındayken aday gösterilen Jessica Tandy'i geride bırakarak, en yaşlı Oscar adayı oldu.
''Beasts of the Southern Wild'' filmindeki performansıyla en iyi kadın oyuncu dalında aday gösterilen Quvenzhane Wallis ise sadece 9 yaşında. ''En genç aday'' Wallis, 2003 yılında 13 yaşındayken aday gösterilen Keisha Castle-Hughes'un rekorunu elinden almayı başardı.

Oscar adayları

Yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı iç savaş destanı niteliğindeki ''Lincoln'' filmi, en iyi film ve en iyi yönetmen dahil olmak üzere 12 dalda Oscar'a aday gösterildi.
En iyi film dalında aday gösterilen diğer yapımlar, ''Amour'', ''Argo'', ''Beasts of the Southern Wild'', ''Django Unchained'', ''Les Miserables'', ''Life of Pi'', ''Silver Linings Playbook'' ve ''Zero Dark Thirty'' oldu.
Oscar'a diğer dallarda aday gösterilenler şöyle sıralanıyor;
Erkek oyuncu: Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Les Miserables), Joaquin Phoenix (The Master), Denzel Washington (Flight).
Kadın oyuncu: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), Emmanuelle Riva (Amour), Quvenzhane Wallis (Beasts of the Southern Wild), Naomi Watts (The Impossible).
Yardımcı erkek oyuncu: Alan Arkin, (Argo), Robert De Niro (Silver Linings Playbook), Philip Seymour Hoffman (The Master), Tommy Lee Jones (Lincoln) ve Christoph Waltz (Django Unchained).
Yardımcı kadın oyuncu: Amy Adams (The Master), Sally Field (Lincoln), Anne Hathaway (Les Miserables), Helen Hunt (The Sessions), Jacki Weaver (Silver Linings Playbook).
Yönetmen: Michael Haneke (Amour), Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild), Ang Lee (Life of Pi), Steven Spielberg (Lincoln), David O. Russell (Silver Linings Playbook).
Yabancı dilde film: Avusturya'dan ''Amour'', Şili'den ''No'', Danimarka'dan ''A Royal Affair'', Kanada'dan ''War Witch'' ve Norveç'ten ''Kon-Tiki''.
Uyarlama senaryo: Chris Terrio (Argo), Lucy Alibar ve Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild), David Magee (Life of Pi), Tony Kushner (Lincoln), David O. Russell (Silver Linings Playbook).
Orjinal senaryo: Michael Haneke (Amour), Quentin Tarantino (Django Unchained), John Gatins (Flight), Wes Anderson ve Roman Coppola (Moonrise Kingdom), Mark Boal (Zero Dark Thirty).
Animasyon filmi: ''Brave'', ''Frankenweenie'', ''ParaNorman'', ''The Pirates! Band of Misfits'', ''Wreck-It Ralph''.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler