Rekabet Kurulu'ndan et ve et ürünleri üreticilerine ceza

Rekabet Kurulu, et ve et ürünleri üreticisi 7 teşebbüs hakkındaki soruşturmayı tamamladı.

Yayınlanma: 24.11.2011 - 14:36
Abone Ol google-news

Rekabet Kurulu, 2010 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren binde 6 oranında olmak üzere teşebbüslerden Pınar Entegre Et ve Un San. A.Ş.'ye 511 bin 770,94 TL, Kayarlar Et San. ve Tic. A.Ş. ile Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş.'ye müteselsilen 782 bin 489,39 TL idari para cezası verdi.

Rekabet Kurulu, Ege ve Akdeniz Bölgesinde Et ve Et Ürünleri Toplu Tüketim Kanalına Yönelik Olarak Yürütülen Soruşturmaya İlişkin Nihai Kurul Kararı'nı açıkladı. Rekabet Kurulu'nun 5 Kasım 2011 tarihli kararı uyarınca; Et ve Et Ürünleri Üreticisi 7 Teşebbüs hakkında başlatılan soruşturma sonucunda, teşebbüslerden Pınar Entegre Et ve Un San. A.Ş. ile Kayarlar Et San. ve Tic. A.Ş. haklarında idari para cezasına hükmedildi. Rekabet Kurul söz konusu kararı bugün 14.00'te bildirdi.

 

Dava süreci

Kurul, 5 Ağustos 2010 tarihli kararıyla, bazı teşebbüslerin Ege ve Akdeniz bölgesinde et ve et ürünleri toplu tüketim kanalındaki müşterilerine yönelik rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar yapmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerinin tespiti için, aynı Kanun'un 41. maddesi uyarınca soruşturma açmıştı. Soruşturma sonucunda, tespitler ve ilgili tarafların savunmaları, toplanan tüm bilgi ve belgeler ile soruşturma raporu, ek yazılı görüş ve sözlü savunma toplantısındaki açıklamaları değerlendiren Kurul,17 Kasım 2011 tarihli toplantısında nihai kararını verdi. Buna göre Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş. ile Yaşar Birleşik Paz. Dağ. Tur. ve Tic. A.Ş.'den oluşan iktisadi bütünlük ile Kayarlar Et San. ve Tic. A.Ş. ile Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş.'den oluşan iktisadi bütünlüğün Ege ve Akdeniz bölgelerinde et ve et ürünleri toplu tüketim pazarında bilgi ve ileri tarihli fiyat listelerinin değişimi yoluyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerine oybirliğiyle karar verildi.

Pınar'a 511.8 bin lira, Kayarlar'a 782.5 bin lira idari para cezası

Kurul, bu nedenle, ilgili hükümler çerçevesinde 2010 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren binde 6'sı oranında olmak üzere; Pınar Entegre Et ve Un Sanayi ile Yaşar Birleşik Paz. Dağ. Tur. ve Tic. A.Ş.'ye müteselsilen 511 bin 770,94 TL, Kayarlar Et San ile Namet Gıda Sanayi'ye müteselsilen 782 bin 489,39 TL idari para cezası verilmesine Kurul Üyesi Reşit Gürpınar'ın farklı gerekçesi ve oybirliğiyle karar verildi. Altın Et Entegre Tic. ve San. Ltd. Şti. ile Aytaç Gıda Yatırım ve San. Tic. A.Ş. ve Aytaç Gıda Pazarlama Tic. ve San. A.Ş.'den oluşan iktisadi bütünlüğün 4054 sayılı Kanun'u ihlal ettiğine dair yeterli bulguya rastlanmadığına; dolayısıyla bu teşebbüsler hakkında idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığı oy birliğiyle karara bağlandı.
 

Danıştay yolu açık

Kurul, açıklamasında hakkında soruşturma yürütülen teşebbüslerin Kanun kapsamında ihlal oluşturabilecek uygulamalardan kaçınmaları gerektiğine oybirliği ile gerekçeli karar daha sonra tebliğ edilmek ve Danıştay yolu açık olmak üzere karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler