Pamukta ilk hasat liderliğini kaptırmıyor

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe beldesinde çiftçilik yapan ve ilk hasat nedeniyle ''Çukurova'nın pamuk rekortmeni'' unvanını elinde bulunduran Hasan Aslan, bu yıl 16'ncı kez Adana Ticaret Borsası'na ilk ürünü getiren üretici oldu.

Pamukta ilk hasat liderliğini kaptırmıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.08.2010 - 08:26

Bahçe beldesinde 160 dönüm tarlada ürettiği pamuğun 100 kilosunu Adana Ticaret Borsası'nda (ATB) yapılan açık artırmayla kilosunu sembolik fiyatla 20,5 liradan satan Hasan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede her yıl ilk hasadı kendisinin yaptığını söyledi.
Geçen yılda da ürününü ATB'ye getirerek kilosunu 16,5 liradan Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne sattığını belirten Aslan, bu yıl da 100 kiloluk ürününü Pakmil A.Ş'nin aldığını bildirdi.

Aslan, 7-8 dönümlük alanda elle hasat edilen pamuğu 15 gün önce ATB'ye getirdiğini belirterek, ''15 yıl üst üste ilk hasadı yaparak borsaya getiren üreticiyim. Bunun için yörede ''Çukurova'nın pamuk rekortmeni'' unvanına sahibim. Bu yıl da rekorumu kimseye kaptırmadım Benimle birlikte sezonun ilk kütlüsünü satan üretici Bekir Serçe ürünü 4 gün önce borsaya getirmiş. Ancak ben ürünü daha önce teslim ettiğim için bu konudaki unvanımı bu yıl da korumuş oldum. İlk hasadı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum'' dedi.

''Beyaz altın diyarı'' olarak bilinen Çukurova'da pamuk üretim alanının geçen yıllara göre düştüğünü belirten Aslan, şöyle konuştu:
''Ancak bu yıl tohum satış verilerine göre üretim miktarının artması bekleniyor. 30 yılı aşkın süredir çiftçilik yapıyorum ve daha uzun yıllar pamuk üretimi yaparak ilk hasat ürünümü borsaya getirip rekorumu uzun yıllar elimde tutmak istiyorum. Geçen yıllarda 200 dönüm alanda üretim yapıyordum bu yıl 160 dönüme kadar düştü. 160 dönümlük üretim masrafım 40 bin lirayı buldu. Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Bunun için hükümetin üreticilere daha fazla destek olmasını istiyoruz.''

ATB Başkanı Muammer Çalışkan da Çukurova yöresinde yalnız pamuk değil, karpuz, mısır ve buğday gibi ürünlerin de ilk hasadının yapıldığını söyledi.

Uzun yıllar önce 750-800 bin ton olan Türkiye'nin pamuk üretiminin 2004 yılında 950 bin tona kadar çıktığını belirten Çalışkan, ''Geçen yıl bu rakam 400 bin tonlara kadar düştü. Pamuk üretiminin tekrar canlanmasını umuyoruz. Bu yıl üretimin artması öngörülüyor. Geçen yıl tespitlere göre 400 bin tonun üzerinde pamuk üretilmişti. Bu sezonda yüzde 40 artışla 550 bin ton dolayında üretim bekliyoruz. Bu artışı da sertifikalı tohum satışından tahmin ediyoruz'' dedi.

Çalışkan, Adana'da, Ceyhan ve Tarsus'ta da geçen yıl kütlü pamukta 100 bin tona yakın olan üretimin yüzde 50 oranında artmasını beklediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler