'Peşin cezalandırma'
Çetin Doğan, Süha Tanyeri ve Dursun Çiçek'in avukatı Ersöz, tensip zaptında ilk duruşma tarihinin 16 Aralık 2010 olarak belirlendiğini anımsatarak "Yani 5 ay var. 'Ben seni 5 ay boyunca tutuklu tutacağım' deniyor. Bir anlamda mahkeme bu kararıyla sanıkları peşinen cezalandırmış oluyor" dedi.
Balyoz Davası kapsamında haklarında yeniden yakalama kararı verilen Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ile aynı davada yargılanan Kurmay Albay Dursun Çiçek’in avukatı Hüseyin Ersöz, yarın bir üst mahkemeye itirazda bulunacaklarını açıkladı. Tensip zaptında ilk duruşma tarihinin 16 Aralık 2010 olarak belirlendiğini anımsatan Ersöz, “Yani 5 ay var. ‘Ben seni 5 ay boyunca tutuklu tutacağım’ deniyor. Bu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, yani özgürlük hakkına aykırı. Bir anlamda mahkeme bu kararıyla sanıkları peşinen cezalandırmış oluyor” değerlendirmesinde bulundu. Ersöz, “yakalama” kararının “tutuklama” gerekçelerine dayandırıldığını, şu anda cezaevinde tutuklu bulunan Dursun Çiçek ve Kurmay Albay Cengiz Köylü hakkında da yakalama kararı çıkarıldığını vurguladı. Emekli Korgeneral Engin Alan’ın avukatı Ayhan Nacak ise kararın tamamen siyasi olduğunu belirterek, “Biz her zaman hazırız. Müvekkilim ile konuştum, ‘Hiç problem değil, giderim aslanlar gibi yatarım’ dedi. Kararla ilgili 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunacağız’’ diye konuştu. Avukatlar ek delil klasör sayısının 800 olduğuna dikkat çekerek bunların avukatlara ve sanıklara halen verilmediğini bildirerek tutuklamaların ardından sanıkların cezaevi ortamında on binlerce sayfa tutan klasörleri nasıl inceleyeceklerini gündeme getirdi.
Balyoz Darbe Planı davasının görüleceği İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 25’i muvazzaf general, 17’si emekli general olmak üzere toplam 102 sanık hakkında oybirliği ile çıkarılan yakalama kararını sanık avukatları değerlendirdi.
Hakkında yakalama kararı çıkan, emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatlarından İsmail Tepecik, müvekkilinin şehir dışında tatilde olduğunu belirterek, “Daha önce hakkında çıkan tahliye kararının ardından yakalama kararı çıkmıştı. Kendisi adliyeye gelerek tutuklanmıştı. Bu kararın ardından da pazartesi gününden sonra adliyeye gelecektir” dedi. Müvekkilinin yüksek tansiyon rahatsızlığının halen devam ettiğini ifade eden avukat Tepecik, “Bu kararı duyduktan sonra muhtemelen tansiyonu fırlamıştır. Kendisi tatilde ama nerede olduğunu bilmiyorum” diye konuştu.
Avukat Ersöz de Emekli Orgeneral Doğan, Emekli Tuğgeneral Tanyeri’nin, yarın bir üst mahkemeye yapılacak itirazın ardından öğlen saatlerinde teslim olacaklarını dile getirdi. Yakalama kararı hakkında ciddi eleştiriler gündeme getiren Ersöz, “Tensip zaptının 4. maddesinde CMK’nin 100. maddesindeki hususlardan bahsediliyor. Adli kontrol tedbirleri yetersiz kalacağından dolayı ve 100. maddenin 3. fıkrasındaki katalog suçlar söz konusu olduğundan dolayı yine 98. maddenin 3. fıkrasına göre yakalama kararı veriliyor. Oysa yakalamanın kendisine ait şartları var tutuklamanın ayrı şartları var” değerlendirmesini yaptı.
Tutuklama şartlarına dayanarak yakalama kararı çıkarılamayacağını belirten Ersöz, “Daha sonra kişi yakalandıktan ya da teslim olduktan sonra tutuklama şartlarının olup olmadığını değerlendirip onun gerekçesini yazıp hakkında tutuklama kararı verebilirsiniz. Burada ise yakalamadan önce tutuklama kararı veriliyor” diye konuştu. Uygulamaları “hukuk garabeti” olarak niteleyen Ersöz, “Bu durumda gerekçesiz bir karar olmuş oluyor. Mahkemeye davet etmiş olmanız lazım, gelmemiş olması lazım, o zaman tutuklama kararı gerekçeli olur. Ancak bunlar olmadan tutuklamanın gerekçesi yakalamanın gerekçesi olamaz” dedi. Ersöz, yakalama kararına ilişkin tensip tutanağında başka davalardan tutuklu bulunan bazı sanıklar hakkında da yakalama kararı verilmiş olduğunu kaydetti. Ersöz, “Kurmay Albay Dursun Çiçek ile Kurmay Albay Cengiz Köylü şu anda Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyorlar. Karar bu kişilerin de yakalanmasını istiyor. Oysa mahkeme, kendi baktığı davadan da tutukluluk kararı çıkarabilirdi” değerlendirmesini yaptı.
‘800 klasör ek delil’
Tensip zaptında ilk duruşma tarihinin 16 Aralık 2010 olarak belirlendiğini anımsatan Ersöz, şöyle konuştu: “Yani 5 ay var. ‘Ben seni 5 ay boyunca tutuklu tutacağım’ deniyor. Bu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, yani özgürlük hakkına aykırı. Bir anlamda mahkeme bu kararıyla sanıkları peşinen cezalandırmış oluyor.”
Ersöz, iddianamenin ek delil klasör sayısının 800 olduğuna dikkat çekti. Bunların avukatlara ve sanıklara halen verilmediğini kaydeden Ersöz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sanıkların hiçbirisi bunları inceleme fırsatı bulmadı. Şimdi de tutuklandılar. Burada 800 klasör on binlerce sayfa demek. Şimdi cezaevi koşullarında bilgisayar yok. Bu klasörleri sanıklar nasıl inceleyecek? Savunmalarını buna göre hazırlamaları gerekiyor. Bu adil ve etkili savunma yapma hakkının ihlali anlamını taşıyor.”
Tutuklama kararının yeni delil olmadan alındığını, bunun hukuka aykırı olduğunu belirten Ersöz, diğer gerekçelere yönelik şu eleştiriyi getirdi: “Mahkeme gerekçesine adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı hususunu da eklemiştir. Oysaki bu konuda somut hiçbir olguya işaret etmemiştir. Mahkemenin bu şekilde düşünmesine neden olan somut bir durum da bulunmamaktadır. Muvazzaf askerler görevlerinin başındadır, emekli olanlar da 2. yakalama kararında olduğu gibi yargıya yardımcı olmak ve teslim olmak için hazır beklemektedir. Bu durumda adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağını söylemek mümkün değildir. Verilen karar mutlak suretle hukuka aykırıdır.”
‘Aslanlar gibi yatarım’
Emekli Korgeneral Engin Alan’ın avukatı Ayhan Nacak da müvekkilinin tatilde olduğunu ve kendisi ile görüştüğünü belirterek, “Korgeneral Alan, pazartesi ya da salı günü adliyeye gelecektir” dedi. Avukat Nacak, dosyada şüpheliler lehine askeri savcılığın yaptığı araştırmalar bulunduğunu anımsatarak “Bunları görmezlikten geliyorlar. Askeri bilirkişi raporu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın araştırma raporu var. Tutuklanması istenenler güneydoğuda PKK ile çatışan kişiler, bu kadar çatışmanın olduğu, şehitlerin geldiği bir dönemde böyle bir kararı anlamak mümkün değil. 102 kişinin tutuklanması için savcının da bir kararı yok. Bu incelenmeden alınmış bir karar” şeklinde konuştu. Duruşma gününün aralık ayına verildiğini ancak yakalama kararının temmuz ayında çıkarıldığına dikkat çeken avukat Nacak, “Bu insanlar boşu boşuna 5 ay yatmış olacaklar. Bu karar yüz yüze alınmış bir karar da değil. Biz her zaman hazırız. Müvekkilim ile konuştum, ‘Hiç problem değil, giderim aslanlar gibi yatarım’ dedi. Bu karar tebligat yaptığınız kişi gelmemişse çıkar. Kaçan kimse yok ki. Karar tamamen yasalara aykırı” açıklamasında bulundu.
Tebligat alınca gelirler
Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan’ın avukatı Armağan Güner ise, müvekkili ile henüz görüşemediğini belirterek “Adliyeye gelmemek gibi bir durumun söz konusu olacağını sanmıyorum. Tebligatı alınca bütün sanıklar adliyeye gelir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu