Piyasa şimdiden durdu

Enflasyonu indirmek için ithalatta vergilerin indirilmesi şimdiden arpa, buğday piyasasını vurdu. Tarım Bakanı ‘Üretici mağdur olursa vergileri yükseltiriz’ dedi.

Piyasa şimdiden durdu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2017 - 22:18

Hükümet enflasyon hedefini tutturmak ve et fiyatlarını indirmek için en kolayı yolu seçerek kırmızı et ve hububat ithalattında gümrük vergilerini indirdi. Dün enflasyon hedefini tutturmak için 2017’nin Temmuz- Aralık dönemi için sigara ve diğer tütün mamulleri üzerinden alınan maktu ve asgari maktu ÖTV tutarlarını arttırmaktan vazgeçen hükümet İstanbul’da ise toplu ulaşıma büyük zam yaptı.

Ekonomistler ise pazartesi günü açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarında yüzde 0.1 artış bekliyor. Reuters’ın 13 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 9.50 ile bir önceki anketteki yüzde 9.45’e göre anlamlı bir değişim göstermedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle kırmızı et ve hububatta gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini savunarak, “Tüketici fiyatlarının düşmesini biz de istiyoruz. Çözüm yolu bu değildir. İthalat işin en kolay tarafıdır” dedi.

Alım satım bitti

Bayraktar, buğday ve arpada hasat döneminde olunduğuna dikkati çekerek, “Böyle bir zamanda gümrük vergilerinin düşürülmesi doğru olmamıştır. Bu açıklamadan sonra tüccar piyasaya girmiyor. Piyasa durdu. Şu an dışarıdan giren bir mal yok, gümrükler düşürülecek denilmesi bile yetti. Bazı bölgelerde alım-satım durdu. Yanlışlığı burada” diye konuştu. Bayraktar, mısır üreticilerinin de etkileneceğini dile getirdi. Bayraktar, “Et fiyatlarımız yüksek ama üretici fiyatlarına baktığımızda üreticinin kilogram başına 1.5 lira para kazandığı görülüyor. Sekiz ay besi yapan üreticinin kârı yüzde 5.3’ü geçmiyor. Bu gümrüklerle ithalat yaparsak sektör batar. Üretimi sürdüremez hale geliriz. Bunu geçmişte yaşadık. 2010’da yapılan ithalat bugüne kadar Türkiye’ye 5 milyar dolara patlamıştır” diye konuştu.

Vergiyi yükseltiriz!

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de, “Üreticinin maliyetini biliyoruz. Hububat ve kırmızı ette üreticiye zarar verecek bir duruma asla izin vermeyiz. Herkes rahat olsun. Eğer üreticiyi mağdur edecek bir durum ortaya çıkarsa vergileri yükseltiriz. Gıda komitesi bütün konuları ayrıntılı şekilde değerlendiriyor” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, bazı gıdalar için getirilen gümrük vergisi indirimlerinin enflasyonun inmesinde etkili olacağını savunarak, “Bu sistemle piyasanın öngörülebilir ve sürdürülebilir hale gelmesiyle üreticiyi de koruyoruz” iddiasında bulundu.

Fiyatta yüzde 547 fark var

TZOB verilerine göre ramazan döneminde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla yüzde 546.77 ile elmada görüldü. Elmadan sonra fiyat farkı sırasıyla, kuru kayısıda yüzde 398.33, kabakta yüzde 289.09, maydanozda 276.59, salatalıkta yüzde 270.63 oldu.

Elma 6.5 kat, kuru kayısı 5 kat, kabak 3.9 kat, maydanoz 3.8 kat, salatalık 3.7 kat fazlaya tüketiciye satılıyor.

Bugün üreticide, 67 kuruş olan elma markette 4 lira 33 kuruşa, 6 lira olan kuru kayısı 29 lira 90 kuruşa satılıyor. Ramazan boyunca markette 35 ürünün 5’inde fiyat değişimi olmazken, 17 üründe fiyat artışı, 13 üründe fiyat azalışı meydana geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler