Sağlık Bakanı Akdağ'dan açıklama

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastane enfeksiyonlarına yol açabilen yeni bir organizmanın bazı ülkelerde görültüğünü ve sıkıntılara yol açtığını belirterek, ''Türkiye'de şu ana kadar görülmedi ama gelebilir. Bunun için tedbirlerimizi alıyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 21.09.2010 - 10:47
Abone Ol google-news

Akdağ, dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç ve aşı firmalarından GlaxoSmithKlnine (GSK) ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokent A.Ş. işbirliğiyle kurulan GSK Aşı Klinik Araştırma Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

Törene gelişinde gazetecilerin sağlık gündemine ilişkin sorularını yanıtlayan Akdağ, Batı Nil virüsü enfeksiyonu, mevsimsel ve domuz gribi aşısı, etlerde salmonella virüsü iddialarına cevap verdi.

Bir gazetecinin, ''Mevsimsel grip aşısının içine bu yıl domuz gribinin de eklendiği belirtiliyor. Artık, tek bir aşı şeklinde mi olacak?'' sorusu üzerine Akdağ, grip virüslerinin sürekli değişim gösterdiğini, dolayısıyla mevsimsel grip aşısının da yeni virüs tiplerine uygun olarak hazırlandığını söyledi.

Akdağ, ''Dünya Sağlık Örgütü, bu sene de domuz gribi virüsünün yaygın olabileceğini düşündüğü için 3 antijen içeren aşının içerisine domuz gribi virüsünün de eklenmesini kararlaştırdı. Bu, doğru bir karar. Domuz gribi de artık mevsimsel grip gibi düşünülecek'' diye konuştu.

Domuz gribinin yaygınlaşması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Akdağ, ''Geçen yıl virüsü insan vücudu tanımadığı için yayılma hızı ve tehlikesi ile ilgili düşünceler farklıydı. Bu sene virüsü birçok insan vücudu tanımış durumda. Onun için bu yıl çok daha farklı'' dedi.

"Sıkı takip ediliyor"


Sağlık Bakanı Akdağ, ''Dünyaca ünlü bir fast food zincirinin etlerinde virüs çıktığı yönünde haberler yer aldı. Sağlık Bakanlığının bu konuda bir çalışması var mı?'' şeklindeki bir soruya, şu yanıtı verdi:''Türkiye'de gıda ile ilgili işler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığındadır. Tabi ki insan sağlığını ilgilendiren durumlarda işbirliği yapıyoruz ancak son zamanlarda basın yayın organlarına bu hususta yansıyan haberlerle ilgili olarak Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde, meselenin Tarım Bakanlığımız tarafından sıkı bir şekilde takip edildiğini ve işin üzerinde olunduğunu gördük.Dolayısıyla, onlar meseleyi takip edecekler. Vatandaşımıza, zararlı olabilecek bir gıda maddesinin yedirilmemesi için Tarım Bakanlığımız gerekli tedbirleri almaya devam edecek.''

"Yeni mikroorganizma Türkiye'de yok"

Son günlerde gündeme gelen ve Türkiye'de görüldüğü belirtilen Batı Nil virüsü enfeksiyonu ile ilgili olarak da Akdağ, bilim insanlarının ciddi bir salgın beklemediğini söyledi.

Akdağ, ''Ancak Batı Nil virüsüne karşı özellikle gelecek yıl açısından dikkatli olma konusunda bu sene farkındalığımız ve duyarlılığımız arttı. Toplumda da duyarlılığın artması lazım. Toplumdan da önce belediyelerde ve mahalli idarelerde bu duyarlılığın artması gerekiyor. Gelecek sene mevsimden önce sivrisinek mücadelesi, özellikle Türkiye'nin batı kesimlerinde de iyi bir şekilde yapılmalı'' diye konuştu.

Hastalık için mevsimsel olarak riskin geçmek üzere olduğunu ifade eden Akdağ, vatandaşların da sivrisineklere karşı koruyucu önlemleri almaları uyarısında bulundu.''Güçlü bir antibiyotiğin Türkiye'de üretiminde sıkıntı olduğu gündeme gelmişti. Bakanlığın ilaç firması ile görüştüğü gündemdeydi. Son durum nedir?'' şeklindeki bir soru üzerine de Akdağ, ''Üretim diye bir sıkıntı yok. Bahsedilen konu, hastane enfeksiyonlarına yol açabilen yeni bir mikroorganizma... Bu mikroorganizma bazı ülkelerde görüldü ve sıkıntılara yol açtı. Bilimsel bir heyet oluşturuldu. Türkiye'de şu ana kadar görülmedi ama gelebilir. Bunun için tedbirlerimizi de alıyoruz'' yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler