Saakaşvili'nin rakibi yurttaşlıktan çıkarıldı

Gürcistan'daki Tiflis kent mahkemesi Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin siyasi rakibi Bidzina İvanişvili'nin yurttaşlıktan çıkarılmasına karar verdi.

Yayınlanma: 27.12.2011 - 17:05
Abone Ol google-news

Forbes dergisine göre, 5,5 milyar dolarlık servetin sahibi İvanişvili, Ekim ayında Saakaşvili'yi istifaya çağırarak kendi siyasi hareketini başlattığını duyurmuştu.

Mahkeme, Gürcistan Adalet Bakanlığının bu yıl içinde bir Fransız pasaportuna sahip olduğu için İvanişvili'nin Gürcistan yurttaşlığını otomatik olarak kaybettiği hükmünü geçerli buldu. İvanişvili'nin ülkede hiçbir siyasi partiye mali destek veremeyeceğine karar veren mahkeme, iş adamının yurttaşlığını iptal eden bakanlık kararını onayladı. Mahkeme buna karşılık İvanaşvili'nin eşinin de yurttaşlıktan çıkarılmasını öngören Adalet Bakanlığı kararının bu bölümünü ise kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

İvanişvili'nin avukatları mahkeme kararının okunmasının ardından yaptıkları açıklamada kararı temyize götüreceklerini bildirdi.

Gürcistan'a gelmeden önce Rusya'da yaşayan ve aynı zamanda Rus yurttaşı olan İvanişvili, Gürcistan kanunlarının çifte yurttaşlığa izin vermemesi nedeniyle Rus yurttaşlığından çıkmış, ardından da Saakaşvili'nin çıkardığı özel bir kararname ile 2004 yılında Gürcistan yurttaşı olmuştu.

Batı yanlısı Saakaşvili hükümeti, Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında meydana gelen çatışmaların ardından, İvanaşvili'yi Kremlin'in maşası olmakla suçlamış, ardından da Gürcistan merkez bankası, İvanişvili'ye ait bir banka hakkında Ekim ayında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma çerçevesinde polis kara para aklamada kullanıldığı gerekçesiyle bankanın kasasındaki milyonlarca dolara el koymuştu.

Moskova ile bozulan ilişkileri iyileştirmek istediğini belirten İvanişvili, Rusya'nın maşası olduğu iddialarını ise reddediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler