Polonya, yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Polonya, Rusya'da uçak kazasında kaybettiği Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'yi kaybettikten 70 gün sonra yeni cumhurbaşkanını seçiyor.

Yayınlanma: 20.06.2010 - 19:20
Abone Ol google-news

Polonya, Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'yi ve devletin en üst düzey yetkililerini Rusya'da uçak kazasında kaybettikten 70 gün sonra, yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti. İlk turu yüzde 41 oyla iktidar partisi olan Yurttaş Platformu'nun adayı Bronislaw Komorowski kazandı.

Kaczynski'nin ikiz kardeşi olan muhalefetteki Hukuk ve Adalet Partisi'nin adayı Jaroslaw Kaczynski ilk turda yüzde 36 oranında oy aldı.

Usule göre adaylardan birinin yüzde 50'den fazla oy alamaması durumunda en fazla oy alan iki adayın katılımıyla 4 Temmuz'da ikinci tur yapılacak.

Meclis Başkanlığı yaptığı sırada Lech Kaczynski'nin ölümünden sonra anayasa gereği Cumhurbaşkanı vekili olan Komorowski'nin seçilmesi durumunda, aynı partiden olan Başbakan Donald Tusk ile yakın işbirliği içinde bulunması bekleniyor.

Pazar ekonomisine geçiş sürecinde reformlar yapılmasından yana olan Tusk, AB ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi, ülkenin beş yıl içinde Avro'ya geçmesi, Afganistan'daki Polonya askerlerinin geri çekilmesi gibi düşüncelerin savunuculuğunu yapıyor.

Muhazakar görüşlü olarak tanınan Jaroslaw Kaczynski ise suç ve yolsuzlukla mücadele edilmesi, ayrıca toplum hayatında dini (Katolik) değerlerin desteklenmesi yönündeki görüşleriyle tanınıyor. AB ile ilişkilerin geliştirilmesine "şüpheci" yaklaşımıyla bilinen Kaczynski, Avro'ya geçmek için de henüz erken olduğunu vurguluyor.

Kamuoyu anketlerinde, seçime katılan diğer sekiz adayın alacakları oyların yüzde 1 ila yüzde 6 olacağı öngörülmüştü.

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet gizli servisinin Rusya'nın Smolensk kenti yakınlarında Katin Ormanı'nda çeşitli mesleklerden yetişmiş 20 binden fazla Polonyalı'yı öldürmesinin 70. yıldönümü törenine 10 Nisan günü giden Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski ve beraberindeki devlet erkanını taşıyan uçak, Smolensk yakınında düşmuş, uçakta 96 yolcudan kurtulan olmamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler