Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?
Ramazan ayı bu yıl sıcak havanın ve nemin en yoğun olduğu döneme denk geldi. Tabii bu durum oruç tutanları da olumsuz etkiliyor.

Sağlığımıza zarar vermeden ramazan ayını rahat geçirebilmek ve halsizlik, tansiyon gibi sorunlar yaşamamak için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Sıcaklar ve aşırı nemin yanı sıra oruç süresinin 17 saati bulması da bu yıl oruç tutanları bir hayli zorluyor. O nedenle çok fazla güneş altında kalmamalı ve belli saatlerde dışarı çıkmamalı. Bunun yanında sahur ve iftarda yenilen yiyecekler de sağlığımız açısından oldukça önemli. Peki, nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli?
Vücudunuzu alıştırın
Uzmanlar, rutin beslenme düzeni içerisinde de gün içinde sık ve azar azar yemek yemeyi öğütlerler. Bu düzeni oruç tutarken de uygulayabilirsiniz. Tek farkı, öğünleri gün içine değil, iftar ve sahur arasına yaymak olacak. Tüm gün aç kaldığınız için, iftarda kontrolsüzce yeme isteği oluşabilir; bunun önüne geçmeye özen gösterin.
Orucunuzu açtığınızda, doyana kadar yemeyin. Yemekten bir süre sonra tekrar bir şeyler yiyebilirsiniz. Yediklerimizi iyi seçer ve beslenmemizi, bu ihtiyaca göre şekillendirirsek suyun, sindirim sistemimizde daha uzun süre kalmasını sağlayabilir, böylece su kaybını geciktirebiliriz.
Kızartmadan kaçının!
Öte yandan uzmanların ramazan ayı boyunca üstüne basarak vurguladıkları önemli bir konu da ağır yemeklerden kaçınmak! Nedir bu ağır yemekler derseniz; yağ oranı fazla yani kızarmış gıdalara yönelmeyin. Uzmanlar tok tutucu özelliğini göz önünde bulundurarak aşırıya kaçmamak şartıyla yumurtanın bu ay tüketilmesinin yararlı olabileceğini belirtiyorlar. Bunun yanında kepekli makarna, bulgur ve esmer pirinçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.
Ayrıca yaşanan sıvı kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketmeyi de unutmayın. Kahve, çay ve gazlı içecekler daha çok susatabileceği için fazla tüketilmemesi de öneriliyor. Suyu, bir seferde bol miktarda içmek yerine, zamana yayın; tıpkı yiyecekler gibi. Bu sayede, vücudunuz gün boyu eksik olan su ihtiyacını giderebilir. İnsan bedeni, kaslarda su tutar. Su tüketimini zamana yaymanız, vücudun fazla suyu buralara yönlendirmesi için de zaman tanıyacaktır.
İftarda ne yemeli?
Ramazan ayı boyunca hayatımızın genelinde de olması gerektiği gibi bütün besin gruplarından, orantılı bir şekilde almak gerekiyor. İftarda da hafif yemeli ve tatlı tercihini sütlü ve hafif tatlılardan yapmanızda yarar var.
Örneğin; salata, sebze, yoğurt, ayran ya da cacık; et yine tavuk ya da balık ve tam tahıllı karbonhidratların olduğu bir menü iftar için oldukça sağlıklı.
Yanlış beslenme ağız kokusu nedeni
Oruç tutan kişilerin en sık yaşadığı problemlerden biridir ağız kokusu. Tüm gün yaşanan gıda ve sıvı eksikliği sonrası oluşan ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birini ise yanlış beslenme alışkanlıkları oluşturur. Özellikle çiğ tüketilen sarımsak ve soğan, şekerli ve bol baharatlı gıdalar, bilinçsiz yapılan diyetler ve zayıflama ilaçları, kafeinli içeceklerin çok tüketilmesi, yemeklerin iyice çiğnenmeden yutulması, sigara içmek ve en önemlisi sahurdan sonra diş temizliğinin iyi yapılmaması bu nahoş durumla karşı karşıya kalmamıza neden olur.

En Çok Okunan Haberler
-
‘Savunmasına katılmazsam namerdim’
-
Hukuksuzluk bitti, gazetecilik beraat etti
-
Bozdağ, AKP’li Osman Gökçek’i yalanladı!
-
Zorlu Holding'ten Cem Köksal'ın yerine 'eski' atama!
-
Özel'den TBMM Başkanı Kurtulmuş'a 'süreç' çağrısı
-
O şartı sağlayanların aylıkları artacak!
-
Bakan Ersoy’un eşinden ‘destek’ geldi!
-
Sigara fiyatlarına dev zam: Tarih verildi!
-
163 bıçak darbesiyle öldürdü, 'gülerek' savunma yaptı
-
‘Affedebileceğim bir şey değil’