Prof. Dr. Alpaslan Işıklı yaşamını yitirdi

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin önde gelen öğretim üyelerinden, eski YÖK üyesi, Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) Genel Başkanı, eski Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Yönetim Kurulu üyesi, Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, dün Seferihisar’daki Güneşköy Sitesi’ndeki yazlığında, denizde geçirdiği bir rahatsızlık sonucu yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 13.07.2013 - 19:26
Abone Ol google-news

1940 yılında Amasya’da dünyaya gelen Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, 1961’de mezun olduğu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde bir yıl sonra asistan olarak göreve başladı. Aynı fakültede, 1980 yılında profesör oldu. 1983’te sıkıyönetim yazısıyla görevine son verilen Işıklı, 1989’da İdare Mahkemesi ve Danıştay kararıyla görevine döndü. Fransa ve İngiltere’de bilimsel çalışmalarda bulundu. Uzun yıllar çeşitli sendikal örgütlerin eğitim ve araştırma faaliyetlerine katıldı. 1990-1994 yıllarında Mülkiyeliler Birliği’nin ve ardından bir dönem de Öğretim Üyeleri Derneği’nin başkanlığını yaptı.

Türkiye Yol-İş Sendikası’nda danışmanlık görevinde bulunan Işıklı, 2006-2010 yılları arasında da ADD Genel Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Başkanlığı, TÜMÖD Genel Başkanlığı ve Ankara Üniversitesi Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde de bulunan Işıklı, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da 2 Şubat 2001 tarihinde YÖK üyeliği görevine getirilmişti.

Türkçe ve yabancı dillerde yayımlanmış çok sayıda eseri bulunan Işıklı, YÖK’teki görevini 2 Şubat 2005’e değin sürdürmüştü. Işıklı’nın önemli bazı eserleri şöyle: “Türkiye’de Sendikacılık ve Toplu Sözleşme, Toplu İş Sözleşmeleri ve Türkiye Ekonomisi İçindeki Yeri, Ücret, Sosyal Haklar Açısından Anayasa, Emek ve Ücret, Kamu Kesiminde Çalışanların Sendikal Hakları, Sosyal Haklar Açısından Anayasa, Bir Başka İktisat, Yeni Dünya Düzeninde Özelleştirme, Devlet ve Demokrasi, Sendikacılık ve Siyaset, Küreselleşme ve Demokratikleşme, Türkiye’de Sendikacılık Hareketleri İçinde Demokrasi Kavramının Gelişimi, Said Nursi - Fethullah Gülen ve ‘Laik’ Sempatizanları, Dünya Bankası’nın Laik İmparatorluğunda Kumarhane Kapitalizmi, Gün Doğmadan, İş Hukuku.”
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler