ÖTV’de adaletsizlik isyan ettirdi: Limonataya var, pırlantaya yok

Vergi adaletini sağlamak için getirilen ve lüks mallara uygulanacağı söylenen ‘Özel Tüketim Vergisi’nde uygulama tam tersi oldu.

ÖTV’de adaletsizlik isyan ettirdi: Limonataya var, pırlantaya yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.11.2017 - 20:37

2002 yılında lüks, sağlığa ve çevreye zararlı malları vergilendirmek ve gelir adaleti sağlamak gerekçesiyle çıkartılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Kasım 2017 itibarıyla vergi adaletsizliğinin en önemli araçlarından biri oldu. Son olarak önceki gün limonataya bile ÖTV getirilirken, elmas ve yat gibi lüks ürünlerde ÖTV olmaması tepkilere neden oluyor.

Kamuoyunda ‘torba tasarı’ olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun Tasarısı’na önceki gün eklenen bir maddeyle, sade gazoz, meyveli gazoz, limonata, nektar, alkolsüz bira, enerji içerecek, soğuk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 oranında ÖTV alınmasına karar verildi. Sebze suları, yüzde yüz meyve suları, doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli-gazlı içecekler (meyveli soda) ise şimdilik kapsam dışında tutuldu.

Gemiciklere sıfır

Biradan yüzde 63, rakıdan yüzde 54, cep telefonundan yüzde 25, deodoranttan yüzde 20, pilli diş fırçasından yüzde 6.7, doğalgazdan yüzde 2 ÖTV alınıyor. Ancak bu oran, pırlanta, elmas, yat, tekne ve kotrada yüzde 0!

Benzinde ÖTV şu an yüzde 42 düzeyinde. KDV de eklendiğinde bu oran yüzde 60’lara kadar çıkıyor. 5.60 TL’lik 1 lt benzine 3.25 TL vergi ödeniyor. Otomobilde de yüksek ÖTV oranları dikkat çekiyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında yüzde 27 olan 1.6 motor otomobiller için ÖTV, bugün yüzde 60. Bu oran, 2.0 motor için yüzde 110, 2.0 üstü motor için ise tam yüzde 160.

Malta’dakiler ödemiyor

Devlet yetkilileri ve zenginler ise vergi vermemek için Malta gibi vergi cennetlerini tercih ediyor. Cumhuriyet, 6 Kasım’da yayımladığı belgelerle Malta’da Binali Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunduğunu ortaya çıkarmıştı.

Verginin vergisinin vergisi

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi ülkelerde dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki payı yüzde 35, dolaysız vergiler ise yüzde 65 iken, Türkiye’de durum bunun tam tersi. Türkiye’de dolaysız vergilerin, toplam vergi gelirinin yüzde 67’sini oluşturuyor. Bu da ciddi bir vergi adaletsizliğine işaret ediyor. ÖTV’nin üzerine KDV de eklendiği için verginin vergisi alınmış oluyor. Bazı mallarda ise TRT payı da alındığı için verginin vergisinin vergisi alınıyor ve vergi alanında dünyada “fark yaratan” bir uygulamaya imza atılıyor. Bu da ciddi bir vergi adaletsizliğine işaret ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler