Saakaşvili - Scheffer görüşmesi

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ortak basın toplantısı düzenledi. Saakaşvili, ''NATO kararlarını hiç kimsenin veto etme gücü yok'' dedi.

Saakaşvili - Scheffer görüşmesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.09.2008 - 21:06

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail  Saakaşvili, Gürcistan'da temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile düzenlediği ortak basın toplantısında, NATO üyesi ülke büyükelçilerinin Gürcistan'da toplantı yapmasının önemini vurguladı. Bu yaklaşımın, Gürcistan'ın yalnız olmadığını tüm dünyaya gösterdiğini kaydetti.

NATO'nun, Gürcistan'a gelişinin Rusya'nın topraklarını işgal girişimine karşı verilmiş bir yanıt olabileceğini ifade eden Saakaşvili, ''Bizler, toprak bütünlüğümüzü sağlamak ve ülkemizin demokratik gelişimini sürdürmek amacındayız. Rusya, savaşı başlatan taraf. Bu krize ne ben, ne de benim halkım neden olmadı'' dedi.

Saakaşvili, ''NATO'nun yapısı itibari ile bu kurumun kararlarını hiç kimsenin veto etme gücü olmadığını'' söyledi.

Rusya'nın, demokratik bir ülke olan Gürcistan'ın topraklarının bir kısmını işgal ettiğini belirten Saakaşvili, şunları kaydetti:
''Yapılmış çeşitli telefon görüşmeleri, basın yayın organlarının yaydığı bilgiler, savaşı başlatan tarafın Rusya olduğunu bir kez daha kanıtladı. Rus tankları ve zırhlıları çatışmalar başlamadan önce topraklarımıza girdi. Kolay olmasa da tercihimizi yaptık ve Rusya'nın topraklarımızı işgal girişimine yanıt vermek zorunda kaldık.''
Güney Osetya'da yaşanan krizin bağımsız bir şekilde araştırılmasını çok önemsediklerini ifade eden Saakaşvili, demokratik bir ülke olduklarını ve gizleyecek hiç bir şeyleri bulunmadığını ifade etti.

 

NATO üyeliğine halk desteği

NATO Genel Sekreteri de yaptığı açıklamada, Gürcü halkının ülkelerinin NATO'ya girmesini güçlü destek verdiğini kaydetti.

NATO Konseyi'nin Gürcistan'da yapılan toplantısının Bükreş'teki zirvede kararlaştırıldığını ve NATO üyesi ülke temsilcilerine bugün buraya gelmelerinden dolayı teşekkür eden Jaap de Hoop Scheffer, sivil toplum örgütleri ve muhalefet partilerinin temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti.

Rusya'nın, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıdığını hatırlatan de Hoop Scheffer, ''Bu konuyla ilgili görüşümüzü açıklamıştık. Bu araziler (Abhazya ve Güney Osetya) Gürcistan'ın bir parçası. Biz, geleceğe bakıyoruz. Gürcistan'ın NATO'ya girmek istemesine büyük önem veriyoruz'' dedi.

NATO Genel Sekreteri, Bükreş'te yapılan zirvede Gürcistan'ın mutlaka NATO'ya girmesi gerektiği görüşünün hakim olduğunu belirterek, Tiflis'teki görüşmelerinde halkın da NATO üyeliğine güçlü destek verdiğinin belirlendiğini ifade etti.

NATO'nun, Fransa'nın arabuluculuğundaki ateşkes anlaşmasına destek verdiğini yineleyen Genel Sekreter de Hoop Scheffer, Gori kentine gittiğini, yıkılan binaları gördüğünü, çadırlarda yaşayan mültecilerin bir an önce evlerine geri dönmesi gerektiğini kaydetti.

Gürcistan'ın, bölgede ortaya çıkan krizin etkisinden kurtulmasının önemini vurgulayan de Hoop Scheffer, tüm sorunların sadece diyalog ve barışçıl yollardan çözüme kavuşturulması görüşünde olduklarını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri'nin, 26 NATO üyesi ülkenin büyükelçileri ile birlikte geldiği Gürcistan'daki temasları sona erdi. Gürcistan'da NATO Konseyi toplantısı yapılmış ve Gürcistan-NATO Komisyonu oluşturulmasına ilişkin çerçeve anlaşması imzalanmıştı.

 

Saakaşvili: Ruslar bize dokunamaz

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusların, bayraklarına dokunamayacağını ve parlamentolarına giremeyeceğini söyledi.

Saakaşvili, Parlamento'da hükümetinin 2008 yılı faaliyet raporu ile ilgili sunum yaptığı konuşmasında, ağırlıklı olarak geçen ay Güney Osetya'da ortaya çıkan kriz ve sonrasında yaşanan gelişmelere değindi.
''Beni millet seçti ve büyük sorumluluk verdi" diyen Saakaşvili, ülkesinin demokratik kalkınması ve halkının daha iyi bir yaşama kavuşması için sürekli mücadele içinde olduğunu söyledi.
Rusya'nın, Gürcistan'ın ekonomik açıdan kalkınmasını istemediğini savunan Saakaşvili, ekonomilerinin geliştiği sürece Rusya'nın, ülkesi üzerinde tehlike oluşturacağını ifade etti. Rusya'nın bölgede çok tehlikeli bir oyun oynadığı konusunda uluslararası toplumu sürekli uyardıklarını belirten Saakaşvili, şunları kaydetti: ''Rusya, tarihi tekrarlamak ve topraklarımızı yeniden işgal etmek istedi. Biz, buna izin vermedik. Halkımızın sakin ve huzurlu bir ortamda yaşamasını sağlayabilmek için Rusların bir çok kışkırtıcı hareketini görmezden geldik. Ruslar, Güney Osetya'daki altyapıyı tahrip etti. Osetler ile ilişkilerimizin iyileşmesi ve aynı çatı altında yaşamamızı engellemek için her şeyi yaptı.''

Birçok uluslararası siyaset uzmanı tarafından ''Ruslara niçin karşı çıktınız?'' sorusunun yöneltildiğini hatırlatan Saakaşvili, ''Ruslar, ateşkes kararı almamıza rağmen kışkırtıcı eylemlerini sürdürdü. Kimseye boyun eğmedik. Düşmanımız hiç bir zaman sırtımızı göremeyecek'' şeklinde konuştu.


Güney Osetya'da 188 asker öldü

Saakaşvili, Güney Osetya'daki çatışmalarda, Gürcistan'ın 188 askerini kaybettiğini belirterek, askerlerin büyük kahramanlık gösterdiğini ve isimlerinin hiç bir zaman unutulmayacağını belirtti.

Gürcistan'ın, özgürlüğünün yanında Batı'nın da özgürlüğü için mücadele verdiklerini söyleyen Saakaşvili, ''Ruslar, kirli elleriyle hiçbir zaman bayrağımıza dokunamaz ve parlamentomuza giremez'' dedi.

Rusya'nın, ülkede iç karışıklık yaratmak istediğini iddia eden Saakaşvili, Rus saldırılarına karşı birlik ve dayanışma içinde olduklarını belirterek, muhalefet ve iktidarı kimsenin karşı karşıya getiremeyeceğini ifade etti.

Muhalefet partileri ile ülkenin toprak bütünlüğü ve diğer sorunların çözümünde işbirliğine devam edeceklerini söyleyen Saakaşvili, ''Rus askerinin Gürcistan'ın kalbinde durduğunu ve topraklarındaki tehlikenin devam ettiğini'' kaydetti.

Rusya'nın, Karadenizdeki petrol akışını ele geçirmek istediğini söyleyen Saakaşvili, bunun anahtarının da Gürcistan'ın elinde olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon