PKK'ye dolaylı destek

AB’nin, IŞİD’e karşı aldığı kararların ardından bölgeye gönderilecek silah ve insani yardım desteğinin PKK’yi kapsaması tartışılırken Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, PKK’ye ‘dolaylı’ yardım gideceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.09.2014 - 22:48
Abone Ol google-news

AB Dışişleri Bakanları’nın geçen hafta Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı aldığı kararların ardından, Batı hem askeri hem de insani yardım için düğmeye basarken Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, bu kararların PKK’ye de Kürt bölgesel yönetimi üzerinden “dolaylı destek” verilerek uygulanacağını açıkladı.

Finli Bakan Tuomioja, NATO zirvesi sorasında, IŞİD’e karşı verilecek silahların PKK’ye gidip gitmeyeceği konusundaki sorularımızı, “PKK terörist bir organizasyon, kimse PKK’yi desteklemeyecek. Bunda bir değişim olmayacak, ama eminim farkındasınız ki Kürt bölgesel yönetimi ile PKK arasında ortak bir anlayış var; dolaylı olarak bir destek olacak. Onlar kendi işbirliklerini yapacaklar” diye yanıtladı.

IŞİD’e karşı mücadelede PKK’nin peşmerge ile birlikte savaşmasının ardından, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK’ye de silah verilmesi çağrısı yapmıştı. ABD’nin başını çektiği IŞİD’e karşı “Gönüllüler Koalisyonu” için temaslar devam ederken Türkiye, geçen haftaki NATO zirvesi sırasında Irak’a gidecek silahlardan endişe duyduğunu açıklamıştı.

Finli bakan, IŞİD’e karşı yapılacak silah yardımı konusunun nasıl işleyeceğine ilişkin bilgi verirken de Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları’nın olağanüstü toplantıda IŞİD konusunda tam mutabakat sağladığını da belirterek “Bazı üye ülkeler silah gönderecek, bazıları insani yardım. Öncelikle Kuzey Irak’taki Kürtlere gönderilecek. Ama her şey Irak hükümetinin talebi ve onayıyla yapılacak. Sanırım bir adım ilerledik, çünkü Irak’ta yeni bir hükümet oluşmakta. Umarız çok daha kapsayıcı olur ve önceki hükümetten farklı olarak tüm nüfusa ulaşır” açıklamasını yaptı.

 

‘IŞİD’le bölge ülkeleri savaşmalı’

Batı ve Türkiye arasında IŞİD’e karşı işbirliği için “Yol haritası hazır mı” sorusuna ise Tuomioja şu yanıtı verdi: “Herkes hazır olmalı. Ürdün Kralı da NATO’da büyük bir koalisyona ihtiyacımız olduğunu söyledi; katkıda bulunabilen herkes olmalı, çünkü IŞİD küresel bir tehdit. Ve özellikle bölgedeki ülkeler için, Arap nüfusu için tehdit. Dolayısıyla IŞİD ile savaşmak ve tehdidi yok etmek bu ülkelerin yapması gereken bir şey. Ama biz de mümkün olan yollarla onları desteklemeliyiz.

Çünkü Finlilerin de aralarında bulunduğu Avrupalı kişiler bu cihatçı örgüte katılıyor Irak’ta ve geri dönüyor. Onlar döndüklerinde planları ne, niyetleri ne? Dolayısıyla biz de ciddi tehditle karşı karşıyayız. Şunu hatırlamalıyız ki binlerce kişilik nüfus aynı kaderle karşı karşıya.”

 

‘Daha çok şey yapabilirsiniz’

Tuomioja, IŞİD’e karşı Türkiye’nin de sınırlarında yapabileceği daha fazla şey bulunduğunu, AB’nin Türkiye’den istihbarat paylaşımı istediğini söyleyerek “Biliyorum böylesi bir sınırı kontrol etmek çok zor. Bildiğim kadarıyla Türkiye de onları sınırda durdurmak için daha fazla istihbarat paylaşımı istiyor” dedi.

Türkiye’de Gezi ve 17 Aralık’tan sonra yaşanan süreçlerin ‘hayal kırıklığı’ yarattığını da ifade eden Tuomija, “Türkiye AB’ye katılmak istiyorsa; gördüğümüz bazı işaretler bizim hukukun üstünlüğü olarak gördüğümüz çizgide değil” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler