"Rehavet rüzgarına kapılmayalım"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yılın ikinci çeyreğinde ekonomide nispi bir toparlanmanın, dipten yukarı çıkışın sinyallerinin gelmeye başladığını belirterek, "İşletmelerin, yılın ikinci yarısına yönelik iyimserliklerinde bu sinyallerin etkili olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Yayınlanma: 13.08.2009 - 12:28
Abone Ol google-news

Ekonomik Durum Tespiti Anket Çalışması Sonuçları'nın açıklandığı basın toplantısında konuşan  İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Sanayi üretiminde hala sıfırın altında olduğumuz unutulmamalıdır. Fakat, bu söylediklerimiz, dipten çıkışın başlamasını önemsiz bulduğumuz şekilde anlaşılmamalıdır. En kötünün geride bırakıldığı yönündeki kanaatin yaygınlık kazanması önemlidir. Rakamlar moralleri yükseltmekte. Moral ve beklentinin yükselmesi, istikrarlı ve kalıcı iyileşmeye geçiş için olumlu zemin yaratmaktadır" açıklamasında bulundu.

Ekonomide moral ve beklentilerin etkisi düşünüldüğünde, bu olumlu zeminin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Küçük, "Sanayi üretimindeki nispi iyileşmenin devamını getirecek en kısa zamanda önce sıfıra, sonra sıfırın üzerinde değerlere ulaşmamızı sağlayacak, iyileşme eğilimini destekleyecek tedbirler süratle alınmalıdır" diye konuştu.
 

"Rehavet rüzgarına kapılmayalım"

Sanayinin, üretim ve istihdam kapasitesinin, bir kez daha, savunmasız bir şekilde dışarıdan esen rüzgarlara teslim edilmeyeceğini ümit ettiklerini belirten Küçük, şunları söyledi:

"Türkiye ekonomisi geride bıraktığımız çok olumsuz döneme göre, olumlu sinyaller vermektedir. Bu olumlu zemini kalıcı kazanımlara dönüştürmek için Türkiye, iyileşmelerin avantajını kullanmalı ama bu rüzgarların rehavetine kapılmamalıdır. Önlem paketlerine ara vermeden devam edilmelidir."

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Küçük, 2009 yılına yönelik beklentilerin oldukça yüksek olduğunu, bu yüksek beklentinin sebebinin, sanayicinin ileriye dönük iyimserliği kadar, ekonomideki olumlu havanın etkisi olduğunu söyledi. Bu olumlu havanın iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Küçük, geçmişte alınan tedbirlerin olumlu sonuç verdiğini belirterek, "Bütün bunlar bize, hükümetin atması gereken adımları, kararlılıkla atması yönünde bir mesaj veriyor" dedi.
 

İSO'nun büyüme beklentisi yüzde 5

ÖTV ve KDV indirimine devam edilmesi ve bunun tüm sektörlere yayılması gerektiğini vurgulayan Küçük, "Evet, bütçe açığının arttığını da biliyoruz. Buna rağmen bunu talip ediyoruz. Üretim ve ticaret desteklenmelidir. Üretim ve ticaret olmazsa vergi geliri hiç olmaz" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin IMF ile anlaşmak zorunda olduğunu da ifade eden Küçük, "Biz hiç bir zaman IMF'yi istemiyoruz demedik. Türkiye'nin kaynak ihtiyacı var. Orta ve uzun vadede kaynak olmadığına göre IMF ile anlaşılmalıdır" dedi.

Küçük, İSO'nun 2009 yılı büyüme tahminini yüzde 5 olarak açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler