'Osmanım' nasıl kurtuldu?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kararında Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırı dosyasından Osman Yıldırım tahliye edilirken diğer sanıklara çeşitli cezalar verildi.

'Osmanım' nasıl kurtuldu?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.08.2013 - 03:33

Ergenekon kararları arasında en çok tartışılan konu ifadeleriyle Ergenekon davası ile Danıştay dosyasının birleştirilmesine neden olan Osman Yıldırım’ın tahliye edilmesi oldu. Osman Yıldırım, 5 Mayıs 2006 ve 10 Mayıs 2006 tarihinde Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmasına ilişkin “atılı suçlara elverişli nitelikte olmadığı, bu eylemler yönünden suçların yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından, 11 Mayıs günü Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması sırasında olay yerinde bulunmadığı ve el bombasını atan sanık Alparslan Arslan’a bu yönde bir talimat verdiği konusunda delil elde edilemediği anlaşılmakla” beraatına karar verdi. Yıldırım’ın Cumhuriyet gazetesine 5 Mayıs 2006 ve 10 Mayıs 2006 tarihinde atılan el bombalarının patlamaması ve 11 Mayıs 2006 tarihindeki eyleme katıldığının sabit olmaması nedeniyle de ayrı ayrı beraatına karar verildi. Osman Yıldırım, Ergenekon silahlı terör örgütü üyeliğinden 9 yıl hapis ve 12 bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

Diğer Danıştay ve Cumhuriyet’e bomba atılması sanıklarının durumu şöyle:

Mahkeme “Salih Hoca” adıyla anılan ve Alparslan Arslan’ın saldırıdan bir süre öncesine kadar sık sık ziyaret ettiği Salih Kurter’in “atılı suçların sanık tarafından işlenmediği sabit olduğundan” beraatına karar verildi. Mahkeme CMK 141-2 maddesi gereğince sanığın tazminat haklarının bulunduğunun bildirilmesine, 2 bin 640 liralık avukatlık ücretinin Hazine’den alınarak sanığa verilmesine karar verdi.

Mahkeme, Alparslan Arslan’ın Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden arkadaşı ve “bombaları aldım” dediği Süleyman Esen’in de beraatına karar vererek tazminat hakkının bulunduğunun bildirilmesine karar verdi.

Tekin İrşi:
9 yıl iki ay ve 8 bin 320 lira

Erhan Timuroğlu: Danıştay saldırısından beraat. Hükümete darbe teşebbüsünden 15 yıl, tehlikeli madde bulundurmaktan 4 yıl 6 ay olmak üzere 21 yıl 6 ay ve 9 bin lira.

İsmail Sağır:
Danıştay saldırısından beraat. Darbe teşebbüsü ve tehlikeli maddeden toplam 21 yıl, 9 bin lira adli ceza.

Molotofkokteyli

Cumhuriyet gazetesine 29 Mart 2008 tarihinde molotofkokteyli atılmasına ilişkin dosya sanıklarına şu cezalar verildi:

Boğaç Kaan Murathan:
Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmaktan 26 yıl 9 ay, 138 bin 840 para cezası.

Bayram Demir: Ergenekon silahlı terör örgütü adına suç işlemekten 4 yıl 2 ay, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçuna azmettirmekten 4 yıl 2 ay, genel güvenliği kasten tehlikeye sokmaktan 11 ay 15 gün hapis ve 8 bin 320 lira adli ceza.

Bedirhan Şinal: 18 yıl 8 ay hapis ve 15 bin 600 adli para cezası.

Bora Ballı: 8 yıl 11 ay hapis ve 8 bin 320 lira para cezası.

Seyhun Zaim: Örgüt üyeliği ve tehlikeli maddeleri izinsiz kullanmak ve genel güvenliği tehdit suçlarından toplam 8 yıl 9 ay, 8 bin 320 lira para cezası.

Fatih Derdiyok
: Örgüt ve molotof atılması eyleminden beraat ancak tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmaktan 2 yıl 6 ay hapis ve 2 bin lira para cezası.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler