Parçalanmış ailelerin çocukları için örnek proje

Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim gören 6 genç, hazırladıkları ''Sağımda Annem Solumda Babam'' adlı sosyal sorumluluk projesiyle, hem boşanmış ailelerin çocuklarını rehabilite etmeyi hem de anne babaların boşanmış da olsalar çocukları için biraraya gelmelerini hedefliyor.

Yayınlanma: 27.03.2011 - 08:13
Abone Ol google-news

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü son sınıf öğrencisi Ecem Ezcan, Banu Yılmaz, Ayça Karadağ, Sami Ağbaş, Serhan Sıvarcan ve İmran Diler, yaklaşık 1,5 ay önce akademik danışmanları Mustafa Mencet öncülüğünde bir sosyal sorumluluk projesi grubu kurdu. Bu gruptaki 20-21 yaşlarındaki 6 genç, üniversitede sosyal sorumluluk projeleri için açılan yarışmaya katılmak amacıyla ''Sağımda Annem Solumda Babam'' adlı bir proje hazırladı. Boşanmış ailelerin çocuklarını uzmanlar eşliğinde rehabilite etmeyi, onlara dans ve tiyatro öğretmeyi, ebeveynleri ise çocukları için gerektiğinde bir araya getirmeyi amaçlayan proje büyük ilgi gördü. Kendileri de boşanmış ailelerin çocukları olan 6 üniversiteli genç, şimdi projeyi sürekli kılacak bir yürütücü firma ve sponsor arıyor.

'Parçalanmış değil, tek ebeveynli'

Gençlerden Ecem Ezcan, boşanmış aileleri tanımlarken kullanılan ''parçalanmış aile'' ifadesini sevmediğini vurguladı. Anne ve babası boşanmış çocukların yaşamlarına ''tek ebeveynle devam ettiğine'' dikkati çeken Ezcan, boşanma sürecinin hem çiftler, hem de çocuklar için ''sancılı'' olduğuna değindi. Bu dönemde anne veya babanın çocuk üzerinde baskı kurmak isteyebileceğini veya da çocuklara ilgisiz kalabileceklerini belirten Ezcan, ''Ama bu dönemde kimse 'Acaba bizim çocuğumuz ne hissediyor, ilerleyen yıllarda çocuğun psikolojisi bundan nasıl etkilenecek' diye düşünmez'' dedi.

Projede ilk etapta 6-13 yaş grubunda, anne ve babaları boşanmış 10 ilköğretim öğrencisi seçtiklerini belirten Ecem Ezcan, bu çocukların öğrenim gördüğü okulun rehberlik ve danışmanlık öğretmeniyle ortak çalıştıklarını kaydetti. Çocukların uzmanlar eşliğinde rehabilite edileceğini anlatan Ezcan, aynı zamanda çocuklar için dans ve tiyatro kursları düzenleyeceklerini bildirdi. Anne ve babaların gerektiğinde çocukları için aynı masada buluşmaları konusunda çalışma başlatacaklarını belirten Ezcan, şunları söyledi: ''Tüm bu çalışmaları yaptıktan sonra 15 Mayıs'ta başlayan Aile Haftası'nda bir etkinlik düzenlemeyi, çocukların anne ve babalarıyla bu etkinliğe katılmalarını amaçlıyoruz. Bu etkinlik sırasında çocukların boşanma öncesinde ve sonrasında hissettiklerini anlatan mektupları anne ve babalarına okumalarını da istiyoruz.''

Ecem Ezcan, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerini anlatmak üzere reklam filmleri ve kısa filmler çekmeyi, afişler ve broşürlerle de toplumda farkındalık oluşturmayı istediklerini bildirdi. Bütün bu çalışmalar için yürütücü firma ve sponsora ihtiyaçları olduğunu belirten Ezcan, ''Aslında yarışma için yola çıkmıştık ama o kadar çok yol katettik ki, bir anda farklı bir noktaya vardık'' dedi.
 

Bir fotoğraf özlemi

Ecem Ezcan, anne ve babasının 2003 yılında boşandığını, 8 yıldır ağabeyiyle birlikte annesinin yanında yaşadığını anlattı. Babasının boşanmanın ardından başka birisiyle evlendiğini belirten Ezcan, şöyle konuştu: ''Boşanma sürecinde bir yakınımız anneme 'Boşanırsan kızın bir gün (bu) olur, oğlun da eroinman olur' dedi. Bunu duyduğumda 13 yaşındaydım. Babam başka birisiyle evlendiği için annem yıllarca bizim için tek başına mücadele etti. Sonuçta ağabeyim eroinman olmadı, ben de o dediklerinden... Ama isterdim ki benim annem ve babam da benim için aynı masada oturabilselerdi. Keşke anne ve babamla birlikte çekildiğim fotoğraflar sadece kundaktaki halimle sınırlı kalmasaydı.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler