Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan itiraf

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimliği sisteminin başından beri yanlış olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 27.10.2015 - 11:03
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AKP Hükümetlerinin sağlıkta dönüşüm projesinin en önemli maddeleri arasında yer alan, “ailenizin hekimi” şeklinde reklamlar yapılan aile hekimliği sisteminde başından itibaren yanlış yapıldığını itiraf etti. Aile hekimliği sistemindeki “Mekanı bul, temizliğini yap, elektiriğini öde, ben hiçbir şeye karışmam” uygulamasının hata olduğunu ve yaşanan sorunların kendilerinden kaynaklandığını söyleyen Müezzinoğlu, “2 -3 yıl içinde aile sağlığı merkezlerinin fiziki mekânlarını kamu olarak biz yapacağız” dedi.

Müezzinoğlu, AKP’nin en çok reklamını yaptığı “sağlıkta dönüşüm”ün “aile hekimliği” projesinin vatandaşlara, “doğumdan ölene kadar aile hekimi değişmeyecek, nitelikli sağlık binaları olacak” gibi tezlerle, “ailenizin hekimi” şeklindeki kamu spotlarıyla tanıtılan aile hekimliğinde başından itibaren hata yapıldığını söyledi. Hekimlerin sözleşmelerine her yıl yeni işler eklenirken, vatandaşların ise daha çok reçete yazdırmak için kullandığı sisteme ilişkin Müezzinoğlu, ilk düzenlemede mekan ve memur gibi çalışma anlayışlarının hata olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, mekana sıkıntısının bitirileceğini ancak sisteme sonradan eklenen nöbet uygulamasının artacağını kaydetti.

Aile hekimliği uygulamasının başından itibaren hekimler; çalışacakları mekanları belirlemeden, temizlik, elektrik, su, doğalgaz gibi giderleri karşılama gibi bir çok sorunla karşı karşıya. Son olarak az sayıdaki hekime getirilen nöbet uygulaması da aile hekimlerinin üzerindeki yükün daha da artmasına neden oldu. Sağlık Bakanlığı hekimlerin mekan sıkıntısını gidermek için 3 yıla yayılacak bir çalışma başlatacak.

Mekanı hekime bırakmak hataydı’

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimliği uygulaması ilk çıkartılırken, 20 bin aile hekimine 4 bin vatandaş düşecek şekilde ve normal mesaili yasal düzenleme yapıldığını kaydetti. Bu uygulamanın“devlet memuru gibi hekim” tablosu ortaya çıkardığını söyleyen Müezzinoğlu, sağlıkçıların bunu cazip bulduğunu, hekim ve hemşirelerin sisteme girmek için akın ettiğini belirtti. Bu durumu aile hekimliği sistemindeki “ilk hata” olarak değerlendiren Müezzinoğlu, ikinci sorunun da yine kendilerinden kaynaklı “mekan” sıkıntısı olduğunu dile getirdi. “Mekanları hekimlerimize bırakmışız” diyen Müezzinoğlu, yasanın aile hekimine “Sen şu çerçevede fiziki mekanını bul, elektriğini de temizliğini de, bakımını da sen yap, ben hiçbir şeye karışmam” dediğine dikkat çekti. Bu durumun vatandaşın karşısına onlarca farklı fotoğraf çıkardığını, sağlık hizmeti verilmesine yakışmayacak birçok mekanın oluşmasına neden olduğunu kaydetti. 

 

Hekimler cebinden para ödedi’

Mekan sıkıntısı nedeniyle bazı yerlerde birkaç eczacının bir araya gelerek,“Biz size yer tutalım, mekanınızı burada açın” dediğini söyleyen Müezzinoğlu, bazı yerlerde de belediyelerin devreye girdiğini vurguladı. Gelecek 2 yılda bölgedeki nüfusa göre aile hekiminin yer olacağı, sağlıktaki fiziki mekanlara yakışacak yerlerin ihalelerine başladıklarını belirten Müezzinoğlu, “Bu yıl 150 civarında mekan yapıyoruz, gelecek yıl bütçede daha güçlü bir rakam planlayarak, 2-3 yıl içinde aile sağlığı merkezlerinin mekanlarını kamu olarak biz yapacağız. Temizlği ve güvenliği gibi her türlü şey yapılacak” diye konuştu.

Nöbeti haftanın 7 gününe yayacağız’

Müezzinoğlu, aile hekimlerinin itirazlarına karşın uygulamaya konan “nöbet”e ilişkin olarak da şöyle konuştu:
Hekim sayımızı 25 bine çıkarıyoruz, 30 bine çıkınca uygulamayı haftanın 7 gününe yayacağız. Sabah 08.00 akşam 20.00 hedefimiz var. Bu tamamen hekim sayısı ile orantılı gidecek bir uygulama. Şu an geçiş dönemi. Sağlıklı bir yol haritası planlamaya ihtiyaç var. Ama her geçen gün daha iyi noktaya gidiyoruz.”






Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler