Prof. Dr. Çevik: İskenderun Körfezi'nde kıyıya vuran balina, Karataş'ta görülen balina değil
Adana'da şubat ayının başında Karataş Sahili açıklarında balıkçıların oluklu balinaya rastlamasının ardından, 2 gün önce de Hatay’ın İskenderun ilçesinde denize açılan balıkçılar ölü bir balina görüntüledi. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, görülen bu balinan, Karataş'ta görülen balina olmadığını kaydetti.
Hatay’ın İskenderun ilçesinde 2 gün önce denize açılan balıkçılar su yüzeyinde ölü balinayla karşılaştı. Cep telefonuyla görüntülenen balinanın bedeninin çürümüş olduğu fark edildi. Hayatını kaybeden balina akıllara, 20 gün önce Adana’nın Karataş ilçesinde denize açılan balıkçılar tarafından görüntülenen oluklu balinayı geldi.
'BALİNALAR, TÜRKİYE SAHİLLERİNE HER YIL GELİYOR'
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, balinanın Türkiye kıyılarında görülmesinin yeni bir olay olmadığını, uzun yıllardır özellikle kış aylarında bu tür balinaların Akdeniz’in doğu tarafına geldiğini kaydetti. Prof. Dr. Cem Çevik, kış aylarında oluklu balinaların Akdeniz’in Fransa ve İtalya sahillerinden doğuya doğru küçük gruplar ya da tek halde geldiğini ifade etti.
Balinaların yüzmeyi sevmesi ve kış aylarında beslenme amaçlı bu bölgeye geldiğini kaydeden Prof. Dr. Çevik, şunları söyledi:
"İşte bu nedenle yaşananlar aslında çok normal. Bu balinalar yıl boyunca detaylı bir şekilde gözlense her sene geldikleri anlaşılır. Halkımız ise bu durumun basına pek yansımamasından dolayı bilemiyor. Şunu belirtmekte fayda var. Bu balinalar belgesellerde görmeye alıştığımız kuyruğu dışarıda görünen, atlayan balina türleri değil. Bunlar; fin, uzun ya da oluklu dediğimiz balina türleri. Yüzmeyi severler. Su yüzeyine fazla çıkmazlar."
'GEMİ ÇARPMASI OLABİLİR'
Dünyadaki her okyanusta balina olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çevik, Akdeniz’de de balinaların bu tür alt popülasyonları olduğunu dile getirdi.
İnsanların bundan sonra bu tür haberlere alışkın olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çevik, şöyle konuştu:
"Onları iyi tanımak lazım. Mesela balıkçılar öldürüyor sananlar var. Balıkçıların bir balinayı öldürmesi için çok büyük bir gayret sarf etmesi lazım. Balinaların genel ölüm sebepleri var. Örneğin, büyük bir gemi çarpabilir, beslenme bozuklukları ya da vücuduna zararlı parazitler yerleşmiş olabilir. 2000 yılında Yumurtalık sahiline vuran balinanın vücudundan parazitler çıkmıştı. Kısacası balıkçılarımız bu konuda eğitilmeli ve buna alışmalıdır. İskenderun Körfezi'nde karaya vuran balina da dünyanın ikinci büyük balina türüdür. Ancak Karataş'ta balıkçıların kamerasına yansıyan balina değil."
Video Haberler
-
'Hesap soracağız' dedi; planı anlattı!
-
Evlenmeyi kabul etmediği bahanesiyle Sinem'i katletti
-
CHP'li vekil, Dar Hejiroke'yi Meclis'te söyledi
-
Kağıt toplayıcılarının 'karton deposunda' yangın
-
Play-off maçı öncesi büyük gerilim!
-
AKP'li başkandan yurttaşa: 'Densizlik, hadsizlik yapma'
-
İmza attı, e-Devlet'e girince hayatının şokunu yaşadı
-
Kimya fabrikasında yangın: 2 bin metrekare alan kül oldu
-
Hindistan'da şiddetli yağışlar sebebiyle 8 kişi öldü
-
Nebati'ye göre ekonomi 'sürekli büyüyor'
En Çok Okunan Haberler
-
Kadıköy Belediyesi'ne operasyon!
-
'Hesap soracağız' dedi; planı anlattı!
-
Araç sahipleri dikkat! Yüzde 25 zam geldi
-
NTV spikeri Özlem Sarıkaya Yurt, hayatını kaybetti
-
Seçim ikinci tura kalırsa ne olur?
-
Oylama yapıldı, 'NATO' kararı çıktı
-
Bahçeli'den kürsüde 'gaf'
-
'Millet'ten 'Cumhur'a büyük fark!
-
Bir büyük zam haberi daha!
-
Ongun görevden mi alındı?