Paris'te 5. Dünya Su Forumu

İstanbul'un dünya su başkenti olacağı, 16-22 Mart 2009'daki 5.Dünya Su Forumu’nun siyasi sürecini belirleyecek olan ilk Hazırlık Komitesi toplantısı 11-12 Eylül tarihlerinde, Paris'te UNESCO merkezinde yapılacak.

Yayınlanma: 11.09.2008 - 11:08
Abone Ol google-news

5. Dünya Su Forumu'nun siyasi süreci, bir dizi hazırlık toplantısının ilki ile 11-12 Eylül tarihlerinde; Paris’te, UNESCO Merkezinde başlayacak. Türk Hükümetinin daveti ile yapılan ve Dünya Su Konseyi ile birlikte düzenlenen toplantıya dünyanın dört bir yanından, Hükümetleri tarafından bu konuda görevlendirilen su uzmanları katılacak.
 
Bakanlar Konferansı sürecine, Büyükelçi Sumru Noyan başkanlık edecek. Toplantının açılışında Çevre Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ve  Siyasi Süreç eşbaşkanları Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan Vural Altay ve UNESCO’dan Andras Szöllösi Nagy birer konuşma yapacaklar.

İki gün sürecek olan toplantıda, Siyasi Süreç çerçevesindeki Bakanlar Konferansı’nın sonuç belgesinde yer alması gereken hususlar üzerinde görüş alış verişi yapılacak. Uzmanlar ‘İklim Değişikliği dahil Küresel Değişimlere karşı Su Yönetimi Stratejileri’nin nasıl uyarlanması gerektiğini” tartışacak. Tartışmalar 6 ana tema, üzerinde şekillenecek. 

Temalar: Küresel  Değişim ve Risk Yönetimi, İnsani Kalkınma ve Binyıl Kalkınma Hedefleri, İnsani ve Çevresel İhtiyaçlar Dikkate Alınarak Su Kaynaklarının Korunması ve Yönetimi, İdare ve Yönetim, Finans ve Eğitim, Bilgi ve Kapasite  Arttırımı.

Bakanlar Konferansının, petrol fiyatları, gıda fiyatları ve sel felaketlerini  tartışan dünyanın başroldeki su gerçeklerine ve bunların  etkilerine yoğunlaşması isteniyor. 5.Dünya Su Forumu Siyasi Sürecinin artık bildirilerin ötesine geçerek, hükümetleri harekete geçirecek bir eylem planı için zemin oluşturması  önemseniyor.

Forumun siyasi sürecinin diğer  iki ayağı olan Parlamenterler süreci ile İstanbul Kentsel Su Mutabakatı hakkında da Hazırlık Toplantısı’nda bilgi verilecek. Bu mutabakat dünyanın dört bir yanından belediyeleri  gönüllü olarak  su yönetimi konularında bazı taahhütler altına girmeye davet eden bir belge niteliği taşıyor.

4-5 Aralık 2008’de Cenevre’de yapılacak olan ikinci Hazırlık Toplantısına sunulacak belge, bu ilk toplantının sonuçları dikkate alınarak oluşturulacak.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler