Pilates yaparken dikkat!

Master eğitmeni Taha Erpulat, pilates egzersizini evinden televizyondan izlediği kadarıyla yapmaya çalışanları, ciddi sakatlanmalarla karşı karşıya olabilecekleri konusunda uyardı.

Yayınlanma: 27.06.2009 - 08:32
Abone Ol google-news

Türkiye'de de son yıllarda oldukça yaygınlaşan pilates egzersizini, eğitim almadan evinde televizyondan gördüğü kadarıyla yapmaya çalışanlar, ciddi sakatlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Pilates'in, yeri geldiğinde fizyoterapi ve rehabilitasyon olarak da kullanıldığını, omurga ve eklem rahatsızlıklarına, osteoporoz hastalarına, hamilelere yönelik uygulanan bir fitness metodu olduğunu anlatan Body Arts Pilates Studio'nun (Baps) kurucusu Pilates Master Eğitmeni Taha Erpulat, ''Televizyon karşısında çeşitli egzersizleri yapmak kolay olabilir, ancak pilates zordur. Televizyon karşısında pilates yapanlar en az 2 yıl  bir eğitmen eşliğinde pilates yapmış kişiler olabilir'' dedi.

Pilatesin geniş bir repertuvarı bulunduğunu, top ve lastikten ibaret olmadığını belirten Erpulat, pilatesin mutlaka bir eğitmen eşliğinde birebir yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''Bu konuda insanlar çok dikkatli olmalı. Pilates kişiye özel çalışma gerektirir. Bize pilates yapmak için gelen kişiye, önce vücut analizi yapıyoruz. Güçlü olan ve güçsüz olan kaslarına bakıp vücudu dengelemek için ona göre bir program uyguluyoruz. Evde televizyon karşısında pilates yapmak, omurga sağlığından bahsederken, böyle bir pozisyonda egzersiz yapmaya çalışmak çok sakıncalı olabilir. Hele hele daha önce egzersiz geçmişi olmayan kişilerin büyük toplarla çalışması çok yanlıştır. Top üzerindeki egzersizleri, pilateste kendisini bir eğitmen eşliğinde geliştirmiş kişiler yapmalı. Yeni başlayanlar kesinlikle uygulamamalı.''
 

'Pilates zayıflatmaz, daraltır'

Pilatesin bir zayıflama aracı olmadığını, vücudun daralmasını sağladığını anlatan Erpulat, pilates egzersizini kardio egzersizleriyle destekleyenlerin beslenme şeklini de düzenleyerek, sıkılaşmanın yanında kilo da verebileceğini kaydetti.

Vücutta antrenmansız kasların gevşediğini, pilatesin bu kasları forma soktuğunu ifade eden Erpulat, bir öğrencisinin 15 ders sonunda (5 hafta) 2 beden inceldiğini anımsatarak, ''Tabii ki bu herkeste aynı olmayabilir. O kişinin vücut yapısıyla konsantrasyonuyla işe verdiği önemle alakalı'' dedi.
 

'Profesyoneller için de gerekli'

Taha Erpulat, pilatesin profesyonel sporcular için de önemli bir egzersiz aracı olduğunu ifade etti. Fenerbahçe Futbol Takımı oyuncularının, teknik direktör Arthur Zico yönetiminde, teknik ekipte yer alan Eurico de Campos yönetiminde pilates yaptığını bildiren Erpulat, ''Campos master bir antrenördü. Futbolcular için bir pilates stüdyosu kurdu. Campos gidince bu kaldı'' dedi.

Erpulat, egzersiz çalışmaların son aşaması olarak nitelendirdiği pilatesin vücudun bütününe yönelik bir metot olduğunu olduğunu kaydederek, ''İnsanlar bize normal olarak geliyor, atletik seviyede bir kişi olarak çıkıyor. Egzersiz artık sadece koşayım, biraz ağırlık kaldırayım şeklinde yapılmıyor. Vücut çok özel bir organizma. Her kasın bir amacı var. Kalabalık spor merkezlerinde bunlara dikkat edilmiyor. İnsanlar ağır yükler altında omurgalarını ve çeşitli eklem bölgelerini sakatlayabiliyor. Pilateste ağır yük yok, vücudun kendi ağırlığıyla yer çekimine karşı ya da küçük yayların direncine karşı yapılan egzersizlerdir'' şeklinde konuştu.

Dünyada pilates eğitmenleri yetiştiren Balanced Body Üniversity'nin (BBU) Türkiye Direktörlüğü'nü ve eğitmenliğini yapan Taha Erpulat, stüdyolarını ilk açtıklarında insanların kozmetik açıdan düzelmek için geldiğini, şimdi ise müşterilerinin yüzde 70'ini ameliyat geçirmiş, omurga bozukluğu olan, boynunda ve belinde fıtık bulunan, kalça kireçlenmesi ve çıkığı bulunan osteoporoz hastaları ve hamilelerin oluşturduğunu kaydederek, ''Bugüne kadar pilatese başlayıp da ''Bana yaramadı'' diyen bir kişiye rastlamadım'' diyerek sözlerini noktaladı.

Body Arts Pilates Studio (Baps), Bebek ve Erenköy şubelerinde pilates egzersizleri üzerine uzmanlaşmış toplam 15 eğitmen ve profesyonel olarak kurulmuş stüdyolarıyla pilates tutkunlarına hizmet veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler