Riskli binalar ''bakterilerle'' güçlendirilecek

Fen lisesi öğrencileri, depremde hasar gören binaları sağlamlaştırmak amacıyla betonu bakteri yardımıyla güçlendirdi.

Riskli binalar ''bakterilerle'' güçlendirilecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.06.2012 - 08:49

Bakterili betonlarda dayanıklılığın arttığını ortaya koyan proje, binaları yenileme maliyetini de düşürüyor.

İstanbul Özel Kültür Fen Lisesi öğrencileri İdil Yavuz ve Deniz Turgut, hazırladıkları ''Mucize Bakteriyle Zemin ve Bina Güçlendirme Projesi'' ile TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katıldı.

Bölge birinciliği elde ederek finale kalan öğrenciler adına bilgi veren biyoloji öğretmeni Banu Çetin, çürük ve dayanıksız binaların, Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğunu belirtti.

Gerek eksik malzeme kullanımı gerek yılların ve afetlerin verdiği hasarlar nedeniyle dayanıklılığını kaybeden binaların zamanla can ve mal kaybına neden olduğunu ifade eden Çetin, bu binaları güçlendirmenin maliyetinin de yüksek olduğuna dikkat çekti.

''Sporosarcina pasteurii'' bakterisi çoğaltıldı

Çetin, öğrencilerin ''Mucize Bakteriyle Zemin ve Bina Güçlendirme Projesi''ni depremde hasar gören binaları sağlamlaştırabilmek ve beton dayanıklılığını artırmak için yapılan çalışmaların maliyetini düşürmek amacıyla geliştirdiğini kaydetti.

Projede, uygun besi yeri hazırlanıp, ''sporosarcina pasteurii'' bakterisinin çoğaltıldığını ifade eden Çetin, normal şartlarda hazırlanmış betonlarda dayanıklılık artışı ve bakteri yayılım oranı, zamanı ve hangi koşullarda daha verimli yayıldığının gözlemlendiğini anlattı.
Çetin, ''Biri kontrol olmak üzere değişik şekillerde üç örnek bakterili beton döküldü. 7 gün sonra betonlara eğim ve basınç testleri uygulandı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Eğilme ve basınç testlerinin yanı sıra su tutma kapasitesini anlamak için kılcallık testleri uygulandı. Ayrıca İstanbul'da çeşitli bölgelerden 20 ve 40 metre derinden sondajlanarak toprak örnekleri alındı ve bu örneklere bakteri ekimi yapılarak sonuçlar gözlendi.''

Basınçta yüzde 26 artış, eğilmede düşüş

Bakterili betonlar kurutulmaya bırakıldıktan sonra 7. ve 28. günlerde eğilme ve basınç testi sonuçlarının değerlendirildiğini bildiren Çetin, ''Sonuçlarda, basınçta yaklaşık yüzde 26 artış, eğilmede de düşüş gözlendi. Öngörülen sonuç, beton ne kadar sertleşirse eğilmenin o kadar azalması olduğu için, bu sonuçlar sporosarcina pasteurii bakterisi uygulanan betonun sertleştiğini kanıtladı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler