"Rum tarafı işgal edebiyatından vazgeçmeli"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ''Kıbrıs Rum tarafı gerçekten çözüm istiyorsa sözde işgal edebiyatından artık vazgeçmesi gerektiğini'' söyledi.

Yayınlanma: 25.09.2010 - 12:33
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasını Bayrak Televizyonu'na (BRT) değerlendirdi.

Rum tarafı ve Hristofyas'ın ''çözüm çabalarında ciddiyse gerçekleri yansıtmayan, sözde işgal edebiyatından artık vazgeçmesi gerektiğini'' belirten Eroğlu, Hristofyas'ın, ''Türkiye ile görüşeyim, vizyonumu ona anlatayım'' ifadesiyle ilgili olarak da, ''4'lü görüşme önerisini bile reddeden bir tarafın bunu istemesi ne kadar tutarlıdır?'' dedi.

Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:
''Sürecin sağlıklı ilerlemesi ve başarılı sonuç için Kıbrıs Türklerine ve Rumlarına sorumluluk sahibi liderler olarak, doğruları söylememiz ve gerçekçi mesajlar vermemiz gerekir. Çözümün en temel parametrelerinden, iki kesimli ve iki toplumlu federasyonu dahi bir taviz olarak göstermeye çalışan bu tür mesajlar, uzlaşmacı olmaktan uzaktır ve sürece hiçbir şekilde yardımcı olmamaktadır. Bu söylem, 'bundan başka taviz vermeyeceğiz; demekle eş anlamlıdır. Ben bunu doğru bulmuyorum.''

Kıbrıs Rum tarafının, ''tanınan hükümet olma avantajını kullanarak'' Birleşmiş Milletler Genel Kurulu platformunda yanıltıcı mesajlar verdiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
''Ben bu karşılıklı suçlama oyununa gelecek değilim. Görüşme masasındaki tutum ve yaklaşımımla, tüm taraflara çözüm konusundaki ciddiyetimi göstermeye devam edeceğim. Adadaki gerçekleri, yaptığım tüm görüşmelerde dile getirecek ve çözümü bu gerçekler üzerine BM parametreleri çerçevesinde tesis etme çabamı samimiyetle sürdüreceğim. Çözümün kalıcı olmasının yolu budur.''

Eroğlu ayrıca, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ile birlikte, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) yeni New York Temsilciği;nin açılışı dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı.

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüşen Eroğlu, temasları kapsamında bugün BM Genel Sekreteri Bam Ki-mun ile biraraya gelecek.

Bu arada İhsanoğlu, BRT'ye yaptığı açıklamada, KKTC'nin dünyada en üst düzeyde temsil edildiği yerin İKT olduğuna işaret ederek, ''Biz burada Kıbrıs Türklerine her hakkı tanıyoruz. Kıbrıs Türk halkına yönelik ambargoların delinmesi için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler