'Panik butonu'nun kullanım aşamaları görüntülendi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından, pilot bölge olarak seçilen Bursa'da 18 Ekim'de başlatılan Elektronik Destek Butonu sistemi, mağdurlara hizmet vermeye başladı.

'Panik butonu'nun kullanım aşamaları görüntülendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.11.2012 - 16:30

''Panik butonu''nun kullanım aşamaları, görüntülendi. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile İl Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü sistem kapsamında, şu ana kadar Bursa'ya gönderilen 250 butondan ikisi, mağdurlara teslim edildi. Şiddet mağdurlarının bu sistemden yararlanabilmesi için bir dizi aşamayı geçmesi gerekiyor.

 

 

Mağdurun, öncelikle herhangi bir polis merkezine başvurması gerekiyor. Buradaki işlemlerin ardından konu, Aile Mahkemesi'ne intikal ettiriliyor. Mahkeme, gerekli görmesi durumunda buton verilmesine hükmediyor ve mağdur kişi bu kararla ŞÖNİM'e başvuruyor.

Burada, Adli Görüşme Odası'nda yetkililerle yapılan görüşmenin ardından önce psikolojik destek verilen mağdur kişiye, butonu nasıl kullanacağı ayrıntılı şekilde anlatılıyor. Mağdur, butonu birkaç kez deneme amaçlı kullandıktan sonra, teslim alıyor.

 

Panik butonunun aşama aşama kullanımı

''Panik butonu''nun üzerinde 3 düğme bulunuyor. Mağdur kişi, tehlike anında, üzerinde ünlem işareti bulunan düğmeye basıyor. Bunun üzerine koordinatları belli olan uyarı, 24 saat takip edilen MOBESE merkezindeki haritaya yansıyor. Ardından emniyet ekipleri, en yakın birimdeki görevlileri, mağdura yönlendiriyor. Mağdur, ekiplerce önce polis merkezine, buradaki işlemlerin ardından ŞÖNİM'e götürülüyor.

Butonun üzerinde, biri sesli olarak görüşme yapmak biri de mesaj atmak için tasarlanan 2 düğme daha bulunuyor. Mağdur kişi, konuşacak durumda ise aranıyor ve ''ahize'' işareti bulunan düğmeye basarak tıpkı cep telefonu ile konuşur gibi emniyet ekipleriyle iletişime geçebiliyor. Eğer konuşamayacak durumda ise mesaj butonuna basarak, durumunu yazılı olarak iletebiliyor. Telefon sinyali de mesaj sinyali de anında MOBESE ekranına düşüyor. Sinyali alan ekipler, mağdura ulaşarak, ŞÖNİM'e götürüyor ve burada gerekli işlemler yapılıyor.

Butonlar en fazla 6 aylık süreyle veriliyor. Sürenin bitmesi durumunda ŞÖNİM yetkilileri mağdura ulaşarak, durum değerlendirmesi yapıyor. Tehlikenin devam ettiğine karar verilmesi durumunda yine mahkeme kararıyla bu süre uzatılabiliyor.

Söz konusu butonlar sadece mağdurun ikamet ettiği ilde ve polisin yetki alanları içerisinde kullanılabiliyor. Buton üzerinde bulunan IP numarasından MOBESE merkezindeki harita üzerinde sürekli takip edilen mağdurların kim oldukları, yetkililerce açıkça biliniyor.

 

Bursa'da 2 kişi panik butonu aldı

Bursa ŞÖNİM Müdürü Kahraman Çınar, yaptığı açıklamada, Bursa'da şu ana kadar 2 kişiye butonlardan teslim ettiklerini bildirdi. Ellerinde 250 buton bulunduğunu belirten Çınar, şunları kaydetti: ''Bursa'da tedbir kararı alınan ve aralarında 25'i erkek 900 şiddet mağduru var. Bunlar, mahkeme tarafından tespit edilen kişiler. Öyle tahmin ediyorum ki sistem oturduktan sonra bu sayı artacak. Mağdurların güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Buraya gelen mağdura gerekli tüm desteği veriyoruz, mağdurun çocuğu varsa onlara da merkezimizde bulunan uzman çocuk gelişimcileri aracılığıyla gerekli psikolojik desteği veriyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler