Rasmussen: Afganistan'a yardım etmeyi amaçlıyoruz

NATO savunma bakanları Afganistan, füze kalkanı ve NATO'nun reformu gündemiyle toplandı.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 10:42
Abone Ol google-news

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "terörizme karşı kendisini savunabilecek bağımsız bir ülke olarak ayakları üzerinde durabilmesi için Afganistan'a yardım etmeyi amaçlıyoruz" diyerek, NATO'nun sorumluluğunun bu ülke makamlarına devredilebilmesini sağlayacak Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi çabalarının artırılmasını istedi. Savunma bakanlarının füze savunma sistemini de tartışacağını belirten Rasmussen, bazı Avrupa ülkelerine kurulması devam eden füze kalkanının tüm NATO üyelerini kapsaması için gereken ilave maliyetin 200 milyon Avro'yu bulmadığını kaydetti.

Mevcut ekonomik kriz ortamında savunma yatırımlarının daha öncelikli alanlarda, daha az maliyetle yapılması gereğine işaret eden Rasmussen, bunun için NATO çerçevesinde proje ortaklığının artırılması ve bürokrasinin azaltılması gerektiğini ifade etti. Bu arada Afganistan'da Amerikan ve NATO güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal, Kandahar'da kontrolü ele geçirmek için Taliban'a karşı planlanan operasyonun, halkın desteğini almak için planlanandan yavaş ilerleyeceğini söyledi.

McChrystal, NATO toplantısına girerken yaptığı açıklamada, operasyonun "birkaç ay" süreceğini belirterek "hızlı yapmaktan daha önemli olan doğru yapmak" dedi.

Öte yandan, yarın sona erecek toplantılarda Türkiye'yi temsil eden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bazı ikili temaslarda da bulunarak, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail saldırısı konusunda muhataplarını bilgilendirerek Türkiye'nin beklentilerini iletecek.

Anders Fogh Rasmussen, ittifakın Somali açıklarındaki korsanlıkla mücadele misyonunun görev alanına Akdeniz'i de dahil etmeyi düşünmediklerini söyledi. Rasmussen, NATO savunma bakanları toplantıları hakkında bilgi vermek için düzenlediği basın toplantısında, son günlerde Akdeniz'de de korsanlık eylemlerinin görülmeye başladığının hatırlatılarak NATO'nun Akdeniz'deki korsanlarla mücadele edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, böyle bir planları olmadığını, Somali açıklarındaki NATO misyonunun Akdeniz'e genişletilmesinin öngörülmediğini belirtti.

Rasmussen, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinde İran'a yeni yaptırımlar oylamasında "hayır" oyu kullanmasının NATO'nun İran tehdidine karşı füze savunma sistemi projesini etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtlarken, iki konunun birbiriyle karıştırılmamasını istedi. İran'ın gelişen füze teknolojisinin ve Avrupa'yı vurma kapasitesinin bu ülke makamlarınca da doğrulandığını hatırlatan Rasmussen, NATO'nun büyüyen bu potansiyel tehdide karşı "gerçek ve güvenilir" önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Rasmussen, nükleer programını durdurması için uluslararası toplumun İran üzerindeki baskıyı artırmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, BM'deki oylamada "evet" oyu veren ülkelere dolaylı destek verdi.

 

Bakan Vecdi Gönül, ABD Savunma Bakanı Gates ile görüştü

NATO Savunma Bakanları toplantılarında Türkiye'yi temsil eden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile görüştü. İki Bakanın NATO karargahında 20 dakikaya yakın süren görüşmesine, iki ülkenin NATO büyükelçileri ve askeri yetkilileri de katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler