"Saadet Partisi ile koalisyon yapmayı tercih ederim"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "AKP ile olası bir seçimden sonra koalisyon yapmaktansa, Saadet Partisi ile koalisyon yapmayı tercih ederim" dedi.
Baykal, Habertürk televizyonundaki ''Teke Tek'' programında Fatih Altaylı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
''CHP'de bir iktidar umudu görüyor musunuz?'' şeklindeki soru üzerine Baykal, CHP'nin önümüzdeki seçimde birinci parti olmaya çalıştığını belirterek ''AKP ile CHP arasında 3-5 puan fark var'' dedi. AKP ile olası bir seçimden sonra koalisyon yapıp yapmayacakları sorusu üzerine de Baykal, bu konuda ciddi bir cevap vermenin bu aşamada mümkün olmadığını söyledi.
Baykal, ''Burada çok asık suratlı, ciddi bir cevap verme yerine başka bir yaklaşım sergileyeyim. 'AKP ile koalisyon kurar mısınız?' diyorsunuz. 'AKP ile koalisyon yapmaktansa Saadet Partisi ile koalisyon yapmayı tercih ederim' demeyi daha uygun görüyorum'' diye konuştu.
''CHP Kurultayı'nda bir şey değişecek mi?''sorusu üzerine Baykal, ''Önümüzdeki dönemde de hiç şüphe yok, belki geçmişte yaşadığımızdan daha da öte, daha da ileri bir yenilenmeyi, bir değişmeyi elbette gerçekleştireceğiz. Niye gerçekleştireceğiz? Bizim ihtiyacımız var ve artık imkanımız var. Toplumun da bizden talebi var. Toplumun yetişmiş insanları ortada ciddi bir hareket görmek istiyor'' yanıtını verdi.
Anayasa değişiklik paketinin hedefinin belli olduğunu ifade eden Baykal, değişikliğin, ''Anayasa Mahkemesi'ni ve HSYK'yı değiştirmek, parti kapatma konusunda yargının denetimini siyasi bir denetime, ruhsata bağlamak'' amacı taşıdığını savundu.
Değişiklikle Anayasa Mahkemesi üye sayısının 19'a çıkarılacağını, üyelerin 16'sını cumhurbaşkanının atayacağını belirten Baykal, değişiklikte ''ince hesapların'', ''küçük tuzakların'' olduğunu iddia etti.
Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan görevini yapması halinde sorunlar yaşanacağını belirten Baykal, şunları söyledi:
''Yüce Divan olacak, cumhurbaşkanını yargılayacak belki, ya da başbakanı, bakanlar kurulunu yargılayacak. Yani parlamentonun siyasi yapısı değiştiği anda, önümüzdeki bir seçimde bunun mümkün olacağı gözüküyor. Böyle bir bekleyiş var. Bunun ortaya çıkması halinde, bugün çoğunlukta bulunan iktidar kadrosu, bir sorgulama, bir yargılama ihtimali ortaya çıktığı zaman kendisini güvence altına almak için bir telaş içinde alelacele, gider ayak bu konuyu düzenlemeye çalışıyor. Hem Anayasaya göre yargıları, yasama kararlarını, kanunları değerlendirme durumunda olan hem de yargılama yapmaya zorunlu olan Anayasa Mahkemesi, AKP'nin muhalefete düşmesi halinde AKP'nin yönlendirebileceği bir yapıya kavuşturulmak isteniyor.''
''Değişiklik paketinin oylanma şekli"
Anayasa değişikliğine bir partinin iç işi gibi yaklaşıldığını savunan Baykal, Anayasa değişiklik paketinin bir bütün halinde oylanmasını da eleştirdi.
''Böyle oylatmazsa biz bazılarına 'Evet' deriz mi diyorsunuz?'' sorusuna Baykal, ''Gayet tabii'' yanıtını verdi. Baykal, şöyle devam etti:
''12 Eylül ile ilgili geçici maddenin tutulmasını biz istiyor olabilir miyiz? Böyle bir şey olur mu? Bir darbeye meşruiyet verme anlamına gelecek bir maddeyi niye orada tutalım. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasına yönelik madde... Ama onlar garnitür, sos onlar. Onu koyuyor ve diyor ki 'Onların arkasından, bunların yüzü suyu hürmetine, bu Anayasa Mahkemesi'ni benim siyasi kontrol altına almama fırsat verin. Siyasi hiyerarşinin içine sokalım, bağımsızlığını ortadan kaldıralım. Hakimleri, mahkemeleri ben kurayım' Ya sen mahkemede belki yargılanacak insansın ne hakla kuruyorsun mahkemeyi?''
Anayasa yapılması konusunda bir fikir birliğinin oluşturulması gerektiğini de belirten Baykal, değişiklik paketiyle çok sorun üretecek bir düzenlemeye gidildiğini ileri sürdü.
''Bir defa bu parlamentonun siyasi ömrü tamamlanmak üzeredir'' diyen Baykal, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin seçime gideceğini ve ortaya yeni bir siyasi tablo çıkacağını savunarak, seçime kadar geçecek sürenin yeni bir anayasanın hangi yöntemle yapılacağının tartışılması için kullanılmasını istediklerini belirtti.
''Hiçbirimiz kendi irademizi birbirimize dayatma durumunda olmamalıyız'' diyen Baykal, anayasa değişikliği konusunda ortak bir çerçevenin bulunması gerektiğini söyledi.
Baykal, ''Biz bu yöntemle, önümüzdeki seçimde, işbirliği yaparak, uzlaşma yaparak, paylaşarak, kimse ortada siyasi güçler ve ülkenin toplumsal güçleri onlarla istişare, katılım, paylaşma ile güvenilen bir heyetin hazırlayacağı anayasayı, parlamentonun da siyasi süzgecinden geçirerek, onun kararıyla oluşturmaya hazırız'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu