Pakistan'da protestolar 4. gününde
Pakistan'ın başkenti İslamabad'da, ülkenin yönetim sistemine yönelik eylemler dördüncü gününü tamamladı.
Liderliğini din adamı Tahir-ul Kadri'nin yaptığı Kur'an Yolu Hareketi'nin İslamabad'daki ''Büyük Yürüyüş'' isimli protesto eyleminde on binlerce kişi şiddetli yağışa ve soğuk havaya rağmen protesto meydanını terk etmedi.
Öğle saatlerinde başlayan şiddetli yağmur altında iki saate yakın konuşan Kadri, hükümete taleplerinin yerine getirilmesi için akşama kadar süre tanıdığını duyurdu.
Pakistan parlamentosuna birkaç yüz metre yakınındaki meydanda zırhlı araç içinde konuşan Kadri, dini ve siyasi içerikli konuşmasında hükümete ağır dille yüklendi.
Hükümete barış ve demokrasi için son bir şans tanıdığını belirten Kur'an Yolu Hareketi Lideri, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'den kendisiyle müzakere etmesini istedi.
Soğuk ve yağmura maruz kalan destekçilerine gösterdikleri fedakarlıktan dolayı teşekkür eden Kadri, "Tarihi nitelikteki bu eylemi bu akşam sona erdirmek istiyorum. Hükümet bizi dinlemez ve barışa şans tanımazsa yönetime ve düzene başkaldıran halkı, dilediğini yapma konusunda serbest bırakıyorum" dedi.
Bu arada, protestocuların beraberinde getirdikleri battaniye ve yiyeceklerin bir geceyi daha meydanda geçirmelerine imkan vermeyecek şekilde ıslandığı, yüzlerce çadırın yağmur ve rüzgarın etkisiyle yerlerinden çıktığı, zeminin de yağmur sularıyla dolduğu görüldü.
Bugün eylemin sona ermesi durumunda, sayıları 30 bin kadar olduğu ifade edilen protestocular evlerine dönmek için yola çıkacak.
Cumhurbaşkanı Zerdari müzakereye olumlu yanıt verdi
Tahir-ul Kadri'nin ültimatom içerikli konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Zerdari'nin bir müzakere heyeti kurulması talimatı verdiği bildirildi.
Cumhurbaşkanına yakın isimlerden Codri Şucaat'ın liderliğindeki heyetin birkaç saat içinde protestoların yapıldığı meydana giderek Kadri ile görüşeceği belirtildi.
Kadri'nin, hükümetin ve seçim komisyonunun feshedilerek yolsuzluğa bulaşmamış isimlerden oluşan bağımsız bir hükümet ve seçim komisyonunun kurulması, seçim yasalarında bazı değişikliklerin yapılarak ülkenin seçime götürülmesi gibi başlıca talepleri bulunuyor.
Siyasiler, Kadri'nin isteklerinin gerçekçi olmadığını, mevcut yasalar çerçevesinde bu isteklerin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
Ülkesinde dini ve siyasi lider olarak tanınan ve yüz binlerce destekçisi olan Kadri, hafta sonu güneyindeki Karaçi'den başlayarak 2 bin kilometre uzağındaki başkent İslamabad'a "Büyük Yürüyüş" adını verdiği protesto eylemi başlatmıştı.
Kanada vatandaşı da olan ve 8 yıldır Kanada'da ikamet eden Tahir-ul Kadri, bir ay önce Pakistan'a dönerek siyasi çalışmalara başlamıştı.
İlk siyasi toplantısını 24 Aralık'ta Lahor kentinde yapan Kadri, bu toplantıda bir milyondan fazla kişiyi toplayarak ülkede büyük şaşkınlığa neden olmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti