Özür krizi dünya basınında

New York Times, üst düzey bir İsrailli yetkilinin İsrail'in Mavi Marmara baskınında için özür dilemeyeceğine karar verdiğini söylediğine dikkat çekerek, ABD'nin İsrail'i özür dileme yönünde zorladığını vurguladı.

Yayınlanma: 18.08.2011 - 09:21
Abone Ol google-news

İsrail'in Mavi Marmara olayı için özür dilemeyeceği açıklamaları yabancı basında yankı buldu. New York Times, ABD'nin İsrail'i özür dileme yönünde zorladığını vurgularken, Wall Street Journal, Barack Obama yönetiminden bazı yetkililerinin Türkiye ve İsrail arasında bir iyileştirmenin Suriye'deki tehlikeli olayları ve İsrail ve Filistin arasındaki yükselen tansiyonu hafifletebileceğini umut ettiklerini kaydetti.

New York Times gazetesi, üst düzey bir İsrailli yetkilinin İsrail'in Mavi Marmara baskınında ölen 9 Türk için özür dilemeyeceğine karar verdiğini söylediğine dikkat çekerek, Obama yönetiminden bazı yetkililerin Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin tamir edildiğini görmeyi çok istediğini ve İsrail'i özür dilemeye zorladığını vurguladı.

Gazete, Türkiye'nin Gazze blokajını kaldırma talebine işaret ederek, İsrailli bir yetkilinin "Bu bir kırmızı ışıktı. Bu biz neyi kabul edersek edelim Türk hükümetinin anlaşmalara bağlı hissedemeyebileceğini anlamamızı sağladı" ifadelerine yer verdi.

"İlişkilerin iyileşmesi olumlu etki yaratır"

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal İsrail'in Mavi Marmara saldırısı için özür dilemeyeceğine dikkat çektiği haberinde, ABD'nin iki kilit müttefiki arasında bir uzlaşı aradığını belirterek, İsrailli bir yetkiliye göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a Türkiye ve İsrail arasındaki ittifakın donduğunu telefonda söylediğini vurguladı.

Haberde, Obama yönetiminde bazı yetkililerinin Türkiye ve İsrail arasında bir iyileştirmenin Suriye'deki tehlikeli olayları ve İsrail ve Filistin arasındaki yükselen tansiyonu hafifletebileceğini umut ettikleri ifade edildi.

Ayrıca, İsrailli yetkililerin Kudüs'ün Türkiye'den özür dilemesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı memnun etmeyeceğine ve Gazze blokajını kaldırma talebini sürdüreceğine inandığını söylediği belirtildi.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın İslam İşbirliği Örgütü toplantısında, "Eğer İsrail özür dileyip tazminat ödemezse ve Gazze ambargosunu kaldırmazsa Türkiye ve İsrail İlişkilerinin gelişmesi mümkün değil" dediğine dikkat çekildi.

Haberde, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan Mavi Marmara olayının araştırıldığı raporda deniz komandolarını aşırı güç kullandıkları için eleştirilirken İsrail'in Gazze blokajında hakkı olduğunun söylenmesinin beklendiği ifade edildi.

"Türkiye özür borçlu"

Washington Times gazetesi "Neden Türkiye İsrail'den özür dilemeli" başlıklı haberinde, Mavi Marmara olayında Türkiye'nin özür talebine ilişkin, "Aslında Türk hükümeti bu saldırı ve İsrail vatandaşlarının hayatını tehdit eden diğer eylemlerle birlikte İsrail'e bir özür borçlu" görüşünü öne sürdü.

Haberde, öncelikle Türkiye'nin İsrail karşıtı aktivistleri cesaretlendirdiği için ve filo olayını İsrail'in agresiv ve barbar olarak gösterildiği bir platforma dönüştürdüğü için özür dilemesi gerektiği savunuldu.

Ayrıca, "Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan filoyu desteklemeyi sürdürdüğü ve Hamas ve diğer aşırı uçtaki İslami gruplarla bağlantıyı koruduğu için özür dilemeli" yorumunu yaptı.

Financial Times'ın "Mavi Marmara raporu, İsrail ve Türkiye üzerindeki ABD baskısının arttırıyor" başlıklı haberinde ABD'nin BM Mavi Marmara raporunun açıklanması yaklaştıkça Ankara ve Tel Aviv üzerindeki "yakınlaşma baskılarını" arttırdığına dikkat çekti.

Hafta içinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, iki ülkeyi bir araya getirmeyi teklif ettiği hatırlatılarak, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland'ın şu ifadeleri kaydedildi:

"Biz Türkiye İsrail ilişkilerinin güçlü olması yönünde her zaman çaba gösterdik. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi sadece kendi çıkarları için değil bölge ve ABD'nin çıkarına da olduğuna inanıyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler