Piyasalarda istikrarın sağlanması ilk hedef
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip yedi ülkenin (G-7) maliye ve ekonomi bakanlarının ve de merkez bankası başkanlarının Roma'da yaptıkları iki günlük G-7 toplantısı, nihai deklarasyonun yayımlanmasıyla sona erdi. Toplantı sırasında, Japonya ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında 100 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalandı.
Küresel ekonomik krize reçete arama amacıyla düzenlenen G-7 toplantısı sonunda, krizle mücadelede korumacılıktan kaçınılması çağrısında bulunularak, piyasalarda istikrarın yeniden tesis edilmesi ise G-7 ülkeleri açısından "en öncelikli mesele" olarak nitelendi.
Deklarasyonda, piyasaların ve ekonominin istikrarı açısından para birimleri ve hisse senetlerinde aşırı oynaklığın önlenmesi gerektiği görüşüne yer verildi.
Yayımlanan nihai deklarasyonda, "büyüme için küresel yatırımlara ve ticarete açık bir sistem"in şart olduğuna işaret edilerek, "G-7 ülkeleri, ekonominin gidişatını olumsuz etkileyecek korumacı önlemlere mani olmayı kararlaştırmıştır" ibaresine yer verildi.
G-7 ülkeleri, dünya genelindeki ekonomik durgunluğun 2009'un büyük bölümünde de süreceğine işaret ettikleri deklarasyonda, "vahim" diye niteledikleri söz konusu durgunlukla mücadelede kararlı olduklarını da kaydettiler.
Deklarasyona göre, G-7 ülkelerinin, büyüme ve istihdamı desteklemek için her türlü imkanı seferber etmeleri konusunda da mutabakat sağlandı.
Deklarasyonda, küresel ekonomik krizle mücadelede Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) beklenen rol ise "Reforma tabi tutulmuş, ek kaynaklarla güçlendirilmiş bir IMF'nin, mevcut krize etkin ve esnek çözümler üretmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varılmıştır" cümlesiyle vurgulandı.
Maliye bakanları, küresel ekonomik krizle mücadelede herkes tarafından paylaşılacak ortak ilkelerin saptanması konusunda da görüş birliğine vardılar. Nihai deklarasyonda, bu ortak ilkelerin belirlenmesi amacıyla dört ay içerisinde bir rapor hazırlanmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
Japonya'dan IMF'e 100 milyar dolar kredi
Roma'daki G-7 toplantısı sırasında, Japonya ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında 100 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalandı. Japonya Maliye Bakanı Shoichi Nakagawa ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan arasında imzalanan anlaşma, IMF'e 100 milyar dolara kadar kredi sağlanmasını öngörüyor.
Strauss-Khan anlaşma sonrasında yaptığı değerlendirmede, sağlanan ek krediden memnuniyetini belirterek, "İmzalanan anlaşma, Japonya'nın dünyanın ekonomik sorunlarına çok taraflı bir yaklaşımı desteklemede önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir" dedi.
Öte yandan G7 toplantısındaki ikili görüşmelerde, ABD Maliye Bakanı Timothy Geithner en fazla ilgi odağı olan isimler arasında yer aldı.
Barack Obama yönetiminin bakanlarından Geithner, katıldığı ilk uluslararası etkinlik olan G-7 toplantısı sırasında tüm bakanlarla ikili temaslarda da bulundu. Geithner'le görüşen bakanlar, ABD'nin küresel ekonomik krizle mücadelede korumacı önlemlere sığınmayacağı konusunda güvence aldıkları belirttiler.
Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrueck, ABD'li dengiyle yaptığı görüşmeyi, "Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına saygı konusunda hemfikir olmamızı önemli buluyorum. Geithner'le korumayı önlemlerden uzak durulması hususunda da mutabakat içerisindeyiz" sözleriyle değerlendirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rusya'dan ilk açıklama!
- 'Esad ve ailesi Moskova'ya vardı'
- 'İsrailcilerin sevinci yarım kalacak'
- Suriye Başbakanı konutundan böyle çıkarıldı
- 'Direnişle karşılaşmadan...'
- Esad'ın uçağı düşürüldü mü?
- 'Suriyelilerin dönmesi ekonomiyi nasıl etkiler?'
- İsrailli bakandan 'Kürtler, Dürziler ve ittifak' mesajı
- 'Suriye halkı tarihi bir fırsatla karşı karşıya'
- Ankara'dan ilk Suriye açıklaması